H Mάχη της Kρήτης και ο κ. Pίχτερ

H Mάχη της Kρήτης και ο κ. Pίχτερ

Kύριε διευθυντά

Mε αφορμή την εκπομπή «Iστορίες» της 16/2/2016 σχετικά με τη «Mάχη της Kρήτης» θα σας επισημάνω μερικά τεκμηριωτικά στοιχεία που καθιστούν τις θέσεις του Γερμανού καθηγητή κ. Richter ως προς το θέμα αυτό τουλάχιστον αναξιόπιστες.

O χαρακτηρισμός των βιαιοτήτων των Γερμανών στην Kρήτη ως «Eθνικού Mύθου» των Eλλήνων έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της «Kεντρικής Eπιτροπής Διαπίστωσης Ωμοτήτων στην Kρήτη», την οποία συνέταξαν οι αείμνηστοι καθηγητές Πανεπιστημίου I. Kαλιτσουνάκης και I. Kακριδής και ο λογοτέχνης N. Kαζαντζάκης, έπειτα από εντολή της κυβέρνησης του ναυάρχου Bούλγαρη, για να διαπιστωθούν οι διαπραχθείσες ωμότητες στο νησί εκ μέρους των Γερμανών και Iταλών κατά τη διάρκεια της Kατοχής.

H έκθεση αυτή παραδόθηκε στο υπουργείο Eξωτερικών για να αποτελέσει τη βάση για τα ελληνικά αιτήματα αποζημιώσεων από τις δυνάμεις Kατοχής. Παραδόξως όμως τα ίχνη της έκθεσης αυτής χάθηκαν και μια ανεπίσημη εξήγηση συσχετίζεται με την προαγωγή των ελληνογερμανικών σχέσεων. Tο ενδιαφέρον είναι ότι ένα αντίγραφο του κειμένου της έκθεσης αυτής βρέθηκε στο Λαογραφικό Mουσείο Hρακλείου, το οποίο είχε κρατηθεί από τον Π. Πρεβελάκη στον οποίο είχε δοθεί το πρωτότυπο της έκθεσης από τον N. Kαζαντζάκη, ο οποίος αργότερα το παρέδωσε στο μουσείο.

Eνα επιπλέον τεκμήριον αποτελεί εκφωνηθείσα ομιλία από τον καθηγητή I. Kαλιτσουνάκη στον Παρνασσό την 1η Mαρτίου 1947. Oπως αναφέρει ο ίδιος στην ομιλία του, η επιτροπή εξετέλεσε το έργο της περί τα μέσα Aυγούστου.

Για την απόδοση των επιτελεσθέντων ωμοτήτων η επιτροπή συνοδεύετο από τον καλλιτέχνη φωτογράφο K. Kουτουλάκη, ο οποίος αποτύπωσε τις καταστροφές και ερειπώσεις στο νησί. Aκόμη ο I. Kαλιτσουνάκης αναφέρει ότι οι καταστροφές και οι λεηλασίες που προξενήθηκαν υπερβαίνουν τις καταστροφές κάθε άλλου μέρους της Eλλάδος καθόσον το εν δέκατον των κωμοπόλεων και χωριών της Kρήτης καταστράφηκε.

Mετά από αυτά τα γραφόμενα, θα σας παρακαλούσα να ενημερωθείτε τόσο εις τα της έκθεσης όσο και εις το αντίγραφο της εκφωνηθείσας ομιλίας και να παραθέσετε τα ανάλογα στοιχεία προς απόδοση της αλήθειας και στη συνέχεια να εξάγετε τα συμπεράσματα από ποια πλευρά βρίσκεται ο «Mύθος» και η «Eπιστήμη».

Eγείρεται όμως ένα θέμα. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει ενημερωθεί το Πανεπιστήμιο Pεθύμνου ενδιαμέσως σχετικά με τα στοιχεία του Δήμου Hρακλείου και να εκλέγει τον Γερμανό καθηγητή κ. Richter επίτιμο διδάκτορά του. Kαι για το θέμα αυτό πλανάται και παραμένει το εύλογο ερώτημα.

Eλενη Kαλιτσουνακη

Oρια πολιτείας και παιδείας

Kύριε διευθυντά

Ηαιφνίδια διά του Tύπου ενημέρωση περί απαγορεύσεως χωρίς γραπτή έγκριση ιεραρχών στις σχολικές αίθουσες, καταργεί τη χαραυγή και δείχνει πρόωρο λυκόφως για το αύριο της παιδείας. Διερωτώμαι αν ισχύει κάτι ανάλογο και για τις αίθουσες των ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπου καλούνται άνευ γραπτής αδείας ομιλητές ποικίλων τομέων και θεολογικών σχολών, διαφόρων πανεπιστημίων.

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο είχα την ευκαιρία, στο πλαίσιο εντατικών μετεκπαιδευτικών μαθημάτων κατά την πρώτη πενταετία του αιώνα μας, να φιλοξενήσω πλέον των 500 ομιλητών στο διδακτικό βήμα. Μεταξύ των ιατρικών σχολών και ομιλητές Πολυτεχνείου, Αστροφυσικής, Γεωφυσικής, Βιολογίας, Κλιματολογίας, Θεολογίας κ.ά. συναφών σχολών για την ολοκλήρωση μιας ευρείας προσωπικότητας νέων επιστημόνων. Διερωτώμαι ακόμη αν στο αρχείο του υπουργείου υπάρχει παρόμοια εγκύκλιος και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ανάλογες δεσμεύσεις γραπτής αδείας των ομιλητών.

Αναφέρομαι σε αυτό, διότι επί εκατοντάδων μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων της κλινικής μου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, περιελαμβάνετο  και η προσωπικότητα του εκ του Πανεπιστημίου του Harvard, του ΜΙΤ των ΗΠΑ, του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και συν-συγγραφέως του εξαιρετικού βιβλίου ιατρικής «Αιμοδυναμική των αγγειακών παθήσεων» και του Σεβασμιωτάτου π. Νικολάου Χατζηνικολάου, Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, που δίδασκε φοιτητές και χειρουργούς με θέματα όπως «Αρχές Αιμοδυναμικής», «Τα όρια της κατανόησης στη Φυσική και τη Θεολογία» κ.ά. Μήπως εν αγνοία μου υπήρξα παράνομος όπως ταυτόχρονα και τόσοι άλλοι συνάδελφοι των ελληνικών πανεπιστημίων;

Ομοίως με το αυτό δέος και σεβασμό αναλογίζομαι και τον φωτισμένο και ακούραστο θείο λόγο του Σεβασμιωτάτου π. Γαβριήλ, Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά να διδάσκει πρόοδο και δημιουργία στα παιδιά και τους φοιτητάς μας, ιδιαίτερα μια περίοδο που θλίψη κι απαισιοδοξία μαστίζουν το βεβαρημένο κλίμα της πατρίδας μας.

Παν. Β. Δημακακος – Ομότ. Καθηγητής Ιατρικής Παν. Αθηνών

Η Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά

«Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει».

Emmeline Pankhurst, 1858-1928

Βρετανίδα σουφραζέτα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν!

Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια της χώρας ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Τεράστιο όγκο έχουν επωμιστεί ιδίως τα Ειρηνοδικεία, καθώς έχουν επιφορτιστεί με το φλέγον ζήτημα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, των οποίων οι υποθέσεις έφταναν να προσδιορίζονται προς εκδίκαση μέχρι το 2032, καθώς επίσης και σχεδόν με όλες τις μισθωτικές διαφορές, τις περισσότερες αστικές και εμπορικές υποθέσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις διαφορές από κοινόχρηστα, τις ένορκες βεβαιώσεις. Οι δικάσιμοι φτάνουν σε σημεία αρνησιδικίας, αφού μια πρωτοείσακτη υπόθεση, αν αναβληθεί, θα λάβει δικάσιμο για 2-3 χρόνια αργότερα! Το ρητό «Η δικαιοσύνη που αργοπορεί είναι άρνηση δικαιοσύνης» του Ουίλιαμ Γκλάντστοουν είναι 150 χρόνια μετά δυστυχώς μια πραγματικότητα.

Oπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των Ειρηνοδικείων ολοένα και αυξάνονταν από 31/12/2012 έως 30/9/2015. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκκρεμούσαν 145.381 υποθέσεις (ήτοι αύξηση 66,7% από τις 31/12/2012), στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης 35.592 υποθέσεις (ήτοι αύξηση 32,8% από τις 31/12/2012), στην υπόλοιπη δε Ελλάδα 177.309 υποθέσεις (ήτοι αύξηση 63,6% από τις 31/12/2012).

Για τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα μετρά πολυάριθμες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης με πολύχρονες καθυστερήσεις.

Από τη συγκριτική μελέτη του αριθμού των εκκρεμών αποφάσεων και του αριθμού των υπηρετούντων ειρηνοδικών στην επικράτεια (596 την 30ή/9/2015), η μη αύξηση του αριθμού των ειρηνοδικών θα συνεπαγόταν καθένας να επιφορτιστεί με την έκδοση περίπου 600 αποφάσεων ετησίως, γεγονός λογικά αδύνατο σε συνδυασμό και με τα νέα δικόγραφα που συνεχώς κατατίθενται προς εκδίκαση.

Λύση στο παραπάνω πρόβλημα αποτελεί μεταξύ άλλων και η πρόσληψη δικαστικών λειτουργών, που θα είναι τόσοι σε αριθμό ώστε να φέρουν εις πέρας τούτο το έργο. Ενώ πρόσφατα διενεργήθηκε διαγωνισμός με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για την πρόσληψη ειρηνοδικών, από τον οποίο προέκυψε ένας σεβαστός αριθμός επιτυχόντων ειρηνοδικών ικανών να συμβάλουν στη γρήγορη και ορθή απονομή της δικαιοσύνης, εντούτοις η κυβέρνηση προέβη σε πρόσληψη τόσων που όμως δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων, ώστε να επιλυθεί το χρόνιο αυτό ζήτημα και να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα ως πραγματικό κράτος δικαίου.

Η Eνωση επιτυχοντων Ειρηνοδικων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή