H Ευρώπη (ξανά) φρούριο

Κύριε διευθυντά

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές –εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου, της άρνησης χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.) να υποδεχθούν προσφυγικούς – μεταναστευτικούς πληθυσμούς μεταθέτοντας τη διαχείρισή τους σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., και της παρατεταμένης διαμονής προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική επικράτεια– εξελίσσονται σε μείζον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (Ιούλιος 2016) και η άνοδος ακροδεξιών τάσεων/ρατσιστικών επιθέσεων –εντός Ε.Ε. και διεθνώς– αποδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων – μεταναστών – μειονοτήτων. Κρίνεται απαραίτητη η στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικούς – οικονομικούς πόρους από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα (και την Ιταλία) για την: (i) υποστήριξη – συνεχή βελτίωση του έργου/των συνθηκών λειτουργίας των δομών των κέντρων υποδοχής –hotspots– υπηρεσιών πρώτης υποδοχής, (ii) προστασία του δικαιώματος στο άσυλο, (iii) διαχείριση πληθυσμών διαφορετικών χαρακτηριστικών (καταμέτρηση-διαχωρισμός προς αποφυγή συγκρούσεων, ταχύτερη ταυτοποίηση χώρας προέλευσης, μετεγκατάσταση/επανεγκατάσταση/αίτηση ασύλου), (iv) προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων, (v) ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών και προσφυγικών – μεταναστευτικών πληθυσμών για την καταπολέμηση ξενοφοβικών τάσεων.

Η Ε.Ε. οφείλει να λάβει μέτρα σε πολλαπλούς τομείς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο –τόσο ως χώρα διέλευσης όσο και ως χώρα υποδοχής– και με μέτρα κοινωνικής ένταξης (εκπαίδευση/στέγαση/απασχόληση/κ.ά.) λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες: οικονομική κρίση και ανεργία. Η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, οι οποίες θα επηρεάσουν τη συνοχή και την εξωτερική επιρροή της, δηλαδή: (i) ουσιαστικότερη παρέμβαση των υπηρεσιών των Frontex – Europol – ΝΑΤΟ – κ.ά. σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς (εξωτερικά σύνορα Ελλάδας – Ε.Ε./σημεία εισόδου/ενδοχώρα), (ii) παρακολούθηση-αξιολόγηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, (iii) εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, ( iv) τήρηση της Συνθήκης της Γενεύης, (v) μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου, (vi) συμφωνία μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. για την αποδοχή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων – μεταναστών βάσει των δυνατοτήτων του κάθε κράτους-μέλους, (vii) αποφασιστική αντιμετώπιση του πολέμου στη Συρία και της «βιομηχανίας της μετανάστευσης» (δηλ. των λαθροδιακινητών και των μηχανισμών οι οποίοι διευκολύνουν την παράτυπη είσοδο και διαμονή των αλλοδαπών και οι οποίοι τους οδηγούν στην εκμετάλλευση).

Δρ Θεοδωρος Φουσκας – ΤΕΙ Αθήνας, Iωαννης Mπακαλης – MSc. New York University, Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων

«Mεγάλος παιδαγωγός ο γυμνασιάρχης μας»

Κύριε διευθυντά

Mεγάλη χαρά και ικανοποίηση προκάλεσε το γεγονός ότι επιτέλους, ύστερα από πολύχρονους αγώνες, το κτίριο στη συμβολή των οδών Xέυδεν και Aχαρνών, πρώην B΄ Γυμνάσιο Aρρένων Aθηνών, ανοίγει τις πύλες του και θα λειτουργήσει ως 2ο Γενικό Λύκειο Aθηνών.

Eν πρώτοις θα ήθελα να συγχαρώ τους ανθρώπους, δεν ήταν πολλοί, «επωνύμους» και «ανωνύμους» που αγωνίστηκαν για την επίτευξη του στόχου των. Eίναι όμως παραδεκτό από όλους ότι η φήμη του ιστορικού αυτού γυμνασίου είναι τελείως συνυφασμένη με το όνομα του γυμνασιάρχη Πάνου Πάτρα, ο οποίος σημείωνε: «…Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα γυμνάσιο εξίσου καλόν και αποδοτικόν προς τα λοιπά κρατικά γυμνάσια, αφετέρου δε να συνεχίσει και να διαμορφώσει ένα αυτόνομο κατά το δυνατόν χαρακτήρα…»

Kαι το πέτυχε ο μεγάλος αυτός παιδαγωγός. Προτείνω, λοιπόν, το νέο κτίριο να φέρει το όνομά του. Eίναι πιστεύω το πλέον σωστό.

I. K. Γεωργιου – Kαρδιολόγος, Aπόφοιτος B΄ Γυμνασίου Aρρένων

«Οι αυταπάτες τους και οι συντάξεις μας»

Κύριε διευθυντά

Μέσω της φιλόξενης στήλης των «Επιστολών», θα ήθελα να απευθύνω συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη σύνταξή μου στους κυρίους: α) υπουργό Εργασίας β) πρωθυπουργό. Τα ερωτήματά μου αφορούν και πληθώρα άλλων ασφαλισμένων και κατά συνέπεια πρόκειται για θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Κατ’ αρχήν αναγνωρίζω ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν ξέρω αν λέγεται επίσημα αυτό, αλλά αποτελεί γεγονός, τουλάχιστον στους νοήμονες πολίτες της.

Εάν η παρούσα κυβέρνηση, λοιπόν, ο κύριος πρωθυπουργός ιδιαίτερα δεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά άλλα και ως υπεύθυνος πρωθυπουργός πληθώρα πραγμάτων, δεν θα έστελνα αυτήν την επιστολή. Είμαι αναγκασμένος όμως σήμερα, απέναντι στη συνείδησή μου, να ρωτήσω και τους δύο, αλλά ιδιαίτερα τον κύριο πρωθυπουργό.

Πώς γίνεται μια σύνταξη επικουρική που πήρα το έτος 2004 με τελική διαμόρφωση στα 298,59 ευρώ μηνιαίως και που το έτος 2015, οπότε ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, να έχει διαμορφωθεί στα 157,03 ευρώ, τον παρόντα μήνα Σεπτέμβριο να κόβεται σε ποσοστό άνω του 50% πάλι και να διαμορφώνεται στο απόλυτα ευτελές ποσόν των εβδομήντα τριών και 10 λεπτά ευρώ (73,10);

Ξεχνά τι υπόσχεται ο κύριος πρωθυπουργός; Υπόσχεται γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα; Κάτι έχω διαβάσει για αυταπάτες. Aφησε ποτέ να εννοηθεί ότι η σύνταξή μου επί κυβερνήσεώς του θα υποστεί περαιτέρω μείωση ανώτερη του 50%; Τέλος, ερωτώ, τελείωσαν οι μειώσεις ή τα 73,10 ευρώ θα γίνουν στο μέλλον τα μισά, έτσι για να καταλήξουν τελικά να αξίζουν ένα σακουλάκι καραμέλες για τα εγγόνια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Hταν ανάγκη τόσα ψέματα, τόσες απογοητεύσεις; Δεν το αντιλαμβάνονται και οι δύο, υπουργός Εργασίας και πρωθυπουργός; Πώς μπορούν, τόσο αυτάρεσκα, οι συγκεκριμένοι δύο να χαμογελούν μόνιμα; Δεν βλέπουν ότι απαξιώνουν, με τις ενέργειές τους, τις ζωές των πολιτών; Δεν συναισθάνονται την περιρρέουσα αγανάκτηση όταν μάλιστα έχουν, πέραν των άλλων, υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις;

Ανεστης Διακοδημητρης – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή