Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος

Κύριε διευθυντά

Το εκκλησιαστικό και εθνικό έργο που επετέλεσε ο Aγιος Χρυσόστομος και στις δύο θεόσωστες Μητροπόλεις Δράμας και Σμύρνης, που διεποίμανε, είναι σημαντικότατο και πολύπλευρο.

Χάρις στις δραστήριες και προ παντός τελεσφόρες ενέργειές του, ματαιώθηκαν οριστικώς τα σχέδια των Βουλγάρων κομιτατζήδων, που απέβλεπαν στον αφανισμό του Μακεδονικού Ελληνισμού. Εξ άλλου, λόγω της πολυσχιδούς δράσεως, που ανέπτυξε στη Σμύρνη ο Aγιος Χρυσόστομος, οι Τούρκοι για τρίτη φορά τον εξώρισαν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την συμμαχική νίκη και την ανακωχή του 1918, ο Aγιος Χρυσόστομος επανήλθε από την εξορία στη Σμύρνη και την 2α Μαΐου 1919, γονυπετής και κλαίων από συγκίνηση, ευλόγησε τις Ελληνικές Σημαίες και υπεδέχθη τα αποβιβασθέντα Ελληνικά Στρατεύματα στην από αμνημονεύτων ετών ελληνικώτατη πόλη της Σμύρνης. Τον Αύγουστο του 1922, όταν άρχισε η υποχώρηση του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και η καταστροφική αντεπίθεση των Τούρκων, ο Aγιος Χρυσόστομος απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του τότε γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Σμύρνη και του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Σμύρνης να του εξασφαλίσουν την ασφαλή αναχώρησή του από την Σμύρνη.

Ο Aγιος Χρυσόστομος, ο άτρομος και φλογερός αυτός εκκλησιαστικός ηγέτης, που ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του Πολυκάρπου και προτίμησε αντί της φυγής και της σωτηρίας του, τον εκούσιο και φρικτό θάνατο, δεν ετερμάτισε απλώς μια αγωνιστική σταδιοδρομία κατά τρόπο λαμπρό, αλλ’ εφάνη άξιος της Εκκλησίας και του περιουσίου ελληνικού μας έθνους. Ο εθνο-ιερομάρτυρας Aγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης ο από Δράμας, με την εθελοθυσία του υπέρ του λαού και του έθνους, υπήρξε πράγματι η μορφή και το σύμβολο του μαρτυρίου του Μακεδονικού και του Μικρασιατικού ελληνισμού, μορφή συνάμα αντιπροσωπευτική της θυσίας του ελληνικού κλήρου στον βωμό της πατρίδος, κατά την έκφραση του καθηγητού Θεολογίας, Γεωργίου Γαλίτη.

Πράγματι, ο εθνο-ιερομάρτυρας Αγιος Χρυσόστομος υπήρξε τω όντι, εκφραστής και πιστός ερμηνευτής της συζυγίας Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Ως εκ τούτου, ορθώς και δικαίως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανεκήρυξε παμψηφεί την Αγιότητά του και η μνήμη του εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Σύμφωνα δε με απολυτίκιο, το οποίο συνέθεσε ο ιδιαίτερος γραμματεύς του και μετέπειτα καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Φιλιππίδης, ο Aγιος Χρυσόστομος περιεβλήθη τον φωτοστέφανον του εθνομάρτυρος και ιερομάρτυρος, αφού «γενναίως αθλήσας υπέμεινε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος θάνατον». Η μνήμη του εθνο-ιερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου θα παραμείνη αιωνία.

Kωνσταντινος B. Xιωλος – Διδάκτωρ Νομικής – Δικηγόρος

Οι πρόσφυγες

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με το άρθρο «Οι 2.500 πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας» της Τάνιας Γεωργιοπούλου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. Oλο το δημοσιογραφικό υλικό σας σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων οι οποίοι προσγειώθηκαν στα ελληνικά νησιά αυτό το καλοκαίρι πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό ευρωπαϊκό προορισμό τους, μας βοήθησε να κατανοήσουμε, εμείς οι αναγνώστες, το θέμα της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Είναι αποκαρδιωτικό να διαβάζει κανείς ότι φέτος, μέχρι σήμερα, πάνω από 2.700 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ευρώπη, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά. Αυτός ο τραγικός αριθμός των θυμάτων δεν πρέπει να μείνει μονάχα στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων. Ευτυχώς, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν δείξει μεγάλη συμπόνια και πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να τους βοηθήσουν. Εν τω μεταξύ, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα πρέπει να αφήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μόνη της. 8.000 μίλια μακριά από την εμπόλεμη Συρία, η Ταϊβάν έχει επίσης δώσει ένα χέρι βοηθείας μέσω της συνεργασίας με την Αγία Eδρα, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για Παιδιά, την Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον οργανισμό, με έδρα των ΗΠΑ – Mercy Corps, από το περασμένο έτος. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει δωρίσει προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες, ιατρικό εξοπλισμό, εξοπλισμό για φωτισμό, ρύζι και δέματα τροφίμων. Η μη κυβερνητική οργάνωση φιλανθρωπίας της Ταϊβάν, World Vision Taiwan, και το ίδρυμα Tzi Chi Foundation έχουν επίσης λάβει μέρος στην προσπάθεια. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι της Ταϊβάν έχουν επιλέξει για να ενταχθούν στην παγκόσμια κοινότητα. Εμείς το θεωρούμε υποχρέωσή μας, και δεν διστάζουμε να κάνουμε το μερίδιό μας.

Πρέσβης Paul Kuo Boug Chang – Εκπρόσωπος Γραφείο Ταϊπέι, αντιπρόσωπος στην Ελλάδα

O χειμώνας, όμως, έρχεται

Kύριε διευθυντά

Ο χειμώνας έρχεται. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα τουρκικά παράλια αναμένοντας το «πράσινο φως» του διακινητή αθώων ψυχών προκειμένου να ανηφορίσουν προς τον Γολγοθά, σηκώνοντας τον δικό τους Σταυρό. Eνα Σταυρό που δεν επέλεξαν οι ίδιοι να σηκώσουν. Και οι καιρικές συνθήκες τώρα μπορεί να είναι ευνοϊκές, εντός δύο μηνών, όμως, θα τους εγκαταλείψει και αυτός ο τελευταίος σύμμαχος. Δυστυχώς, τον Δεκέμβριο, δεν θα είναι ο νησιώτης φούρναρης εκεί για να τους συμπαρασταθεί και να ξαναγίνει διεθνώς παράδειγμα προς μίμηση, αλλά θα κληθεί να είναι ο κάτοικος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε και να λησμονούμε τα βασικά ανθρωπιστικά προβλήματα και τον συνάνθρωπό μας, τα οποία μας διακρίνουν από τα ζώα και μας εντάσσουν στα έλλογα όντα. Ας αφουγκραστούμε, λοιπόν, τις παθογένειες και τις χωλότητες της κοινωνίας, μέλη της οποίας είμαστε όλοι, και ας συνεισφέρουμε όλοι το μικρό αυτό και αυτονόητο λιθαράκι ανθρωπιάς, που, υπό αντίστροφες συνθήκες, είναι σίγουρο πως θα το απαιτούσαμε.

Κωνσταντινος Κωστας

Μπράβο στο Λιμενικό

Κύριε διευθυντά

Τέλος καλοκαιριού και επιστροφή, ταξιδεύω από Τήνο για Ραφήνα με τον αγαπημένο μου γάτο. Καθώς οι γάτες δεν τρελαίνονται για ταξίδια, υπομένει καρτερικά στο κλουβί του. Φτάνουμε στο λιμάνι και κατεβαίνουμε στην προβλήτα που πλημμυρίζει με κόσμο και αυτοκίνητα, ακουμπώ για λίγο τα υπάρχοντά μου στο έδαφος για να αναζητήσω κάποιον φιλόζωο ταξιτζή. Ξαφνικά κατευθύνεται προς τα πράγματά μου με φόρα μια επιεικώς απρόσεκτη οδηγός. Φωνάζω «πατάς τον γάτο μου!!!».

Τρομάζει, σταματά αλλά το κακό έχει γίνει και μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινά. Το κλουβί ανοίγει στα δύο και ο γάτος πετάγεται έντρομος και αρχίζει να τρέχει στην προβλήτα και τελικά πηδά με φόρα στη θάλασσα, κολυμπά προς το αραγμένο πλοίο και κατευθύνεται προς την προπέλα. Κόσμος μαζεύεται γύρω.

Aλλοι φωνάζουν «θα τον κόψει η προπέλα», άλλοι σηκώνουν τα κινητά και βιντεοσκοπούν και εγώ πανικόβλητη καλώ βοήθεια.

Ο γάτος κολυμπά και, ω του θαύματος, μια ευαίσθητη και με δύναμη ψυχής λιμενικός πέφτει στο νερό με τα ρούχα! Την ακολουθεί και δεύτερος λιμενικός, που βουτά να την βοηθήσει ιπποτικά. Ο γάτος σώζεται ενώ ο κόσμος χειροκροτεί.

Οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας πρόσφυγες κινδυνεύουν καθημερινά, κάποιοι πνίγονται και περνάνε «στα ψιλά» των εφημερίδων. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς που θα περίμενε κανείς να «σκληρύνουμε», υπάρχουν ακόμα «ρομαντικοί» που πέφτουν με αυτοθυσία κοντά στην προπέλα για να σώσουν μια γάτα.

Τους ευχαριστώ πολύ και για τη γάτα μου, αλλά και για το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνουν σε «δύσκολους» καιρούς.

Τινα Μαυρομαρα-Λαζαριδου – Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, Αλεξανδρούπολη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT