«Αυτή τη γλώσσα θα μιλούσε ο Θεός»

«Αυτή τη γλώσσα θα μιλούσε ο Θεός»

Κύριε διευθυντά

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα, μέσω της εφημερίδας σας, να προτείνω στους υπευθύνους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναγνωρίσουν και να καθιερώσουν την ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα εργασίας, συνεντεύξεων Τύπου, ομιλιών και άλλων επισήμων υπηρεσιών στο διοικητικό, πολιτικό και πολιτιστικό σκέλος της Ενωσης. Παρότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει 24 επίσημες γλώσσες εργασίας, μόνο τα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά αναγνωρίζονται ως επίσημες γλώσσες.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας (Brexit) από την Ε.Ε., οι αξιωματούχοι της συζητούν για την απόσυρση της αγγλικής γλώσσας από τις επίσημες υπηρεσίες και για περισσότερη χρησιμοποίηση της γαλλικής και της γερμανικής. Γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης την αγγλική και τη γαλλική, θα ήθελα να προτείνω την ελληνική ως τη γλώσσα που θα έπαιρνε τη θέση της αγγλικής στην Ε.Ε. Θεωρώ την ελληνική γλώσσα χρήσιμη, πολύτιμη και αποτελεσματική, γιατί είναι η «μάνα», η «πηγή» και τα «θεμέλια» πάνω στα οποία κτίστηκαν οι κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες, και ιδίως η αγγλική, η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική και η ισπανική. Ακόμη και η λατινική γλώσσα, από την οποία οι ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν πάρει πάρα πολλά στοιχεία, είναι και αυτή βασισμένη στην ελληνική γλώσσα. 

Η ελληνική δεν είναι μόνο χρήσιμη γλώσσα επικοινωνίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και ωφέλιμη στους τομείς της ανθρωπιστικής, μορφωτικής, ηθικής και φιλοσοφικής καλλιέργειας κάθε ανθρώπου σε οποιονδήποτε τόπο και χρόνο ζει αυτός. Η ελληνική γλώσσα από μόνη της είναι σχολείο και δάσκαλος γνώσεων, νοημοσύνης και διαπαιδαγώγησης των ανθρώπων κάθε φυλής.

Τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας είναι: πρώτον, η ποιητική της υφή, γι’ αυτό κανείς χαίρεται να τη μιλάει και να την ακούει· δεύτερον, η λογική της διαύγεια, καθώς ορίζει και εξηγεί κάθε όρο και λέξη που χρησιμοποιεί με αποκρυσταλλωμένη σαφήνεια και ακρίβεια· τρίτον, το επιστημονικό της οικοδόμημα, αφού είναι θεμελειωμένη επάνω στα ελληνικά αριστουργήματα της γραμματικής και του συντακτικού· τέταρτον, η λογοτεχνική και ρητορική της δεινότητα· και πέμπτον, ο τεράστιος μορφωτικός πλούτος και πνευματικός θησαυρός του λεξικού της, που αντανακλά κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν παγκοσμίου εμβέλειας επιστημονικά βιβλία, διαχρονικής αξίας, από Ελληνες διανοητικούς κολοσσούς σε όλους σχεδόν τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, όπως στους τομείς της πολιτικής, ιατρικής, φυσικής, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, τέχνης, αστρονομίας, νομοθεσίας, θρησκείας, μαθηματικών, γεωμετρίας, παιδαγωγικής, φυτολογίας, ζωολογίας, ιστορίας, λογικής, ηθικής, βιολογίας, γεωγραφίας και άλλων κλάδων που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου για χιλιάδες χρόνια για την εκπαίδευση των νέων και τον εκπολιτισμό των ανθρώπων, αρχής γενομένης από τα πρώτα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που ήταν η Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Αθήνα, μέχρι τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, που είναι το Harvard University και το MIT της Βοστώνης των ΗΠΑ.

Επίσης, ο χριστιανισμός -η θρησκεία της Ευρώπης-, που είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, είναι θεμελιωμένος επάνω στην ελληνική γλώσσα, αφού τα Ευαγγέλια και τα άλλα μνημειώδη βιβλία της εκκλησιαστικής γραμματολογίας γράφτηκαν και αυτά στην ελληνική γλώσσα, την οποίαν, κατά την έκφραση του Γερμανού φιλοσόφου Νίτσε, «θα τη μιλούσε και ο Θεός, γιατί σε αυτή τη γλώσσα δεν θα βρεις κάτι το μεμπτό, αλλά ούτε και κάτι νέο να συμπληρώσεις».

Επιπλέον, η ελληνική γλώσσα είναι ιστορικώς η αρχαιότερη γραπτή γλώσσα του κόσμου, ένα μεγαλειώδες γεγονός που της δίδει μεγάλη αξία και αίγλη.

Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες, η δημοκρατία, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και ο χριστιανισμός βασίζονται στον λαμπρό πυλώνα της ελληνικής γλώσσας μιλάει από μόνο του για την αξία της να γίνει δικαίως και νομίμως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς ειδήμων των ευρωπαϊκών γλωσσών δεν θα μπορούσε αντικειμενικά να αγνοήσει την αξία και την ωφέλεια της ελληνικής γλώσσας ως γλώσσας εργασίας στην Ε.Ε. Διά τους λόγους αυτούς και χωρίς συναισθηματικά κίνητρα, προτείνω μέσω της εφημερίδας σας η ελληνική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. Νομίζω ότι η καθιέρωση μιας επίσημης γλώσσας πρέπει να γίνεται με κριτήρια πολιτιστικά και όχι με κύριο κριτήριο τον αριθμό των ομιλητών μιας γλώσσας. Καλώ όλους αυτούς που μπορούν να προωθήσουν την πρόταση αυτή να γράψουν στους αξιωματούχους της Ε.Ε., αλλά και της Ελλάδος στην Ε.Ε., ότι η πρόταση αυτή είναι νόμιμη και εφικτή, αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δημητριος Αλεξανδρακης – Πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας, Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα ΗΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή