Χάσαμε την ευκαιρία με τον Γιάνη. Στοπ

Χάσαμε την ευκαιρία με τον Γιάνη. Στοπ

Κύριε διευθυντά

Ανέκαθεν πίστευα ότι το μέτρο σύγκρισης για τη σύγχρονη Ελλάδα σε ό,τι αφορά την παραγωγή προσωπικοτήτων διεθνούς επιπέδου, που συνεισφέρουν σε διαφορετικούς τομείς στην παγκόσμια κοινότητα, δεν μπορεί παρά να είναι μια παρεμφερής χώρα. Παρεμφερής σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό, την κουλτούρα, την οικονομική κατάσταση, ακόμα και το ατυχές πρόσφατο πολιτικό παρελθόν (δικτατορία, κ.λπ.).

Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα είναι ο Αντόνιο Γκουτιέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Θέση υψηλότατου επιπέδου. Τα προηγούμενα χρόνια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο Ζοζέ Μπαρόζο, επίσης πρώην πρωθυπουργός της ίδιας χώρας. Οσο και εάν οι θέσεις αυτές ανατίθενται σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν συμφέροντα, γεγονός είναι ότι μόνο θετική αντανάκλαση σε διεθνές επίπεδο μπορεί να έχει η ανάδειξή τους για τη χώρα από την οποία προέρχονται. Αλλά και στον αθλητισμό η Πορτογαλία έχει πρεσβευτές διεθνώς, πολύ μεγάλης αξίας. Για να μην αναφερθώ σε λογοτεχνία…

Ας σκεφτούμε λίγο τι θα σήμαινε για τη χώρα μας –ιδιαίτερα στη σημερινή μας κατάσταση– εάν είχαμε και εμείς αντίστοιχους πρεσβευτές. Δεν θα ήταν καθημερινό σχεδόν σημείο αναφοράς από τα διεθνή ΜΜΕ; Δεν θα μας έβγαζε λίγο από τη διεθνή ανυποληψία; Δεν θα μας έκανε πιο υπερήφανους;

Είναι πράγματι πολύ λυπηρό και ταυτόχρονα ανησυχητικό. Από την εποχή του Ελύτη και του Θεοδωράκη η χώρα δεν έχει αναδείξει κάποια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας σε οιονδήποτε τομέα.

Αντίθετα έχομε περιέλθει σε μια περιδίνηση εσωστρέφειας και μιζέριας. Η ανάδειξη μιας προσωπικότητας σε διεθνές επίπεδο από μια κοινωνία, προϋποθέτει στιβαρούς θεσμούς, οργάνωση, σοβαρότητα, υγιές εκπαιδευτικό σύστημα. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ό,τι δεν διαθέτει δηλαδή η σύγχρονη Ελλάδα.

Είχαμε βέβαια μία μεγάλη ελπίδα για διεθνή αναγνώριση και καταξίωση με τον πρώην υπουργό μας Οικονομικών.

Με το μεγαλεπήβολο σχέδιο και όραμά του όμως να αλλάξει την Ευρώπη, φόβισε τους εταίρους μας και έχασε την ευκαιρία να αναλάβει τον μεγάλο διεθνή θεσμικό ρόλο που δικαιωματικά του ανήκε…

Μινως Λιακος – Μαθηματικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή