O Πάπας και ο αυτοκράτωρ

Κύριε διευθυντά

Μεγάλη η αντίδραση των φαρμακοποιών στην απόφαση να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και από άλλα καταστήματα εκτός των φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί είναι συμπαθείς επαγγελματίες. Πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα με προσοχή και υπευθυνότητα. Πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσάρεστα περιστατικά, κατά τη διάρκεια της διανυκτέρευσης. Μερικοί συνάνθρωποί μας, εξαρτημένοι από ουσίες, προσφεύγουν στον φαρμακοποιό με επιθετικές διαθέσεις. Πριν από αρκετά χρόνια ο φαρμακοποιός έφτιαχνε ο ίδιος ορισμένα σκευάσματα, αναμειγνύοντας επιμέρους φάρμακα, σύμφωνα με την ιατρική συνταγή. Σήμερα βέβαια αυτό δεν γίνεται, διότι οι φαρμακοβιομηχανίες παράγουν και προσφέρουν πολυάριθμα έτοιμα σκευάσματα, συνδυάζοντας πληθώρα φαρμάκων. Το σύγχρονο φαρμακείο διαφέρει από το φαρμακείο των περασμένων δεκαετιών. Eνα μεγάλο τμήμα του χώρου του χρησιμοποιείται για την προβολή μη φαρμακευτικών προϊόντων, όπως αντηλιακά σκευάσματα, λοσιόν, κολόνιες, υποδήματα ανατομικά, ξυριστικές λεπίδες, πάνες, μωρομάντιλα, υποαλλεργικά σαπούνια και πολλά άλλα. Κανείς δεν διαμαρτύρεται για την πώληση μη φαρμακευτικών ειδών από τα φαρμακεία, αφού η πώληση των προϊόντων αυτών σε περισσότερα σημεία εξυπηρετεί τον πολίτη και συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

Γιατί ο σύλλογος των φαρμακοποιών επιμένει ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ (π.χ. ασπιρίνη, Depon) και εκτός φαρμακείων θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών; Μάλλον δεν πρόκειται για την υγεία των πολιτών, αλλά για τα καλά και συμφέροντα της τάξης των φαρμακοποιών, δεδομένου ότι:

α) Ο ετήσιος τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ υπολογίζεται σε 820 εκατομμύρια ευρώ.

β) Αδιαφορούν για το συμφέρον του καταναλωτή, αφού η ελεύθερη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών τους, προς όφελος του καταναλωτή.

γ) Αδιαφορούν για τα ισχύοντα σε (άλλες) χώρες της Ε.Ε.

δ) Γνωρίζουν ότι μπορούν να επιβάλουν και πάλι την άποψή τους, διότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υιοθετούν τα αιτήματα των μαχητικών συντεχνιών, έστω και αν είναι εις βάρος των πολιτών. Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης

Νέα Σμύρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή