Η λειτουργία της Δικαιοσύνης

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο της συνεργάτιδός σας Ξένιας Κουναλάκη με τον τίτλο «Δίκη Χρυσής Αυγής, μια νομική “σούπα”» έθεσε επιτέλους «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Τα αίτια της παραλυσίας της Δικαιοσύνης, η οποία αδυνατεί να περαιώσει εγκαίρως και αποτελεσματικώς την αποστολή της, εκτίθενται με σαφήνεια, εύστοχα και ευσύνοπτα. Νομίζω όμως ότι η διοίκηση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να λύσει τα εξής κρίσιμα ζητήματα: 1) Να παύσει επιτέλους η μέθοδος των διακοπών της αρξαμένης ποινικής δίκης και του ορισμού της συνέχειας μετά πολλές ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες, έτσι που καταντά να εξατμίζονται οι εντυπώσεις και οι κρίσεις των δικαζόντων, ιδίως των ενόρκων. Τι είδους κρίση να σχηματίσει ο δικάζων όταν καλείται ύστερα από τόσο μεγάλα και διαρκώς διακοπτόμενα διαστήματα να θυμηθεί και να αξιολογήσει όσα προηγήθησαν; 2) Θα πρέπει να παρίστανται πάντοτε αυτοπροσώπως οι κατηγορούμενοι σε όλη τη διαδικασία, και όχι να εκπροσωπούνται από τον συνήγορό τους, ιδίως σε σοβαρά αδικήματα. Μόνον έτσι θα μπορούν να τους παρατηρούν και να τους κρίνουν συνεχώς οι δικάζοντες, βλέποντας τις αντιδράσεις τους. 3) Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε οι παραιτήσεις των συνηγόρων μεσούσης της διαδικασίας να απαγορεύονται, διότι έτσι μεθοδεύονται τεχνηέντως υποχρεωτικές αναβολές. 4) Στις σοβαρές ποινικές δίκες να ορίζονται υποχρεωτικώς αναπληρωματικοί δικαστές, εισαγγελείς και κυρίως ένορκοι, ώστε η τυχόν ασθένεια ή εξαίρεση ενός από αυτούς να μην εμποδίζει τη συνέχεια της δίκης.

Κυρίως όμως η συνεχώς διακοπτόμενη και αποσπασματική διαδικασία στο ακροατήριο (από εβδομάδα σε εβδομάδα ή και από μήνα σε μήνα), που παρατείνει τη δίκη επί πολλούς μήνες και καταλήγει τελικά αυτή να είναι μια «σούπα» που έχει προ πολλού κρυώσει, πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί δραστικά.   Η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν είναι καλόν να σχολιάζεται τόσο αρνητικά από την κοινή γνώμη.

Τακης Σαλκιτζογλου -Επίτιμος δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή