Απογραφή νομικών προσώπων

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 11ης Νοεμβρίου 2015, η δημοσιογράφος Εύα Καραμανώλη ασχολήθηκε με «την απογραφή φορέων, η οποία ακόμη να ολοκληρωθεί». Προς ενίσχυση της δημοσιογραφικής προσπάθειας της κ. Καραμανώλη αναφέρω τα εξής: Ο μακαρίτης Μιλτιάδης Eβερτ, ως τότε υπουργός Οικονομικών, είχε εντοπίσει το θέμα και τη σοβαρότητά του και είχε συγκροτήσει επιτροπή διερευνήσεώς του υπό την προεδρία μου.

Η επιτροπή διεπίστωσε ότι υπήρχαν χιλιάδες νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ειδικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η επιτροπή, προήρχοντο: α) Από τα πρακτορεία της Τραπέζης της Ελλάδος στα δημόσια ταμεία της χώρας μας. β) Από τη Διεύθυνση νομικών προσώπων του κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδος, επί της οδού Πανεπιστημίου Αθηνών. γ) Από τη Διεύθυνση νομικών προσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί της οδού Πανεπιστημίου. Δεν γνωρίζω την τύχη της υποβληθείσης σχετικής εκθέσεως. Χρήσιμες πληροφορίες αντλούνται κατ’ έτος και από την ανάλυση κατά κωδικό αριθμό των εξόδων του κράτους, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από την ανάλυση αυτή προκύπτει η διάθεση των εξόδων του κράτους και στα διάφορα νομικά πρόσωπα, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είναι ευρωβόρα, δηλαδή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από την απόλαυση των ιερών δημοσίων χρημάτων, ασχέτως προς την επωφελή ή μη ύπαρξή των.

Είναι ανάγκη να εκλείψουν τα περιττά νομικά πρόσωπα, καθώς και οι περιττές οντότητες, όπως οι πάρα πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η ύπαρξη των οποίων αποδεικνύει την υποβάθμιση της Δημοσίας Διοικήσεως, η οποία επιτελεί και το λεγόμενο έργο αυτών, μάλιστα δε σε χαλεπούς καιρούς της υπερβολικής μειώσεως των αποδοχών και των συντάξεων των δημοσίων και άλλων υπαλλήλων. Επαναλαμβάνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ως πληρωτής και των νομικών προσώπων και άλλων οντοτήτων και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επιβάλλει, ως υποχρεωτική, την κατάθεση των οικονομικών σ’ αυτή, παρέχουν και τα στοιχεία της υπάρξεως ή της διακοπής της λειτουργίας των.

Κωνσταντινος Χ. Τρακας – Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.

Η τύφλωση της Ευρώπης

Kύριε διευθυντά

Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη τα έχει χαμένα. Μετά τη Μαδρίτη το σύνθημα ήταν να μην πνίξει ο φόβος τη Δημοκρατία. Το ίδιο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Παρόμοια αντέδρασε ο κόσμος μετά τις δολοφονίες στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό» στο Παρίσι. Και τώρα, μετά τα βαρβαρικά τρομοκρατικά χτυπήματα των παραφρόνων μουσουλμάνων στο Παρίσι και πάλι το μήνυμα είναι να μη μας πνίξει ο φόβος. Επιτέλους, δεν μας κυριεύει ο φόβος. Καιρός όμως είναι να γεμίσουμε οργή. Διότι το Ισλάμ έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Δίχως περιστροφές και περικοκλάδες. Eχετε διαπιστώσει κινητοποιήσεις ή μαζικές διαμαρτυρίες των «μετριοπαθών» μουσουλμάνων για τα αίσχη των φανατικών ομοθρήσκων τους; Είμαστε, δυστυχώς, τυφλοί στο τι γίνεται γύρω μας. Η Ευρώπη γεμίζει μουσουλμάνους, που αρχίζουν να εγκληματούν εναντίον της με στόχο να την ελέγξουν και να κυριαρχήσουν σ’ αυτήν. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι κατακλύζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα εισρέοντας στα ανυπεράσπιστα εδάφη της. Και οι ηγέτες μας ανησυχούν για το αν έχουμε οργανωμένες καλές υποδομές να τους δεχθούμε! Ουδείς ανησυχεί για το αύριο. Ποιες είναι οι προοπτικές ή και οι στόχοι αυτών των ανθρώπων. Η Δημοκρατία δεν θα κινδυνεύσει από την οργή μας. Συνθλίβεται από την περιφρόνηση των αρχών της και την εμμονή των μεταναστευτικών φύλων να επιβάλουν τις δικές τους αξίες και αρχές. Αντί να ενσωματώνονται στην κουλτούρα της Ευρώπης οι μετανάστες – πρόσφυγες, απαιτούν να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή κουλτούρα στη δική τους! Και στις περιπτώσεις που η Ευρώπη αντιδρά, στο όνομα του Αλλάχ γίνονται εγκλήματα εναντίον απλών ανθρώπων. Oποιος γνωρίζει το Κοράνι ξέρει πως τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Οι πιστοί του Ισλάμ έχουν υποχρέωση και αποστολή να μετακινούνται σε χώματα που δεν είναι ακόμη μουσουλμανικά ώστε να επιβάλουν σταδιακά τη σαρία (ισλαμικός νόμος). Υπάρχουν δεκάδες ιεροί κανόνες (χαντίντ) που επιβάλλουν τη μετανάστευση (Al-Hijra) με στόχο τη διάδοση του Ισλάμ και την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού Κράτους. Κάποιοι από τους φονιάδες αποδείχθηκε πως μέσα στον Οκτώβριο είχαν περάσει σαν πρόσφυγες από τη Λέρο. Τους είχαμε φροντίσει καλά; Θα αφυπνισθεί, επιτέλους, η Ευρώπη; Ή θα ανακαλύψουμε σύντομα πως θα βρισκόμαστε στην Ευραραβία;

Ανδρεας Ανδριανοπουλος

Oι τζαμπατζήδες των συγκοινωνιών

Kύριε διευθυντά

«O πρόεδρος του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε.) πρότεινε να αυστηροποιηθεί η εισιτηριοδιαφυγή και από πταίσμα να γίνει πλημμέλημα, όπως ήταν έως το 1944. Oπως εξήγησε, η σημερινή νομοθεσία ουσιαστικά δεν τιμωρεί τη μη καταβολή εισιτηρίου στις συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΑ να χάνει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως· τα οποία φυσικά πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι. Αντέδρασε ο αρμόδιος υπουργός (αυτός που έχει στο γραφείο του πορτρέτο του Aρη Βελουχιώτη) και δήλωσε στη Βουλή: “Aκουσα πριν από λίγες ώρες ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ζήτησε να μετατραπεί η λαθρεπιβίβαση από πταίσμα σε πλημμέλημα, δηλαδή να συλλαμβάνονται οι επιβάτες και να τιμωρούνται με φυλάκιση από τριών έως πέντε ετών. Δεν μπορώ να το καταλάβω…”, είπε και πρόσθεσε ειρωνικά: Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας» (απόσπασμα από τα πάντα ενδιαφέροντα κείμενα και παρατηρήσεις του Ανδρέα Δρυμιώτη, «Η Καθημερινή», 8 Νοεμβρίου). Λέω εγώ: Ευτυχώς που αυτά δεν ελέχθησαν από τον υπουργό στο γραφείο του. Ακούοντάς τα ο Aρης θα μπορούσε να ορμήσει επί το έργον και να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση τις εκτελέσεις. Κάτι για εκτέλεση θα πρέπει να αναγράφεται στο μνήμα του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Υπουργέ μου, μιλούν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου;

Επί της ουσίας. Eνα απλοϊκό ερώτημα: Γιατί ο ΟΑΣΑ δεν χρησιμοποιεί δύο χιλιάδες εισπράκτορες με κατ’ άτομο ετήσιο κόστος για την εταιρεία 15 χιλιάδων ευρώ; Με συνολικά 30 εκατομμύρια θα κάλυπταν δύο βάρδιες στα περίπου χίλια λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Τόσα κυκλοφορούν. Αν κυκλοφορήσουν όλα (περίπου δύο χιλιάδες), θα καλύπτουν μια πλήρη βάρδια τις ώρες της μεγάλης κινήσεως. Με εισπράκτορες θα εκμηδενιζόταν η διαφυγή εισιτηρίων. Θα δινόταν δουλειά σε δύο χιλιάδες ανέργους. (Σε άλλους τομείς, απασχόληση δύο χιλιάδων ανέργων απαιτεί επενδύσεις τουλάχιστον δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.) Τέλος, θα μειωνόταν κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο το έλλειμμα της εταιρείας. Θα ξαλάφρωνε κατά το ποσόν αυτό το βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Ωσπου να τολμήσει κάποιος, κάποια κυβέρνηση, τη σωστή λύση: Nα ιδιωτικοποιήσει ή να μεταβιβάσει στους εμπλεκόμενους δήμους την ευθύνη λειτουργίας των μέσων της μαζικής αστικής συγκοινωνίας. Δεν πρόκειται για «κοινωνικό αγαθό» (υπουργός Μιχάλης Λιάπης έφα). Δεν μπορούν να κάνουν χρήση οι Ληξουριώτες· οι Καστελοριζιοί· οι περισσότεροι επαρχιώτες που δεν έχουν, γιατί δεν χρειάζονται, αστικά λεωφορεία. Δεν είναι «κοινωνικό αγαθό» κάτι που δεν χρειάζονται και δεν χρησιμοποιούν το σύνολο των πολιτών της χώρας. Κάτι τέτοιο ως το μόνο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι «προνόμιο». Θα είχε ενδιαφέρον η σχετική τοποθέτηση των ασκούντων και των διεκδικούντων την εξουσία. Διότι έως τώρα κανείς δεν το επιχείρησε. Με εξαίρεση την ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Τότε που αντέδρασαν χυδαία οι  σταμουλοκολλάδες. (Εν συνεχεία, στεγάστηκαν σε διάφορα κόμματα.) Ιδιωτικοποίηση που τελικά ανέτρεψε –πρώτη πράξη της– η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Το όλο περιστατικό λαμπρό δείγμα της ελληνικής πάλης των τάξεων.

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

Η ονομασία

Κύριε διευθυντά

Εδιάβασα την επιστολή του ακαδημαϊκού κ. Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου στην «Καθημερινή» της 10/11/2015 σχετικώς με την ονομασία της ΠΓΔΜ (FYROM) και στην οποία προτείνει ως ορθή ονομασία της χώρας «Δαρδανοσλαβία». Ακούεται λογική. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος και διακεκριμένος ιστορικός Nicholas G.L. Hammond, αυθεντία στην ιστορία της Μακεδονίας, είχε προτείνει το «Παιονία» με παράγωγα «Παίονας» και «παιονικός».

Ευαγγελος Ηλ. Αγγελακος – Εφοπλιστής και τέως δήμαρχος Οινουσσών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή