ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Πότε θα γίνει η ψήφος ισότιμη

Κύριε διευθυντά
Τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία ακούμε, κάθε χρόνο και περισσότερο, κάθε χρόνο και από περισσότερους –τόσο από λειτουργούς των ΜΜΕ όσο και από εκείνους που άσκησαν ή ασκούν κοινοβουλευτική ή εκτελεστική εξουσία– να αναγνωρίζουν και να επιβεβαιώνουν (εκτός τόσων άλλων σχετικών) τη δυσλειτουργία τής διοίκησης και την τουλάχιστον ελλειμματικότητα της εκλογικής νομοθεσίας.

Oσον αφορά το δεύτερο, όλοι οι παραπάνω, επισημαίνοντας ένα σωρό ανάρμοστες ρυθμίσεις, επαγγέλλονται και ευαγγελίζονται –εκτός άλλων– και την άδολη και ανόθευτη ψήφο. Αυτό σημαίνει –κατά λογική συνεκδοχή– ότι η «ψήφος» δεν ήταν και δεν είναι άδολη και ανόθευτη. Αυτό οι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες πάντα το γνώριζαν… Το ότι τώρα το ομολογούν και όσοι ασκούν εξουσία είναι πρόοδος.
Το Σάββατο, 25.6.2016, ακούσαμε και είδαμε από τα ΜΜΕ τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να λέει υπερήφανα: «Πρώτη φορά αριστερά… Πρώτη φορά απλή αναλογική και ισοτιμία της ψήφου».

Ελπίζω οι συνταγματολόγοι και οι εκλογολόγοι σύμβουλοι του κ. πρωθυπουργού να τον ενημερώσουν ότι για να υπάρξει «ισότιμη, άδολη και ανόθευτη» ψήφος πρέπει –εκτός άλλων– να καταργηθεί η διάταξη στο ημίφως της παραγράφου 8 του άρθρου 98 του Π.Δ. 26/2012 «Νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών», σύμφωνα με την οποία: «… τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα», και τα λευκά ψηφοδέλτια –τα οποία εκφράζουν ουδέτερη, αρνητική ή απαξιωτική πολιτική τοποθέτηση προς τα δεδομένα κόμματα– να ενταχθούν στην κατηγορία των εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον βέβαια είναι έγκυρα, και να προσμετρώνται με αυτά.

Είναι τουλάχιστον παράλογο και πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας τα έγκυρα λευκά ψηφοδέλτια όχι μόνο να μην  προσμετρώνται με τα λοιπά έγκυρα, αλλά και να συντάσσονται και να συνυπολογίζονται με τα άκυρα, επιπλέον μάλιστα –σύμφωνα με τις υπολογιστικές αλχημείες τών εκάστοτε εκλογικών νόμων– να ενισχύουν το πρώτο αριθμητικά κόμμα εις βάρος των λοιπών.

Συνακολούθως, η διάδοση της πληροφορίας ότι η λευκή ψήφος ενισχύει το πρώτο αριθμητικά κόμμα λειτουργεί a priori σε βάρος της, τη μειώνει και την αποδυναμώνει έναντι των ψήφων προς τα κόμματα, γιατί αποτρέπει εκείνους που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ελεύθερα και ανεπηρέαστα, όπως επιβάλλουν η Δημοκρατία γενικά και το Σύνταγμα ειδικά.

Κατά συνέπεια, αν τα έγκυρα λευκά ψηφοδέλτια δεν ενταχθούν με τα έγκυρα κομματικά ψηφοδέλτια, ώστε να συνυπολογίζονται, θα συνεχίσουμε να μην έχουμε ισότιμη, άδολη και ανόθευτη ψήφο.

Θωμας Π. Πεννας – Tέως δικηγόρος Αθηνών στον Aρειο Πάγο και στο ΣτΕ