Ο Γκαίτε, ο Σέλεϊ «και εγώ» ο 16χρονος

Ο Γκαίτε, ο Σέλεϊ «και εγώ» ο 16χρονος

Κύριε διευθυντά

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τον απολογισμό του μονολόγου (και όχι διαλόγου) για την Παιδεία. Αγνοώντας τη μαθητική κοινότητα, τους δασκάλους, τους πανεπιστημιακούς, τους ανθρώπους των γραμμάτων, αγνοώντας το άρθρο 16 του συντάγματος που επιτάσσει την καλλιέργεια εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης μέσω της εκπαίδευσης, αλλά καθοδηγούμενοι από τις κομματικές νεολαίες, από συντεχνίες, από συνδικάτα, από τις επιδιώξεις ελευθεριακών και κολεκτιβιστών αριστερών ή από τις ενοράσεις του Βολταίρου για μίαν «άλλη» παιδεία, δημιουργούμε κάτι σαν το Ινστιτούτο Κόκκινης Καθηγεσίας ή την κομματική σχολή της ΚΝΕ ή, όπως είπε και ο υπουργός, «το δημοκρατικό σχολείο των καταλήψεων», στο οποίο προφανώς έχει φοιτήσει και ο πρωθυπουργός.

Αποτέλεσμα αυτού του μονολόγου, και η περικοπή των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Λειτουργική ανάγκη λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή πολιτική επιλογή; Μάλλον οικονομική ανάγκη επικαλυμμένη και ενδεδυμένη με στείρα ιδεοληψία. Τη γλώσσα που μίλησε ο Σλίμαν, τη γλώσσα που δόξασε ο Σέλεϊ, τη γλώσσα που ύμνησε ο Μπάιρον, τη γλώσσα που θαύμασε ο Γκαίτε, εμείς την περιφρονούμε και την υποβιβάζουμε. Oταν ο Ελύτης έλεγε «τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», εννοούσε μία γλώσσα, μία γλώσσα ενιαία, διότι η ελληνική, λόγω της μακραίωνης ύπαρξής της, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει λεπτές υφολογικές και σημασιολογικές αποχρώσεις, να αναδείξει νέα εκφραστικά μέσα, να εναποθηκεύσει τον πολιτισμό και, μόνο εμπνεόμενη από τον αστείρευτο και ζωντανό γλωσσικό καμβά του παρελθόντος, μπορεί να υπηρετήσει και να διασφαλίσει την αέναη εξέλιξή της.

Η αρχαία ελληνική οξύνει τη σκέψη και στηρίζει τη γνώση. Οι γραμματικο-συντακτικοί της κανόνες διδάσκουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μαθηματική λογική, παράλληλα όμως, ως βασικό στοιχείο της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, η αρχαία ελληνική παραπέμπει στο ένδοξο, κοινό παρελθόν και στις κλασικές αξίες του ελληνισμού. Διότι μόνον η γνώση της μιας και ενιαίας μητρικής μας γλώσσας μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο τόσο στα σύγχρονα γλωσσικά προβλήματα της γλωσσικής παραφθοράς και της λεξιπενίας όσο και στην ξενομανία, στον μιμητισμό, στην ηθική και πολιτισμική υποδούλωση που καλλιεργούν υπογείως τα greeklish ή γλώσσες τύπου εσπεράντο. Για να πρέπει όμως ένας δεκαεξάχρονος να εξηγήσει σε έναν ενήλικα, και δη τον υπουργό Παιδείας, τα θεμελιώδη, σημαίνει ότι οι οιωνοί είναι πολύ κακοί για την πατρίδα.

Νικος Καλαντζης – Mαθητής A΄ Λυκείου

Μεταξύ φέτας… και πολιτικής

Κύριε διευθυντά

Εγινε και η φέτα ελληνο-ευρωπαϊκό πρόβλημα! Δικαιούται τον τίτλο ΠΟΠ ή όχι; Η φέτα είναι ένα τυρί ελληνικό, παραδοσιακό, που χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία, αναγνωρισμένα ή μη.

Α. 1. Παρασκευάζεται από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, σε ορισμένη αναλογία. Αυτό καθορίζεται με νόμο.

2. Το γάλα προέρχεται από ζώα που βόσκουν σε βοσκοτόπους ή με χόρτα δρεπτά που προέρχονται από βοσκοτόπους. Αυτό δεν έχει κατοχυρωθεί.

3. Η το γάλα προέρχεται από ζώα ενσταυλισμένα, που εκτρέφονται με «κτηνοτροφές».

Β. 1. Το γάλα της Α3 κατηγορίας έχει σχεδόν σταθερά γευστικά και θρεπτικά στοιχεία.

2. Το γάλα της Α2 κατηγορίας έχει χαρακτηριστικά ανάλογα με τη βοσκήσιμη φυσική χλωρίδα, η οποία ποικίλει κατά θέση και εποχή.

Γ. 1. Τη φέτα ανταγωνίζονται τυριά με την ονομασία «λευκό τυρί». Τι είναι αυτά τα «λευκά τυριά» που προσελκύουν την «προστασία» χωρών από τη Βόρεια Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική;

2. Τι είναι τα «λευκά τυριά»; Κατά το τέλος της δεκαετίας του 1950, ο «σπουδαστής» της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Κ.Ε., μετά την εκπλήρωση της τριετούς σχεδόν στρατιωτικής θητείας του ως εφέδρου αξιωματικού του Μηχανικού, ολοκλήρωσε τις πενταετείς «σπουδές» του. Πήρε το δίπλωμα του γεωπόνου, ειδικότητα κτηνοτροφία. Στην ΑΓΣΑ. σπουδάζαμε, δεν φοιτούσαμε.

3. Αναχωρεί για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Αντικείμενο: Μικροβιολογία – Ενζυμολογία. Σκοπός: η ανακάλυψη «πυτιάς» με την οποία το αγελαδινό γάλα ενδεχομένως να δώσει «λευκό τυρί»! Μέχρι τότε, το αγελαδινό γάλα έδινε τυριά με κίτρινη απόχρωση. Το βρήκε!

Τελικά, ο αγαπητός Κ.Ε. έκανε καριέρα στην Αμερική, σε πανεπιστήμια και στη φαρμακοβιομηχανία. Εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, αλλά… η ανακάλυψή του δημιουργεί προβλήματα, μετά 50 χρόνια, στη μοναδική ελληνική ΠΟΠ φέτα! και στους Ελληνες πολιτικούς, που είναι και αυτοί ΠΟΠ!

Παν. Χρ. Καραγεωργος – Γεωπόνος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή