Ρέμα Πικροδάφνης – μια πονεμένη ιστορία

Ρέμα Πικροδάφνης – μια πονεμένη ιστορία

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή δημοσίευμα του κ. Γιάννη Ελαφρού της 1/10/2016 με τίτλο «Νέα απόπειρα να εγκιβωτιστεί το Ρέμα Πικροδάφνης», θα ήθελα να διευκρινίσω εκ νέου τα εξής:

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι το αντικείμενο του άρθρου (Ρέμα Πικροδάφνης) είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα με πολλές πτυχές – οικολογικές, πολεοδομικές, νομικές, κοινωνικές κ.ά., αλλά κυρίως ασφάλειας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των πολιτών της περιοχής. Απασχολεί τους τέσσερις όμορους δήμους για πάνω από 40 χρόνια. Κάθε ενασχόληση με το θέμα απαιτεί τουλάχιστον ενδελεχή έλεγχο της πληροφορίας και απόλυτη τεκμηρίωση. Στο άρθρο αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι: «Ουσιαστικά μετατρέπει το ρέμα σε τεχνητό αγωγό ομβρίων τοποθετώντας συρματοκιβώτια στο 80% της διαδρομής». Ο ισχυρισμός αυτός είναι απολύτως αυθαίρετος. Με βάση τα στοιχεία που μας έχουν παραδώσει οι μελετητές με το τέλος των έργων, η κατάσταση θα έχει ως εξής:

Επιφάνεια πρανών που παραμένει χωμάτινη 70.361,87 τ.μ. ή 61,04%. Επιφάνεια που καλύπτει τα συρματοκιβώτια 30.638,18 τ.μ. ή 26,58%, επιφάνεια που καλύπτεται από τεχνικά έργα (σκυροδέματα) 14.279,14 ή 12,39%. Τα στοιχεία που αναδημοσιεύονται στο άρθρο είναι απολύτως αναληθή.

Στο άρθρο αναγράφεται επίσης: «Την οργή των κατοίκων έχει προκαλέσει η παραδοχή πως θα κοπούν 776 δέντρα από τα 1.000 περίπου». Παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει αναλυθεί πλήρως και παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι θα φυτευτούν 900 νέα δέντρα και 3.150 θάμνοι, το άρθρο αναγράφει, προχωρώντας σε μια αυθαίρετη αξιολογική κρίση: «Απέναντι στη κριτική αυτή η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της κ.λπ.».

Θεωρώ την παραπάνω κρίση άδικη και μη αντικειμενική. Η τοποθέτησή μας ανταποκρίνεται απολύτως στην αλήθεια και πάντα καταθέτουμε ολόκληρο το σχετικό τμήμα της μελέτης.

Αντιθέτως, όσοι αναφέρουν μόνο την κοπή των δέντρων και όχι τη φύτευση νέων ακολουθούν την τακτική της αναγραφής μόνο μέρους της μελέτης, δηλαδή μόνο μέρος της αλήθειας, δηλαδή ανακρίβειες. Οι ανακρίβειες των ισχυρισμών που μεταφέρονται εντός του άρθρου, παρά το γεγονός ότι είναι εντός εισαγωγικών, είναι πάρα πολλές. Γίνεται επίσης αναφορά «για μερική οριοθέτηση», η οποία είναι απολύτως παραπλανητική. Η μελέτη αφορά οριοθέτηση του ρέματος από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως και τη θάλασσα χωρίς καμία εξαίρεση.

Επίσης το άρθρο γράφει: «Το βασικό πρόβλημα είναι η απουσία οριοθέτησης του ρέματος στη φυσική του κοίτη και η προσπάθεια να εκτελεστούν τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας πριν από την οριοθέτηση».

H αναφορά στη φυσική κοίτη του ρέματος σε όσους γνωρίζουν μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η φυσική κοίτη στη διάρκεια των χρόνων αλλάζει κατά βάση από ανθρωπογενείς παράγοντες. Η φυσική κοίτη είναι διαφορετική ανάλογα με τον χρόνο που εξετάζουμε. Από τις αεροφωτογραφίες του 1939 και του 1960 έως και σήμερα οι αλλαγές είναι δραματικές. Οπως γνωρίζετε, στις δύο όχθες του ρέματος υπάρχουν πολυκατοικίες νομίμως αδειοδοτημένες και χτισμένες πριν από δεκαετίες.

Με βάση τον τότε σχεδιασμό (το ρέμα προβλεπόταν να γίνει δρόμος), εκδόθηκε ρυμοτομικό με βάση το οποίο έχουν χτιστεί ολόκληρες γειτονιές. Είναι προφανές ότι με βάση την ιστορικότητα της κοίτης όλα αυτά τα νόμιμα κτίσματα είναι εντός του ρέματος. Για να μη δημιουργηθεί καμία σύγχυση, έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι κανένα παράνομο κτίσμα (ιδιωτικό ή μη) δεν πρόκειται να μείνει στη θέση του μετά την οριοθέτηση.

Αυτό που σήμερα μας εμποδίζει να παρέμβουμε στην παρανομία και την αυθαιρεσία είναι η έλλειψη οριοθέτησης. Προφανώς αυτοί που γνωρίζουν καλά το θέμα κρύβονται πίσω από τη μη οριοθέτηση και προσπαθούν να προστατέψουν παρανομίες του παρελθόντος.

Εντοπίζω στο δημοσίευμα ότι λείπουν αναφορές που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών (πτώση πρανών) και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Για εμάς το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και οι μνήμες από τις τελευταίες πλημμύρες προ 3ετίας είναι νωπές. Τέλος, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, θέλω να σας γνωρίσω ότι η Περιφέρεια Αττικής σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί και δεν πρόκειται να κάνει αυτό που λέει ο τίτλος του άρθρου σας «Νέα απόπειρα να εγκιβωτιστεί το Ρέμα Πικροδάφνης».

Χρηστος Καπαταης – Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Δίκτυα νέας γενιάς και επενδύσεις

Κύριε διευθυντά

Στο άρθρο της 9/10/16 του κ. Παναγή Βουρλούμη με τίτλο «Ανταγωνισμός και τιμωρίες» γίνεται εκτενής αναφορά στο μέγα πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των δημόσιων δικτυακών υποδομών που εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ως διατελέσας μέλος του συμβουλίου της ΕΕΤΤ για το διάστημα 2005-2009, οφείλω να αποκαταστήσω την ακρίβεια όσων αναφέρει ο κ. Βουρλούμης, που έζησε από κοντά τη μετάβαση στην εποχή της ευρυζωνικότητας (με συνδέσεις ADSL), και τα οποία αδικούν τόσο τη ρυθμιστική αρχή όσο και τον ΟΤΕ.  Το διάστημα 2005-2009 ήταν τηλεπικοινωνιακώς πολύ παραγωγικό, καθώς συντελέστηκαν σοβαρότατες επενδύσεις, τόσο στα δίκτυα πρόσβασης των εγχώριων παρόχων όσο και στα δίκτυα κορμού και στις διεθνείς διαδικτυακές συνδέσεις. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν σημαντικά, από 93.000 το 2005 έφθασαν 1.850.000 το 2009. Επίσης, οι λιανικές τιμές των συνδρομών υποχώρησαν εντυπωσιακά, γύρω στο 70%, το ίδιο διάστημα, ενώ οι ταχύτητες πρόσβασης σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν.  Αυτά έγιναν πραγματικότητα λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, με την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών και τη συνεπή εφαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων, που επέβαλαν αντιμονοπωλιακά μέτρα και την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς με το άνοιγμα των κέντρων του ΟΤΕ σε όλους τους ενδιαφερόμενους παρόχους.

Από την πλευρά του μέλους της ΕΕΤΤ, ουδέποτε αντιλήφθηκα οποιαδήποτε επίσημη άποψη που να έθετε σε αμφισβήτηση τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα οποιουδήποτε παρόχου επί του δικτύου του. Αντιθέτως, διέκρινα αγωνία για την ταχεία, πιστή και πλήρη τήρηση των θεσμοθετημένων κανόνων χρήσης των υποδομών, που εντέλει επιτάχυναν τις εξελίξεις και μείωσαν σημαντικά το ψηφιακό χάσμα που χώριζε τη χώρα μας από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.  Η προσωπική μου πεποίθηση είναι πως, αν απουσίαζαν ορισμένες επικοινωνιακές αστοχίες και ανούσιες εμμονές, θα είχαν προλάβει να δρομολογηθούν και μεταρρυθμίσεις που θα διευκόλυναν την ταχεία μετάβαση της χώρας στα δίκτυα πρόσβασης της επόμενης γενιάς (NGA) και θα έφερναν τη χώρα μας στην ψηφιακή πρωτοπορία της Ε.Ε.  Εστω και σήμερα, η διοίκηση της ΕΕΤΤ έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα με τον ΟΤΕ και τους άλλους παρόχους, για να διαμορφώσει ένα φιλόδοξο, λειτουργικό και φιλοεπενδυτικό πλαίσιο κανόνων για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι κοινοτικοί στόχοι για το 2020 (100% ευρυζωνική κάλυψη της χώρας, με τουλάχιστον 50% των συνδέσεων σε ταχύτητες πάνω από 100 Mbps).  Εάν γίνει κατανοητό ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, θα μπορούμε να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι για το ψηφιακό μέλλον της χώρας μας. Διαφορετικά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να δούμε να μας προσπερνούν ακόμη και τριτοκοσμικές χώρες, με ολέθριες συνέπειες για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Παναγιωτης Τσανακας – Καθηγητής Τεχνολογίας Πληροφορικής στο ΕΜΠ

Τι συμβαίνει με τα ΕΛΤΑ;

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα να σας απασχολήσω με την κατάσταση στα ΕΛΤΑ, τα οποία εδώ και λίγους μήνες λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε προκαλούν μεγάλες ταλαιπωρίες στους συναλλασσομένους. Για να στείλει κάποιος ένα απλό γράμμα στα γραφεία των ΕΛΤΑ στην περιοχή μας, μπορεί να περιμένει από μισή ώρα και παραπάνω, καθώς λειτουργεί με δύο μόνο γκισέ για όλες τις εργασίες και εξυπηρετεί πολυάνθρωπη περιοχή. Αν πάει κανείς μετά τις 10, «βγάζει αράχνες» και περιμένει στην αυλή τη σειρά του, καθώς σπάνια επαρκούν τα καθίσματα. Φυσικά αυτά τις κοινές ημέρες, γιατί τις ημέρες που πληρώνονται ΕΝΦΙΑ κ.λπ., καλύτερα να μην πλησιάζει. Ειλικρινά αγνοώ τι μεσολάβησε και, εκεί που λειτουργούσαν και το απόγευμα και όντως εξυπηρετούσαν κανονικά το κοινό, τώρα, με τις αλλαγές και τις ελλείψεις σε προσωπικό, η κατάσταση στην εξυπηρέτηση έχει πιάσει πάτο.

Ε. Καλλιγερος – Αλιμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή