Το ΤΕΕ, οι μηχανικοί και οι βουλευτές

Το ΤΕΕ, οι μηχανικοί και οι βουλευτές

Κύριε διευθυντά

Πολλές εφημερίδες, και η «Καθημερινή» σε κύριο άρθρο της, διετύπωσαν αρνητικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίον το ΤΕΕ έθεσε προ των ευθυνών τους τούς βουλευτές που είναι μέλη του. Θεωρήθηκε η ενέργεια αθέμιτη. Και μάλιστα παρουσιάστηκε ως απειλή διαγραφής, ενώ ήταν μόνο προειδοποίηση εφαρμογής του επαγγελματικού κώδικα.

Ας διερευνήσουμε το θέμα με βάση το «δέον γενέσθαι» και όχι με αυτό που εφαρμόζεται καθ’ έξιν και έχει γίνει κανόνας στην ελληνική Βουλή. Για το οποίον οι διαμαρτυρίες θα έπρεπε να είναι συχνότερες και εντονότερες.

Πράγματι, οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι όλου του λαού και δεν πρέπει να λειτουργούν με κριτήρια συντεχνιακών συμφερόντων. Εκτός αυτού όμως, πρέπει, κατά την κατάθεση της ψήφου των, να είναι ενημερωμένοι επί του αντικειμένου, να έχουν μελετήσει την πρόταση νόμου και να έχουν σχηματίσει την προσωπική τους δικαίαν αντίληψη, απηλλαγμένη τόσο από τις εντολές του κόμματος όσο και από τα προσωπικά τους συμφέροντα, πολιτικά, οικονομικά ή άλλα – είναι και αυτά επιταγές του Συντάγματος. Και αυτή η στάση δεν απαιτείται, δεν χρειάζεται και δεν επιτρέπεται να τροποποιείται, είτε έχει, είτε δεν έχει σχέση η υπόθεση με το επάγγελμά τους.

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, επικείμενη τότε, οι μηχανικοί βουλευτές είχαν σαφή αντίληψη της καταστάσεως του Ταμείου τους, του τρόπου δημιουργίας του ΤΣΜΕΔΕ από τους μηχανικούς, της απουσίας επιβαρύνσεως του κοινωνικού συνόλου και του κρατικού προϋπολογισμού, και της πρόσφατης «νόμιμης» ληστείας που υπέστη. Τόσο νόμιμης, ώστε να σπεύσει η τότε κυβέρνηση να «αθωώσει» διά νόμου τους υπευθύνους. Είχαν επίσης σαφή και αδιαμφισβήτητη αντίληψη της καταστάσεως του κλάδου, της ανεργίας και των κινδύνων πλήρους εξαφανίσεως που διατρέχει. Τους είχε ενημερώσει πλήρως ο κ.  υπουργός,  πριν  γίνει  υπουργός.

Από τη γνώση αυτή προέκυπτε η πραγματική, ουσιαστική και ηθική υποχρέωση που είχαν οι «συνάδελφοι» αυτοί να ενημερώσουν σχετικώς και τους άλλους βουλευτές, και να στρέψουν τον νόμο προς πιο σωστή κατεύθυνση. Αλλά εκείνοι είχαν άλλες επιλογές.

Η εκ μέρους αυτών (τουλάχιστον) των βουλευτών χορήγηση θετικής ψήφου στο νομοσχέδιο, προκειμένου να διατηρήσουν τη βουλευτική ή υπουργική καρέκλα και τις αντίστοιχες αποδοχές, δεν συνιστά ασφαλώς συμμόρφωση προς το Σύνταγμα, ούτε προς την έννοια του Δικαίου, ούτε (κατά τη γνώμη μου) προς μια ενεργό συνείδηση. Ας δούμε, λοιπόν, και με αυτό το πνεύμα την ενέργεια του ΤΕΕ. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από αυτόν που υφίσταται ληστεία και δέχεται απειλή ζωής να μην ξεφωνίσει ζητώντας βοήθεια από αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι αυτό δεν συμβιβάζεται προς το Savoir Vivre.

Επιτρέψτε μου να ψέξω, προσωπικώς, το ΤΕΕ, γιατί οι φωτογραφίες που έδωσε δεν έχουν καλύτερη ανάλυση, ώστε να μπορούν οι μηχανικοί να τις μεγεθύνουν και να τις αναρτήσουν πάνω από το κρεβάτι τους, για να μην ξεχάσουν ποτέ πόσο πρέπει να προσέχουν όταν διαλέγουν τούς εκπροσώπους τους στη Βουλή.

Θ. Γ. Βουδικλαρης – Πολιτικός μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή