Αγγλόφωνη Ιατρική Σχολή

Κύριε διευθυντά

Το πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που αναφέρεται στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων, όπου τα Harvard, MIT, Cambridge και Stanford μοιράσθηκαν την πρώτη θέση, και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρέθηκε στις θέσεις 601-650 (!) μόνο θλίψη μπορεί να φέρει, αλλά και ανάγκη για συγκεκριμένες προτάσεις ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον στη θλιβερή αυτή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μάλιστα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, που γνωρίζω καλύτερα, υπηρετούν αρκετοί καθηγητές αναγνωρισμένοι διεθνώς στην ειδικότητά τους, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος, που ανεδείχθη 37ος ανάμεσα σε 669 μεγάλου κύρους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ή ακόμη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Θ. Δημόπουλος, που κατατάσσεται στο 1% των επιστημόνων στον κόσμο με μεγάλη επιρροή.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι γνωστοί Ελληνες καθηγητές,  απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε τα   MIT, Harvard, Cambridge και Stanford να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Τα ονόματα των καθηγητών Δ. Μπερτσιμά, Γ. Τσώκου, Γ. Ιωαννίδη, Γ. Βέλμαχου είναι αντιπροσωπευτικά ονόματα καθηγητών αυτών των διάσημων πανεπιστημίων που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν,  ανεπιτυχώς, να διακονήσουν και τις ακαδημαϊκές ανάγκες της χώρας μας.

Εκατοντάδες άλλοι διεθνώς αναγνωρισμένοι Ελληνες επιστήμονες της Διασποράς ομολογούν ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν και να βοηθήσουν το πανεπιστήμιο από το οποίο απεφοίτησαν, αν τους δοθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Παρόλο που αυτή η εκδοχή δεν αρέσει σε πολλούς (γι’ αυτό και φρόντισαν διαχρονικά να τους ανακόψουν αυτή τη διάθεση), θέλω να προτείνω μία άλλη λύση: Τη δημιουργία (σε πρώτη φάση) μιας μικρής δημόσιας αγγλόφωνης Ιατρικής Σχολής μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Ιατρική Σχολή θα μπορούσε να είναι 4ετής μεταπτυχιακή (όπως στις ΗΠΑ) με υποψήφιους φοιτητές πτυχιούχους άλλων σχολών (Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, ΤΕΙ κ.λπ.) ή 6ετής προπτυχιακή.

Οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα ανάλογα με εκείνα που χιλιάδες Ελληνες σπουδαστές πληρώνουν σε αντίστοιχες αγγλόφωνες Ιατρικές Σχολές της Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας (για να μην αναφερθώ σε Αγγλία και Αμερική). Η νέα αυτή αγγλόφωνη Ιατρική Σχολή δεν πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντίθετα να τον ενισχύσει οικονομικά.

Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος διδασκαλίας των φοιτητών, η αξιοκρατική επιλογή των διδασκόντων με τις σωστές εργασιακές τους σχέσεις, οι σταθερές συνεργασίες και ανταλλαγές με τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια και, γενικότερα, το νέο «σύγχρονο» πνεύμα, σε μια νέα ευέλικτη αγγλόφωνη Ιατρική Σχολή, θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα για τις αναγκαίες βελτιώσεις στην υπάρχουσα Ιατρική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνωρίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει πιο πολλούς εχθρούς από φίλους, αλλά αξίζει τον κόπο.

Δημητρης Λινος – Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή