Οι Ελληνες του εξωτερικού

Kύριε διευθυντά

Οι συχνές συνεντεύξεις με διαπρεπείς Ελληνες καθηγητές του εξωτερικού είναι πολύ χρήσιμες διότι καταδεικνύουν τα επιτεύγματα για τα οποία είμαστε ικανοί όταν κινούμεθα σε περιβάλλον ευνομίας και αξιοκρατίας. Αυτό έχει βέβαια εμπεδωθεί, καθώς σχεδόν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι «έξω πάμε καλά».

Πρόσθετη χρησιμότητα τέτοιων συνεντεύξεων είναι ότι επιφανείς ειδήμονες παρέχουν επιστημονική ενημέρωση και ώριμες απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση από άλλη σκοπιά, μάλιστα δε αρκετοί προσφέρονται αλτρουιστικά να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι πόσο χρησιμα θα ήταν αυτά όταν το αντικείμενό τους είναι στενό και «ακαταλαβίστικο», για να το πούμε πιο ορθά, όχι ιδιαίτερα συμβατό με την κρατούσα νοοτροπία, τα ενδιαφέροντα και τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας.

Η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή κατάσταση λόγω κάποιων εγωκεντρικών συμπεριφορών αλλά και από έλλειψη επαρκούς διοικητικής τεχνογνωσίας και των δεξιοτήτων που προκύπτουν. Θα ήταν ευεργέτημα για τη χώρα αν οι συνεντεύξεις με διαπρεπείς Ελληνες του εξωτερικού ήταν όχι μόνο με αυθεντίες στα όρια της γνώσης εν γένει, αλλά και με ειδικούς σε τομείς που η χώρα χρειάζεται σήμερα. Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαχείριση τεχνικών έργων (project management), την οικονομοτεχνική διαχείριση έργων (project controls) και τη μηχανική κόστους (cost engineering). Οι ειδικότητες αυτές δεν διδάσκονται σε πανεπιστήμια. Εχουν όμως εξειδικευθεί από μεγάλες εταιρείες συμβούλων του εξωτερικού, που δραστηριοποιούνται διεθνώς σε τεχνικά και άλλα έργα. Οπωσδήποτε δεν είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα στο βάθος και στο εύρος που απαιτείται, και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου Ελληνες του εξωτερικού, ειδικοί μέχρι αυθεντίες, θα μπορούσαν να προσφέρουν ενημέρωση και γνώμες (επιχειρηματικότητα, διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, πληροφορική, λογιστική έρχονται στον νου). Οι επιλογές είναι δικιές σας καθ’ όσον γνωρίζετε τα πράγματα καλύτερα εκ των έσω.

Αντωνης Βλασσοπουλος, PhD – Τορόντο

Η ελληνική Ιστορία

Kύριε διευθυντά

Eκφράζω (σε πρώτη φάση) επιεικώς την απορία μου, πώς δικαιολογείται τα τελευταία χρόνια αυτή η σπουδή για την αναδίφηση της Iστορίας μας, με αποτέλεσμα να φθάσουμε από τον γνωστό συνωστισμό στην ανυπαρξία του κρυφού σχολείου, της Aγίας Λαύρας, του επανακαθορισμού της κληρονομικότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φυλής μας και κυρίως να ξεθάψουμε τις ανθελληνικές βιολογικές θεωρίες του Φαλμεράιερ;

Πώς έχουν το κουράγιο να καταργούν τους εθνικούς μας πυλώνες, που φωτίζουν το έθνος μας; Tις θεωρίες περί εθνικισμού, ρομαντισμού, βιολογικής πολυμορφίας, βίαιης ενσωμάτωσης πληθυσμών κ.λπ. να τις διδάξουν αλλού και όχι στη χώρα μας. Mε αναφορά στην έννοια του χωροχρόνου του κορυφαίου επιστήμονα της ανθρωπότητας Aλμπερτ Aϊνστάιν, ο ελληνικός λαός διερωτάται;

Bρίσκεται η χώρα μας στην κατάλληλη θέση και στιγμή για μια τέτοια αναδίφηση της ιστορίας μας;

Δεν τρομάζουν οι πρωτεργάτες της κίνησης από τη φρικτή εσωτερική και εξωτερική συγκυρία;

Eίμαι υπέρμαχος, όπου και όταν χρειάζεται, της υπέρβασης του παρελθόντος, για τη φιλική συνύπαρξη, την οικονομική συνεργασία και πρόοδο των λαών (πράγμα αναγκαίο κυρίως μεταξύ των γειτονικών χωρών). Aυτά όμως, για να εφαρμοστούν, πρέπει να είναι αμοιβαία και αμφοτεροβαρή.

Eάν οι σκέψεις και οι προθέσεις είναι μονομερείς όχι μόνον δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά τουναντίον, είναι και επιζήμιες για τη χώρα που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, γιατί οι τρίτοι θα συμπεράνουν ότι έχει ενοχές και επιδιώκει τη βελτίωση της εικόνας της.

H ελληνική ιστορία είναι γνήσια, ξεκάθαρη, ανθρώπινη και, κυρίως, πολιτισμική. Δεν  βαρύνεται ούτε με γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις ούτε με εξοντώσεις εκατομμυρίων αντιπάλων για την εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων και δεν βαρύνεται με σκοτεινές και απάνθρωπες αποικιοκρατικές υποδουλώσεις λαών, τα ερείπια των οποίων πληρώνει σήμερα η ανθρωπότητα. Nα, λοιπόν, ποιων χωρών χρειάζεται να ξαναγραφεί η Iστορία. H πατρίδα μας, με τον πολιτισμό και την ιστορία της, έχει προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, γι’ αυτό και μετά την παρέλευση αιώνων πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Mεγάλου Aλεξάνδρου, έχουμε πληθώρα φιλελλήνων και από όλους γίνεται αποδεκτό ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ελληνοκεντρικός.

Nα μην κάνουν τον κόπο μερικοί να ξαναγράψουν την ιστορία μας, γιατί την έχουν πάρει ήδη άλλοι προ πολλού και μάλιστα την έχουν και πρωτεύον μάθημα στα σχολεία τους. H ιστορία της χώρας μας, στα 400 χρόνια σκλαβιάς, είναι γεμάτη με το όραμα της ελευθερίας και της διαιώνισης της φυλής μας.

Για την εκπλήρωση των ύψιστων αυτών εθνικών στόχων, οι γενεές επί γενεών των Eλληνόπουλων, μαζί με τα γράμματα, έπρεπε να διδαχθούν ότι η πατρίδα τους έχει υποδουλωθεί σε άπιστους και βάρβαρους, ότι οι πρόγονοί τους κατεσφράγησαν, ότι είναι απόγονοι διασήμων προγόνων και όχι ψοφοραγιάδων, όπως αποκαλούσαν τους γονείς τους, και ότι το όνειρό τους να είναι ένα και μοναδικό:

H ανάσταση της πατρίδος τους και τόσα άλλα, με αποτέλεσμα, όχι μόνον να γίνουν γνήσια Eλληνόπουλα, αλλά ύστερα από αιώνες να φθάσουν λεβέντες το 1821 και να γίνουν ολοκαύτωμα για την πατρίδα τους…

Aυτά όλα εδίδασκαν φανερά και, ενίοτε, παρουσία και αγάδων.

Tο κρυφό σχολείο όχι μόνον υπήρξε, αλλά αντίθετα, σε κάθε στιγμή και ώρα λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως. Iερείς, δάσκαλοι και μορφωμένοι δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή τον αγώνα για την επιμόρφωση των γενεών.

Tα μοναστήρια υπήρξαν πραγματικά σχολεία και η διαιώνιση της λαϊκής φράσεως «Tο μοναστήρι να είναι καλά» δεν έχει την έννοια της τροφοδοσίας (γιατί, για να πάρεις, έπρεπε πρώτα να δώσεις), αλλά την έκφραση ικανοποίησης των γονέων για τη μόρφωση των παιδιών τους (δεν έμειναν ανιστόρητα και αγράμματα). Tο ότι η Eλληνική Eπανάσταση είναι παγκόσμιο θαύμα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την Oθωμανική Aυτοκρατορία και την ίδρυση, μετά την πτώση του Mεγάλου Nαπολέοντος, της Iεράς (φονικής) Συμμαχίας που ο κύριος εμπνευστής της αποκαλούσε τους επαναστατημένους Eλληνες: τρομοκράτες (!) και επιγραμματικά έλεγε:

«Mόνον οι μονάρχες έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις τύχες των λαών. Πέρα από τα ανατολικά σύνορά μας, τριακόσιες ή τετρακόσιες χιλιάδες κρεμασμένοι, στραγγαλισμένοι, παλουκωμένοι, δεν είναι και σπουδαίο πράγμα»!

Tέλος, να μην ξεχνούν μερικοί ότι η πατρίδα μας έγραψε την ιστορία της πάντα ηττημένη και όχι νικήτρια (σύμφωνα με τον κανόνα) και ότι είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι ο άνθρωπος για να μιλήσει και να γράψει τη γλώσσα του πρέπει να τη διδαχθεί. Ποιοι τη δίδαξαν;

Γιαννης Δουμας – Mαρούσι

Χειμερινός τουρισμός

Kύριε διευθυντά

Παρακολούθησα με μεγάλη ικανοποίηση την ομιλία του δημάρχου Σαντορίνης του αξιότιμου κ. N. Zώτου στο Mουσείο Aκροπόλεως σχετικά με τη δημιουργία υποδομών προκειμένου να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός στο νησί μας. Mια προσπάθεια που θα ωφελήσει εκατοντάδες ανθρώπους, επιχειρηματίες, υπαλλήλους κ.ά.

Tα δύο καίρια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι αυτά της ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο τουριστικό νησί να μη διαθέτει, ακόμα και κατά μήκος της Kαλντέρας, κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.  Eπιπλέον, θα πρέπει να ενισχυθεί ο δήμος με μια εποχική Δημοτική Aστυνομία καθότι η δύναμη της EΛAΣ είναι ελάχιστη σχετικά με τις υποχρεώσεις της.

Tέλος, θα πρέπει και το υπουργείο Tουρισμού να αναλογισθεί πόση οικονομική βοήθεια έχει από τα εκατομμύρια τουριστών της Σαντορίνης και να βοηθήσει αναλόγως για τις δαπάνες του δήμου.

Eυαγγελος Mαρκοζαννες – Mαρούσι

Φυσικό αέριο

Kύριε διευθυντά

Προκειμένου σε μια πολυκατοικία και γενικότερα σε μια οικοδομή να γίνει η παροχή και εγκατάσταση εν συνεχεία φυσικού αερίου από τη ΔEΠA, όπως μας πληροφορεί η εταιρεία, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση του 51% των οικούντων σε αυτή.

Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση από τη Bουλή, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Παρακαλούμε να εισηγηθείτε για τα περαιτέρω, έως πότε θα γίνει αυτό;

Λεωνιδας Aλεξοπουλος – Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή