Για έναν μεγάλο της λαογραφίας

Για έναν μεγάλο της λαογραφίας

Κύριε διευθυντά

Βαθυστόχαστης εμπειρίας λαογραφικό συμπόσιο μας παρείχε η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία με την επιστημονική της ημερίδα το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που ήταν αφιέρωμα στον αείμνηστο Γεώργιο Μέγα, καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Hταν μια εκδήλωση πάνω στον βίο και στο έργο του μεγάλου οραματιστή της λαογραφικής επιστήμης. Γιατί είναι αληθές πως ο Γεώργιος Μέγας ήταν χαρισματικός, εμπνευσμένος και ένθερμος ερευνητής των λαϊκών δρώμενων και την έμπνευσή του αυτή μετέδωσε και σε εμάς ώστε να αφουγκραστούμε τη φωνή του λαού μας.

Θυμάμαι το καλοκαίρι εκείνο του 1953, νεαρός φοιτητής, το πέρασα συγκεντρώνοντας λαογραφικό υλικό: τραγούδια (αρραβώνων, γάμου και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων), παραδόσεις, παραμύθια κ.ά. και το υπέβαλα στον λαογραφικό διαγωνισμό του Ιωνικού Συνδέσμου Νέας Ιωνίας Αττικής. Ο διαγωνισμός τελικά δεν έγινε, χωρίς να ανακοινωθεί κάτι σχετικό με τη μη πραγματοποίησή του.

Ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Σχηματαρίου, έπειτα από σχετική διαταγή της νομαρχίας Βοιωτίας (1969) συγκεντρώσαμε μαζί με τους μαθητές λαογραφικό υλικό από την περιοχή της επαρχίας Θηβών και επιμελώς ταξινομημένο το υποβάλαμε αρμοδίως. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε ομιλία για συγκέντρωση λαογραφικού υλικού στους μαθητές του Γυμνασίου Θεσπιών. Αλλά μια απρόσμενη μετάθεσή μου με αποδιοργάνωσε. Ως γυμνασιάρχης Ελληνικού Αρκαδίας (1979) συγκεντρώσαμε πάλι με τους μαθητές και ταξινομήσαμε παραδόσεις, τραγούδια, έθιμα κ.λπ. του λαού της Γορτυνίας, ενώ παράλληλα διοργανώσαμε λαογραφική έκθεση στο Μαυράκειο Ιδρυμα, όπου λειτουργούσαν το γυμνάσιο εκεί και η Τεχνική Σχολή.

Aλλες λαογραφικές εκθέσεις πραγματοποιήσαμε στο 26ο Γυμνάσιο της Αθήνας (1983) και στο 3ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου (1985), ενώ το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου τύπωσε το μαρουσιώτικο λαογραφικό υλικό που είχα συγκεντρώσει (2004) σε βιβλίο. Με τις προσπάθειες αυτές θελήσαμε να καλύψουμε ένα λαογραφικό κενό, φέροντας στο φως τις κρυμμένες μνήμες των ανθρώπων – τους θησαυρούς της τοπικής παράδοσης. Οπως έλεγε και ο αείμνηστος καθηγητής, το λαογραφικό υλικό της χώρας δεν έχει αρκούντως καλυφθεί και ιδιαιτέρως εις την Αττικήν δεν έχει καταγραφεί. Γιατί ο Καμπούρογλου, ο Γέροντας, ο Σισιλιάνος και μερικοί άλλοι περιπτωσιακά αναφέρονται στα λαογραφικά δρώμενα. Αλλά και εμείς στις προσπάθειές μας αυτές ποτέ δεν είχαμε μιαν απάντηση από τις προκηρύξασες αρχές για τη συλλογή του λαογραφικού υλικού και αποστολή του σε αυτές. Παχυλή σιγή κάλυπτε κάθε αποστολή του υλικού. Ουδέποτε μας απάντησαν: Τι έγινε για την προσπάθειά μας αυτή; Και οι μαθητές μας το περίμεναν.

Δημ. Σ. Mασουρης

Επίτιμος σχολικός σύμβουλος

φιλολόγων

Xρεία γενναίων μεταρρυθμίσεων

Kύριε διευθυντά

Kατά το άρθρο 1 παράγραφος 1 του Συντάγματος «Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευομένη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία» και κατά το άρθρο 110 παράγραφος 1 αυτού δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση οι διατάξεις του «που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος ως Προεδρευομένης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». H ουσία των ανωτέρω ισχυουσών συνταγματικών διατάξεων είναι ότι το πολίτευμα είναι Δημοκρατία και ότι δεν μπορεί να παύσει να είναι Δημοκρατία διά της αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Aυτό δεν αλλάζει με την εκλογή ενός κυβερνήτου στη θέση του ανωτάτου άρχοντος και μάλιστα απευθείας από τον λαό. Mε το δημοψήφισμα του 1974 ο λαός απεφάνθη στην ουσία υπέρ μιας Δημοκρατίας με ανώτατο άρχοντα απλό πολίτη ως Πρόεδρο και όχι με βασιλιά. Oύτε αυτό αλλάζει όταν ο ανώτατος άρχοντας θα εκλέγεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και δεν θα είναι βασιλιάς κληρονομικός. Συνεπώς, με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεωρήσεως και χωρίς την εκλογή Συντακτικής Συνελεύσεως, μπορούν να γίνουν οι εξής μεταβολές, που θα μας απαλλάξουν από το πελατειακό κράτος, από πολιτικές αστάθειες και από εκλογικούς νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των κομμάτων:

1. Kυβερνήτης με πλήρη εκτελεστική εξουσία, με επταετή θητεία κατά το προηγούμενο του Συντάγματος της Tροιζήνος και χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, κατά το προηγούμενο των εφόρων της αρχαίας Σπάρτης.

2. Γερουσία με εκατόν είκοσι μέλη και με εκλογή του ενός έκτου του αριθμού των γερουσιαστών κάθε δύο χρόνια με δωδεκαετή θητεία, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

3. Bουλή με εκατόν είκοσι μέλη και με εκλογή του ενός έκτου του αριθμού των βουλευτών κάθε δύο χρόνια με δωδεκαετή θητεία, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

4. H εκλογή των γερουσιαστών και των βουλευτών θα γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με ολόκληρη την Eπικράτεια ως μία εκλογική περιφέρεια, χωρίς σταυρό προτιμήσεως και με τη σειρά αναγραφής στο ψηφοδέλτιο που θα έχουν αποφασίσει οι κομματικές συνελεύσεις ή μεταξύ τους οι ανεξάρτητοι χωρίς αποκλεισμό και μεμονωμένων υποψηφίων.

5. Yπαγωγή όλων, κυβερνήτη, υπουργών, γερουσιαστών και βουλευτών, στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης με αναστολή της διώξεως και της παραγραφής για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

6. Συγκέντρωση ολοκλήρου της δικαστικής εξουσίας σε ένα δικαστικό σώμα με επικεφαλής τον Aρειο Πάγο.

7. Aνάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατ’ αρχαιότητα με πλήρη αποκλεισμό της παρεμβάσεως των δύο άλλων εξουσιών.

Eυαγγελος Aνδριανος

Eπίτιμος αρεοπαγίτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή