Το ανυπόστατο πραξικόπημα

Κύριε διευθυντά

Και νέα υπέρβαση της νεογλωσσίας (newspeak) του κράτους της Ωκεανίας του Τζορτζ Οργουελ. Την Τρίτη 14 Ιουλίου (επέτειος της Γαλλικής Επαναστάσεως), ξαφνικά «ότι η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός είναι το προϊόν πραξικοπήματος ακουγόταν κατά κόρον από την πλευρά της κυβέρνησης» (Φαληρεύς στην «Καθημερινή», 15 Ιουλ.). Από Βαρουφάκη σε Καμμένο, Βούτση και λοιποί παράγοντες της Τσιπρο-κομμουνιστο-καμμενικής κυβερνήσεως άρχισαν να μιλούν ανενδοίαστα για «πραξικόπημα». Η συχνότητα και ευρύτητα της χρησιμοποιήσεως της έννοιας του πραξικοπήματος δημιουργεί βάσιμη υπόνοια ότι πρόκειται για κατευθυνόμενη ενέργεια˙ να περάσει, δηλαδή, ότι η νέα συμφωνία, το τρίτο στην πραγματικότητα Μνημόνιο, είναι αποτέλεσμα  πραξικοπηματικού εκβιασμού των Δυτικοευρωπαίων, προεξαρχόντων των Γερμανών. Ο πρωθυπουργός μας, λένε, βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο και έπραξε το πατριωτικό του καθήκον (το είπε και ο ίδιος). Το έγκλημα διέπραξαν οι πιστωτές μας: Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πραξικόπημα λοιπόν. Αλλά τι θα πει; Από αρχαιοτάτων χρόνων, διαμέσου των αιώνων. Κατά την Επιτομή του Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας Liddell & Scott (εκδ. Το Βήμα): «Πραξικοπέω˙ κυριεύω, καταλαμβάνω με αιφνιδιασμό και με τέχνασμα». Ανάλογη  διατύπωση διά   «πραξικοπήσαντας» στο βυζαντινό βιβλίο Σούδα (ή Λεξικόν Σουίδα).

«Πραξικόπημα˙ αιφνιδιαστική ενέργεια μιας κυβέρνησης ή ενόπλων στρατιωτικών τμημάτων, που ανατρέπει βίαια την υπάρχουσα (νόμιμη) πολιτική κατάσταση μιας χώρας, παραβιάζει το Σύνταγμα, περιορίζει λαϊκές ελευθερίες και σφετερίζεται την εξουσία (πολιτικό, στρατιωτικό πραξικόπημα)», Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ, έκδ. 1998.

Συμπέρασμα˙ το λέει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην «Καθημερινή» (15 Ιουλ.) με πέντε λέξεις (πιο αποτελεσματικά ίσως από τη δική μου πολυλογία): «Τα πραξικοπήματα είναι πάντοτε εσωτερικά». Τότε η χρησιμοποίηση της έννοιας του πραξικοπήματος στη συγκεκριμένη συγκυρία πώς ερμηνεύεται; Η κυβέρνηση μεταχειρίστηκε με μεγάλη αποτελεσματικότητα την ενοχοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων μας για το κλείσιμο των τραπεζών. Δεν τις έκλεισε η κυβέρνηση λόγω της ελλείψεως χρημάτων, λόγω ακυρώσεως με ευθύνη της όλων των συμφωνιών (και των δανειοληπτικών) με τους πιστωτές μας. Τις έκλεισαν οι Γερμανοί και οι άλλοι. Επιασε. Ενας από τους λόγους του 61,3% του δημοψηφίσματος. Υπερψήφισαν ακόμα και οι πολύπαθοι των ουρών μισοί-μισοί. Τα ίδια επιχειρούν τώρα με τη νέα δυσβάστακτη συμφωνία. Και ας είναι σωτήρια. Μας την επέβαλαν διά πραξικοπήματος. Εδώ υπεισέρχεται η διαπάλη της ελληνικής κοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης˙ Δύσης και Ανατολής. Οπου επικρατεί συνήθως το ανατολίτικο στοιχείο. Δύση σημαίνει ορθοφροσύνη, αλήθεια, αγώνας, προσπάθεια, ρίσκο, σεβασμός (ιδεών, θεσμών, προσώπων). Ανατολή ίσον νιρβάνα (διαφόρων διαβαθμίσεων, με κυριαρχούντα τον δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο). Με πολλαπλή διαβαθμισμένη ευθύνη της μεγάλης πλειονότητας, είχαμε συνηθίσει, προ πάντων οι δύο τελευταίες γενιές, στη μακαριότητα της νιρβάνας. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, για να αποφύγουμε την εκμηδένισή μας ως έθνους χρειάζεται ένταξή μας στον δυτικό τρόπο αντιμετωπίσεως της ζωής, στο ευρωπαϊκό αστικό, φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα διακυβερνήσεως. Στο κάτω κάτω έτσι αποκτάει και η ζωή κάποιο νόημα. Δεν τη γεμίζει η επιδίωξη απλής καλοπέρασης.

ΥΓ. Μια άλλη παράλληλη ιστορία είναι ο ρόλος των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας. Εδώ λείπει μια σοβαρή ανάλυση. Πώς τα κανάλια δημιουργούν σύγχυση με τη θεατροποίηση των δελτίων ειδήσεων και τους ψευτοκαβγάδες αντί συζητήσεων. Η εμπάθεια έως κακοήθεια των μέσων μαζικής δικτυώσεως. Ποιες οι συνέπειες της σχεδόν παντελούς ανυπαρξίας αναγνωστικού κοινού των πολιτικών εφημερίδων κ.ά. 

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

Εισαγωγές-εξαγωγές με capital control

Κύριε διευθυντά

Οι συνέπειες της σημερινής κατάστασης είναι αντίστοιχα σοβαρές για εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων. Το γεγονός ότι οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε αμέτρητα νοικοκυριά, αλλά έχει κυριολεκτικά λυγίσει την αγορά, καθώς έχουν απαγορευτεί οι πληρωμές στο εξωτερικό εκτός από φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα.  Δεν είναι μόνο ότι έχει μειωθεί η δουλειά στα καταστήματα επειδή οι πελάτες στερούνται μετρητά για τις αγορές τους (είναι μικρό το ποσοστό των αγορών που γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες), αλλά ακόμη περισσότερο ότι τα καταστήματα και οι εισαγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν αγορές από το εξωτερικό. Αδυνατούν επίσης να εξοφλήσουν αγορές που έχουν να κάνουν με πίστωση, με αποτέλεσμα να χάνουν την αξιοπιστία τους για το μέλλον. Αφήστε που ανεβαίνει και το κόστος του εμπορεύματος αν αυτό έχει ήδη φθάσει και περιμένει στο λιμάνι του Πειραιά εξόφληση, ώστε να προχωρήσει στον εκτελωνισμό και στην παράδοσή του.

Ως γνωστόν, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι εισαγόμενο. Ακόμη και αν παρουσιάζεται ως ελληνικό, οι πρώτες ύλες έρχονται από το εξωτερικό.  Δυστυχώς, αντίστοιχα είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες που εξάγουν, είτε αν το προϊόν τους παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα είτε αν αυτό έρχεται από το εξωτερικό και απλώς μεταποιείται στη χώρα μας. Οι μεν πρώτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρουν από τις δεύτερες, που είναι αναγκασμένες να φέρουν μέρος του εμπορεύματος από το εξωτερικό. Το πρόβλημα όμως και για τις δύο είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους στο εξωτερικό καθώς για να αναχωρήσει από την Ελλάδα ένα φορτηγό πρέπει να έχει εξασφαλίσει το εμπόρευμα της επιστροφής, που λόγω της διακοπής των εισαγωγών δεν είναι καθόλου εύκολο. Το αποτέλεσμα για τις εξαγωγικές εταιρείες είναι ότι ακυρώνονται οι παραγγελίες τους, συχνά επιβαρύνονται με οικονομικές ρήτρες, χάνουν και αυτές την αξιοπιστία τους και άντε να ξεκινήσουν πάλι τον αγώνα να την πώληση στο εξωτερικό, που σήμερα αποτελεί άθλο λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των σοβαρών αδυναμιών που αντιμετωπίζει η λειτουργία τους στην ελληνική αγορά.

Κωνσταντινος Στρατος

Επιχειρηματίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή