Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ε.Ε. και η «Ελλαδίτσα μας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ε.Ε. και η «Ελλαδίτσα μας»

Κύριε διευθυντά

Οπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις εκλογές της 25.1.2015 με τον ασυγκράτητο λαϊκιστικό – αντιμνημονιακό λόγο που άρθρωσε εφ’ όλης της ύλης, και τον οποίο ανήγαγε σε επιστήμη. Ετσι εξαπάτησε ασύστολα τους πολίτες και απέσπασε την ψήφο τους.

Η κυβέρνηση όμως που σχημάτισε αντί να κυβερνά, μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά. Ασχολείται με δευτερεύοντα ζητήματα, επιτροπές σκοπιμότητας και σενάρια εκλογών και δημοψηφισμάτων. Ενώ θα έπρεπε να ιεραρχήσει τα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα και να αρχίσει να τα αντιμετωπίζει γρήγορα και αποφασιστικά. Είμαι δε τη γνώμης ότι το πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι πρώτο στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα είναι αυτό της παραγωγής αγαθών από τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο μαζί με τον τουρισμό έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ετσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα μέσα διατροφής μας και να βελτιώσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και ας μην ξεχνάμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και η κακή κατάσταση του εν λόγω ισοζυγίου υπήρξαν οι δύο αιτίες που μπήκαμε στην κρίση. Μπορεί λοιπόν η γη να μας σώσει για τρίτη φορά, όπως μας έβγαλε από την κρίση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Εμφύλιο.

Αν δεν συγκροτήσουμε κράτος, για την ανυπαρξία του οποίου μας χλευάζουν και οι ξένοι. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία υιοθετώντας την απλή ζωή και την καλώς εννοούμενη λιτότητα, αν δεν κάνουμε τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα σημαντικά, τότε δεν θα ορθοποδήσουμε, όσο και να μας «κουρέψουν» το χρέος μας οι δανειστές μας, όσα και να πάρουμε από το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οσον αφορά στο καυτό θέμα των σχέσεών μας με την Ε.Ε., είναι γεγονός ότι αυτές είναι κακές λόγω και της δική μαςσυμπεριφοράς απέναντί της. Γιατί είναι αδιανόητο να λέμε στους εταίρους μας ότι θα τους παίζουμε νταούλια και θα χορεύουν πεντοζάλη. Υπάρχει λοιπόν αδήριτη ανάγκη βελτίωσης αυτών. Γιατί το μέλλον μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην Ευρωζώνη, έτσι ώστε να συμβάλουμε από τα μέσα, η Ε.Ε. να πάρει τη μορφή και της οικονομικής ένωσης και να αποκτήσει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Πρέπει, επομένως, να κάνουμε ένα συμβιβασμό γρήγορα με τους εταίρους μας και τους δανειστές.

Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πριν, έτσι και μετά τις εκλογές παίζουν στο χαβά του λαϊκισμού. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πριν από λίγο καιρό κομπορρημονώντας εδήλωσε ότι σε 6 μήνες θα έχουμε μια άλλη Ελλάδα. Αλλά δείγμα γραφής για τη διακυβέρνησή του έχουμε εδώ και ένα χρόνο, από τότε που διά της κ. Δούρου κυβερνά το κράτος της περιφέρειας Αττικής. Και η κατάσταση στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια είναι χαώδης.

Γ. Δ. Ψυρροπουλος – Πρ. δικηγόρος στον Α.Π. Βραχάτι Κορινθίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Κύριε διευθυντά

Είναι πραγματικά απερίγραπτα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τους τρεις μήνες μετά τις εκλογές και ίσως το χειρότερο όλων ότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύεται καθημερινά ένα συνονθύλευμα πολιτικών που θυμίζει ορχήστρα της οποίας τα μέλη συμμετέχουν με διαφορετική το καθένα παρτιτούρα, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου κακοφωνία. Επιπλέον, αγνοούν οι περισσότεροι το όργανο που παίζουν. Με διαφορετικό λόγο εκφράζεται ο πρόεδρος της κυβέρνησης μέσα ή έξω από την Ελλάδα, με διαφορετικό οι συνιστώσες, πολλοί υπουργοί και το… απόκομμα των ΑΝΕΛ. Το πού θα οδηγήσει αυτό θα το μάθουμε μάλλον σύντομα, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ελάχιστα. Το χειρότερο είναι ότι κατηγορούν μονίμως τους εταίρους της χώρας ως εκβιαστές γιατί δεν παρέχουν εν λευκώ και άλλα δανεικά εκτός των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που οφείλουμε, έχοντας έτσι καταφέρει να στρέψουμε τους πάντες εναντίον μας.

Δυστυχώς, το δράμα της χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην κυβέρνηση. Εξίσου τραγικό είναι και το γεγονός ότι η μείζων αντιπολίτευση βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας, όπως άλλωστε το ομολογούν και πολλοί βουλευτές της, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι την περίοδο αυτή διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδος για πολλά χρόνια.

Η Ν.Δ. εκφράζεται πλέον κατά μέγα μέρος… από τον πρώην ΛΑΟΣ!!! Τι ελπίζει να πετύχει με αυτό και τι προσφέρει σε εκείνους που απογοητευμένοι από την απερίγραπτη κυβέρνηση αναζητούν απεγνωσμένα μία διέξοδο; Ο κ. Σαμαράς, παρά τα όσα λάθη του πριν και κατά τη διακυβέρνησή του από το 2012, πρόσφερε αδιαφιλονίκητες υπηρεσίες στην πατρίδα του συνεπικουρούμενος από τον κ. Στουρνάρα, όπως το αντιλαμβάνονται όλοι οι εχέφρονες Eλληνες και θα του το πιστώσει η Ιστορία. Παρέλαβε το «πλοίο» λίγο πριν καταλήξει στα βράχια το 2012 και το οδήγησε σε αρκετά απάνεμο λιμάνι, μέχρι τουλάχιστον τις ευρωεκλογές. Είναι κρίμα που αμέσως μετά τις εκλογές δεν προχώρησε στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Εκείνος θα έφευγε με το κεφάλι ψηλά και θα αποτελούσε πάντα κεφάλαιο για τη χώρα. Ας το κάνει έστω και τώρα και πριν να είναι πολύ αργά, ώστε η Ν.Δ., με νέα πνοή, να προχωρήσει ανανεωμένη και ισχυρή. Αυτό θα αποτελέσει μια νέα ελπίδα για την πλειοψηφία του λαού μας.

Γ. Παπαθανασιου – Αθήνα

Οι βανδαλισμοί των συρμών

Κύριε διευθυντά

Είναι απαράδεκτη η εικόνα των ανεπανόρθωτων ζημιών που παρουσιάζουν οι συρμοί κυρίως του ηλεκτρικού της γραμμής Κηφισιά –  Πειραιάς.

Συρμοί μπογιατισμένοι με σπρέι, με γδαρμένα και ραγισμένα τζάμια και με ποικίλα μουντζουρώματα στο εσωτερικό των βαγονιών. Οι βανδαλισμοί αυτοί έχουν καταστρέψει την αισθητική των συρμών και έχουν υποβαθμίσει την ποιοτική λειτουργία τους.

Πρόκειται για σκόπιμες ζημιές επί των συρμών, για φθορές δημόσιας περιουσίας, που προκαλούνται από μεμονωμένα άτομα ή από ομάδες ατόμων με παρεκκλίνουσες συμπεριφορές και που ανταγωνίζονται μεταξύ τους πόσο περισσότερα βαγόνια θα βάψουν με σπρέι ή θα προκαλέσουν ζημιές με άλλους τρόπους. Οι ποικίλες αυτές φθορές δεν εκφράζουν τίποτα, ικανοποιούν μόνο την καταστρεπτική τάση αυτών που τις πραγματοποιούν.

Η μακρόχρονη αδιαφορία της πολιτείας, αλλά και των υπευθύνων για τη λειτουργία και τη συντήρηση των συρμών φορέων, έχει συνέπεια να συνεχίζονται οι ατέρμονοι βανδαλισμοί επί των συρμών, ενώ η ιδιωτική αστυνόμευση έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική. Είναι αναγκαία η 24ωρη φύλαξη των συρμών από την αστυνομία, στους χώρους απόσυρσής τους από την κυκλοφορία. Είναι επίσης απαραίτητες και οι κάμερες ασφαλείας εντός των συρμών, για να μπορούν οι οδηγοί να προλαμβάνουν άμεσα περιστατικά βανδαλισμών εντός των βαγονιών, αλλά και περιστατικά μικροκλοπών, επαιτείες κ.λπ. Τα άτομα που προκαλούν τις ποικίλες αυτές ζημιές στους συρμούς δεν περιορίζονται εκεί, είναι προφανώς εκείνα που βρωμίζουν και τοίχους κτιρίων, ρολά καταστημάτων και περιπτέρων, μουντζουρώνουν πινακίδες σημάτων τροχαίας με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα και γενικά ρυπαίνουν κάθε επιφάνεια που συναντούν.

Υπάρχουν νόμοι που επιβάλλουν πρόστιμα ή φυλάκιση για όποιον κάνει γκράφιτι ρυπαίνοντας δημόσιους χώρους (άρθρα 381-382 Ποινικού Δικαίου). Εχουν όμως ποτέ εφαρμοστεί;

Γ. Θαλασσινος – Κηφισιά

Οι συντάξεις της ΑΤΕ

Κύριε διευθυντά

Υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός (μόλις οκτώ) προσώπων που λάμβαναν από την Αγροτική Tράπεζα (τμήμα της οποίας απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς) τιμητική σύνταξη, όπως η μεγάλης ηλικίας συγγενής μου, θυγατέρα φονευθέντος, μόλις 23 ετών, στο πεδίο της μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941, στο Ηράκλειο, ο οποίος ήταν υπάλληλος της ΑΤΕ. Η ΑΤΕ τιμώντας τους υπέρ της πατρίδας πεσόντες χορήγησε τιμητική σύνταξη, η οποία κατεβάλλετο παγίως μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2012 και έκτοτε έπαυσε να καταβάλλεται. Εκτιμάμε ότι τόσον η Τράπεζα Πειραιώς όσον και η ΑΤΕ με την ευαισθησία που τις διακρίνει θα στέρξουν σε επαναχορήγηση της ως άνω σύνταξης από τότε που έπαυσε καταβαλλομένη, όταν μάλιστα η καταβολή της είναι απολύτως αναγκαία και για την επιβίωσή τους ακόμη.

Εμμαν. Μυρ. Γιαννακακις – Δικηγόρος Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή