Πτολεμαΐδα 5 ώρα μηδέν

Kύριε διευθυντά

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, και ενώ επικρατεί διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη μια παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην Ελλάδα παρακολουθούμε μια συντονισμένη προσπάθεια του προέδρου της ΔΕΗ, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, πλέον και του διευθυντή Στρατηγικής της με άρθρο στην εφημερίδα σας, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Χατζημιχαήλ στο άρθρο του ισχυρίζεται εμφατικά ότι δικαιούμαστε δωρεάν δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για την περίοδο 2012-2030 και οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας τα δώσουν. Κάτι τέτοιο πολύ απλά δεν ισχύει. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα δεν πληροί καν τις τυπικές προϋποθέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δικαιούται μια χώρα δωρεάν δικαιώματα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της το 2013 (και όχι το 2014 ή το 2012) πρέπει να βρίσκεται κάτω από το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα βρισκόταν στο 62% εκείνη τη χρονιά. Τα νέα αυτά κριτήρια που συμφωνήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2014 για το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο του 2030 επαναβεβαιώθηκαν πολύ πρόσφατα και από τον ίδιο τον επίτροπο Ενέργειας Αrias Canete, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο,  Claude Turmes.

Iσως όμως η μεγαλύτερη ανακρίβεια του διευθυντή Στρατηγικής της ΔΕΗ είναι ο ισχυρισμός ότι το αίτημα για χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων στη ΔΕΗ είναι σύμφωνο με το πνεύμα της οδηγίας. Βασική επιδίωξη της εξαίρεσης του εν λόγω άρθρου (10γ) είναι η δραστική αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής στις χώρες που λαμβάνουν την εξαίρεση, από το κάρβουνο προς τις καθαρές τεχνολογίες. Διαφορετικά, το άρθρο δεν θα ζητούσε δέσμευση των χωρών που λαμβάνουν τα δωρεάν δικαιώματα να προβούν σε επενδύσεις καθαρών τεχνολογιών, αξίας τουλάχιστον ίσης αυτής των προσφερομένων δικαιωμάτων.  Ο κ. Χατζημιχαήλ ισχυρίζεται επίσης ότι η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων θα ωφελήσει γενικά την εθνική μας οικονομία. Τουναντίον. Η πιο άμεση και σοβαρή επίπτωση θα είναι η απώλεια δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων. Ο,τι θα δίνεται δωρεάν στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αφαιρείται αυτομάτως από τα δικαιώματα που δίνονται κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος για να τα δημοπρατήσει στο χρηματιστήριο ρύπων και να εισπράξει από τις πωλήσεις τους. Μετά τις πολύ πρόσφατες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, ειδικά για την Ελλάδα προβλέπεται ότι τα δημόσια έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2015-2025. Αν δοθεί η εξαίρεση που ζητάει η ΔΕΗ, το 40% αυτών των χρημάτων θα χαθεί από τα κρατικά ταμεία.

Η ΔΕΗ πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο ελληνικός λιγνίτης δεν είναι πλέον φθηνός. Οι χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που όλοι επιδιώκουμε διασφαλίζονται με την αποφασιστική στροφή στην αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ και τα έξυπνα δίκτυα, στρατηγική που υιοθετούν πλέον πολλές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη με προεξάρχουσα την E.On, τη μεγαλύτερη εταιρεία της Γερμανίας.

Προφανής στόχος του αιτήματος της ΔΕΗ είναι να διατηρήσει τεχνητά διασωληνωμένη στη ζωή την πανάκριβη επένδυση της Πτολεμαΐδας 5. Στην ουσία, σύσσωμη η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται ότι χωρίς δωρεάν δικαιώματα, με καύσιμο τον φτωχότερο λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Eνωση και με βάση τα νέα δεδομένα στη ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, η μονάδα αυτή δεν θα είναι σε θέση να αντέξει στον ανταγωνισμό με άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής ούτε καν κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον νέο υπουργό και τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι προφανή:  Τι θα γίνει αν, όπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν δεχθεί να τροποποιήσει τις αποφάσεις της για χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών μόνο για την Ελλάδα; Τι θα συμβεί στα οικονομικά της ΔΕΗ και των Ελλήνων πολιτών αν η εταιρεία επιμείνει σε μια επένδυση καταδικασμένη να εμφανίζει ζημίες, αν λειτουργήσει; Ποιον αλήθεια βαρύνει η απόφαση ενός λάθους που συνεχίζεται;

Νικος Μαντζαρης – Υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Κύριε διευθυντά

Διάβασα το άρθρο με τίτλο «Υπουργοί και αιρετοί σταματούν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων» (14/10/2015) και θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα: Επί της αρχής, πιστεύω ότι κανείς Eλληνας πολίτης, όποια θέση και αν έχει, δεν διαφωνεί ότι οι καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων –και ιδιαίτερα δασικών– θα πρέπει να σταματήσουν. Δυστυχώς, η ίδια η πολιτεία είναι εκείνη που διαχρονικά, τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον, δεν μπόρεσε ποτέ να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση. Αντίθετα έμμεσα συνέβαλε, στο πλαίσιο των πελατειακών σχέσεων που είχε δημιουργήσει, στη διατήρηση αυτού του φαινομένου. Γύρω δε από την αυθαίρετη δόμηση, όλοι γνωρίζουμε ότι «χτίστηκε» ένα τεράστιο πελατειακό κράτος και κυρίως μια μεγάλη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, φαινόμενα τα οποία αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες της ανεξέλεγκτης και άναρχης οικιστικής ανάπτυξης της Αττικής.

Επιπλέον, το ίδιο το κράτος κατά καιρούς, για εισπρακτικούς κατά βάση λόγους, «νομιμοποίησε» τις αυθαίρετες κατασκευές ακινήτων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Νόμους Τρίτση και Παπακωνσταντίνου (2012). Με την έναρξη δε της σύνταξης του Κτηματολογίου και εν συνεχεία του Δασολογίου στη χώρα μας και βάσει της διάταξης της παρ. 15 του άρθρου 21 του Ν. 3208/2003 «Η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των πρωτοκόλλων που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 114 του Ν. 1892/1990 αναστέλλονται μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των προβλεπόμενων από τη διάταξη του άρθρου 27 του Ν. 2664/1998 δασικών χαρτών», διάταξη η οποία ακολούθως καταργήθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με τον Ν. 3818/10.

Θεωρώ λοιπόν πολύ άδικο πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνταξης του Δασολογίου και κατάρτισης των δασικών χαρτών, να πραγματοποιούνται οι επιλεκτικές αυτές επιχειρήσεις κατεδάφισης. Για τα αυθαίρετα δε που έχουν προγραμματιστεί να κατεδαφιστούν στο προσεχές διάστημα, τονίζω ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν νομιμοποιηθεί/τακτοποιηθεί, οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει τα σχετικά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν με τους παραπάνω νόμους και αφορούν σπίτια (κατοικίες) που έχουν χτιστεί πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Επομένως, πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για:

α) Να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, από την καθυστέρηση των οποίων μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ε.Ε. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών και την κύρωση των δασικών χαρτών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις δασικές και μη περιοχές και αναλόγως πλέον η πολιτεία θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.

β) Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμεσης παρέμβασης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, προκειμένου να σταματά τις νέες αυθαιρεσίες στο ξεκίνημά τους.

γ) Να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι εντάξεις και τα σχέδια πόλης στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που για διάφορους λόγους κωλυσιεργούν για ολόκληρες δεκαετίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πετρος Φιλιππου

Απάντηση

Η κατάρτιση δασικών χαρτών (η οποία έχει πλέον «παγώσει») δεν συνεπάγεται την παύση της λειτουργίας των δασαρχείων. Επομένως στερείται λογικής η πρόταση για αναστολή της εφαρμογής των αποφάσεων των δασαρχείων και των δικαστηρίων. Η δε «τακτοποίηση» αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλό απαγορεύεται. Ας μην επικαλούμαστε τις πάγιες αδυναμίες της Διοίκησης ως επιχείρημα για να μην επιβάλλουμε τον νόμο.

Γιωργος Λιαλιος

Παραβιάσεις εναερίων χώρων

Kύριε διευθυντά

«Xάνει την υπομονή του» ο Tούρκος πρόεδρος Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν, και πολύ σωστά κάνει, για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη!

Δεν λέει τίποτα όμως για τις δικές του συνεχείς και πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της γείτονος, «φίλης» και συμμάχου Eλλάδας.

Φριξος Δημου – Πλοίαρχος E.N.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή