Πολλές αοριστίες στο «πόθεν έσχες»

Πολλές αοριστίες στο «πόθεν έσχες»

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» στοιχεία σχετικά με το «πόθεν έσχες» βουλευτών (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) κατά την περίοδο του 2012-2013. Δηλαδή, αυτών που διαχειρίστηκαν τα κοινά πριν από 3-4 χρόνια. Για τους σημερινούς βουλευτές, δεν γνωρίζουμε τα νέα περιουσιακά τους στοιχεία, όταν μάλιστα για πάρα πολλούς που αναδείχθηκαν για πρώτη φορά στα τρία τελευταία χρόνια επικρατεί άκρα σιωπή. Δηλαδή, προσφέρεται μια εικονική πραγματικότητα, ώστε ο πολίτης να μη γνωρίζει τι έχουν αυτοί που σήμερα κυβερνούν τον τόπο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στα περιουσιακά τους στοιχεία αναφέρονται και «εγγραφές ακινήτων» με αριθμό και όχι με αξίες· λες και όλα τα ακίνητα είναι ισάξια, όταν το ένα μπορεί να αξίζει ένα εκατ. ευρώ και τα 10 μερικές χιλιάδες. Eτσι, το αποτέλεσμα (τόσες χιλιάδες ευρώ + τόσα ακίνητα) ως άθροισμα ασύμβατων μεγεθών γίνεται, προφανώς, αόριστο και το μέγεθος της αξίας της όποιας περιουσίας απροσδιόριστο. Δεν ξέρω, αλήθεια, αν η Πολιτεία, πέραν από τον ετεροχρονισμό της πληροφόρησης και το απροσδιόριστο της αξίας των περιουσιών, είχε καλύτερο τρόπο να υπηρετήσει την α-διαφάνεια των αρχόντων και να πλανέψει τον πολίτη.

Βασιλης Χαρισης

Τι εστί «μπαχαλάκης»…

Κύριε διευθυντά

«Η Καθημερινή» περιέχει στο φύλλο της 10ης Μαΐου 2016 ρεπορτάζ με τίτλο: «Μπαχαλάκηδες εισαγωγής καίνε την Αθήνα». Επειδή για έναν ξένο που ξέρει κάποια ελληνικά όχι άριστα (και σχεδόν κανείς δεν ξέρει πλέον άριστα ελληνικά!) εξηγούμε:

Μπάχαλο σημαίνει μεγάλη ανακατωσούρα (Μπαμπινιώτης), αταξία σκόπιμη που δημιουργεί χάος. Μπαχαλάκης λοιπόν είναι όποιος προκαλεί χάος και συμμετέχει σ’ αυτό καταστρέφοντας, σπάζοντας και μουτζουρώνοντας μνημεία και αγάλματα, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, ατιμωρητί. Αυτή η ατιμωρησία των καταστροφών που φτάνουν μέχρι την πυρπόληση παρακινεί και άλλους, ιδίως νεότερους, να κάνουν τα ίδια. Oλοι αυτοί ονομάζονται μπαχαλάκηδες. Αυτή η χαώδης κατάσταση θεωρείται από μερικούς δημοκρατία(!) και από άλλους αλητεία, αναίδεια και πνεύμα καταστροφής. Υπήρχε αυτή η κατάσταση και πριν από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά επί Τσίπρα έγινε εξουσία και κυβέρνηση! Το πληροφορήθηκαν και οι εκτός Ελλάδος κακοποιοί και ήρθαν για να δράσουν σύμφωνα με το παλιό εκείνο «γάιδαρος πωλείται, βαράτε όσο μπορείτε».

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που φτάνει μέχρι την καταστροφή πανεπιστημιακών χώρων και μνημείων, αδρανούν, από φόβο, δικαστές, αστυνομικοί, πρυτάνεις πανεπιστημίων (εξαίρεση από τους τελευταίους ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης που προσπάθησε να αντισταθεί αλλά τον πήρε το κύμα του λαϊκισμού των κυβερνώντων). Eτσι «πλακώσανε» ταραξίες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αλγερία, το Αφγανιστάν, την Ισπανία, την άλλοτε χώρα-υπόδειγμα Ελβετία, την Κύπρο και αλλού. Μόνο η Αυστραλία απουσιάζει από αυτόν τον άθλιο κατάλογο – προς τιμήν της βέβαια. Αναλογικά, Eλληνες είναι λίγοι, προς… τιμήν τους πάλι. Και αυτή η ολωσδιόλου απαράδεκτη κατάσταση, απαράδεκτη για οποιοδήποτε κράτος της Γης, συνεχίζεται.

Ιωαννης Μενουνος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή