Ευτελίζουν τη Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά

Με την παρούσα θέλω να εκφράσω δημοσίως την αγανάκτησή μου για τις τελευταίες προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες του προέδρου του ΣτΕ και της προέδρου του Α.Π. Και για μεν την πρόεδρο του Α.Π. βλέπαμε όλοι ότι με την πειθαρχική δίωξή της κατά του κ. Ντογιάκου και τις άλλες άστοχες ενέργειές της βλάπτει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και μειώνει στην κοινή γνώμη το κύρος του προέδρου του Α.Π. Ως πρόεδρος του Α.Π. και επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όφειλε να μιμηθεί προκατόχους της προέδρους του Α.Π. και όχι να επαίρεται, διότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αύξηση αποδοχών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και όχι στους λοιπούς δικαστές και αντισυνταγματική αύξηση του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστών στα 70. Η επιλογή αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα, αφού κανονικά έπρεπε να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου; Διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό στον πρωθυπουργό;

Για τον πρόεδρο του ΣτΕ που ματαίωσε προσφάτως τη διάσκεψη της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω «οξυμένου κλίματος», θέλω να επισημάνω ότι ενήργησε αντισυνταγματικά και αυθαίρετα και αμαύρωσε τη λαμπρή ιστορία και το κύρος του ΣτΕ, διότι ο θεμελιώδης λόγος λειτουργίας της Δικαιοσύνης είναι να τέμνει τις διαφορές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και να αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος των αποφάσεών της και τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Η κοινωνική ευαισθησία στους δικαστές είναι χρήσιμη, προηγείται όμως η εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων, για να έχουμε ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Για τα σοβαρά ατοπήματα των δύο προέδρων του Α.Π. και του ΣτΕ, που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο, επιβάλλεται να συγκληθούν και να πάρουν θέση οι δικαστικές ενώσεις, οι δικηγορικοί σύλλογοι και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, για να περιφρουρήσουν έτσι το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, που τρώθηκε από τις άστοχες ενέργειες των δύο προέδρων.

Φεραιος Νανης – Τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Το όπιο του λαού και ο σοσιαλισμός

Κύριε διευθυντά

Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, είπε ο Μαρξ. Και αυτό το έχουν εμπεδώσει καλά όσοι παλαιοί Κνίτες και Ρηγάδες επιχειρούν τώρα να μας διδάξουν και Θρησκευτικά. Κόπηκαν, όμως, στο βασικό μάθημα του «επαναστατικού προτσές» διότι απέδειξαν στα γραπτά και στα προφορικά ότι δεν έχουν εμπεδώσει ντιπ κατά ντιπ πως χωρίς αυτό το όπιο του λαού αποδείχθηκε αδύνατος ο αγώνας για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και η μακροημέρευση του «υπαρκτού».

1. Ο Νίκος Ζαχαριάδης με αυστηρή ντιρεκτίβα του το 1948 διέταζε τους μαχητές του ΔΣΕ να σέβονται τους παπάδες στα χωριά και να εισέρχονται με ευλάβεια στις εκκλησιές γιατί «διαφορετικά ερχόμαστε αντίθετοι στο βαθύ αίσθημα και στην παράδοση του λαού μας και ο δίκαιος αγώνας μας χάνεται». Δεν ήταν κανένα παπαδοπαίδι. Ηταν εκ πεποιθήσεως άθεος και «Κούτβης» − απόφοιτος της σοβιετικής Σχολής του Κουτβ που παρήγε στη Μόσχα τα ανώτατα στελέχη των επιχωρίων Κ.Κ. τα οποία αποτελούσαν τμήματα της Γ΄ Κομμουνιστικής Διεθνούς.

2. Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε εγκαθιδρύσει διά πυρός και σιδήρου τη Σοβιετική Ενωση. Εκλεισε τις εκκλησιές και τις μετέτρεψε σε στάβλους και αχυρώνες. Κατήργησε το Πατριαρχείο πασών των Ρωσιών και φυλάκισε τους αρχιερείς του στο μοναστηριακό συγκρότημα του Νοβογκορόντ. Οταν, όμως, τον Ιούνιο 1941 εισέβαλε και προήλαυνε ακάθεκτη η Βέρμαχτ, ο Στάλιν ανασυνέστησε αμέσως το Πατριαρχείο και παρακάλεσε τον Πατριάρχη να ευλογήσει τα όπλα του Κόκκινου Στρατού. Σε εκατοντάδες φωτογραφίες και δεκάδες κινηματογραφικά επίκαιρα ο Πατριάρχης, οι μητροπολίτες και οι ιερείς ευλογούν τα όπλα του Κόκκινου Στρατού. Γονατιστοί μπροστά τους οι στρατιώτες, οι αξιωματικοί και οι κομισάριοι. Δεν πολέμησαν για τον σοσιαλισμό ούτε ποτέ το ισχυρίσθηκε το καθεστώς. Πολέμησαν για την πατρίδα με το όπιο του λαού. Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος ονομάσθηκε επίσημα και Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος έμεινε για πάντα στη Σοβιετική Ενωση.

3. Εξίσου άθεος κομμουνιστής ήταν ο στρατάρχης Τίτο της Γιουγκοσλαβίας. Οταν, μετά συνεχή 23 χρόνια μονομερούς προπαγάνδας και αμείλικτης βίας, διαπίστωσε ότι απέτυχε να σχηματίσει «μακεδονικό έθνος» στα Σκόπια, ίδρυσε με κοσμικό διάταγμά του τη «Μακεδονική Εκκλησία» να το φτιάξει στους κόλπους της. Δεν γνώριζε ότι το άδικον ουκ ευλογείται. Και τώρα ψάχνουν παπά να θάψει την αυταπάτη τους.

4. Η κομμουνιστική Βουλγαρία ήταν ο πιστότερος σύμμαχος της Σοβιετικής Ενώσεως. Ωστόσο, διεπίστωσε ότι δίχως το όπιο του λαού ήταν αδύνατον να σταθεροποιηθεί. Ο πρόεδρός της Τoντόρ Ζίβκοφ, γενικός γραμματέας του ΚΚΒ, επανίδρυσε το Πατριαρχείο Βουλγαρίας. Κάθε Κυριακή σε όλες τις κατάμεστες εκκλησίες οι ψάλτες και οι ιερείς έψαλλαν κατανυκτικά το Πολυχρόνιο του άθεου προέδρου!

Ημουν στη συνάντηση Ζίβκοφ-Καραμανλή στην Κέρκυρα και τους άκουσα:

−Καλά, ρε Θόδωρε! Αφήνεις και σε κοροϊδεύουν οι παπάδες; Πολυχρόνιο και κομμουνισμός γίνεται; Ολούρμου;

−Ολούρμου γιατί έτσι στεκόμαστε. Οταν διέταξε να μου ψάλουν το Πολυχρόνιο, κάλεσα τον Πατριάρχη και τον ευχαρίστησα. Είναι χωριανός μου για να έχω ήσυχο το κεφάλι μου. Του λέω: «Ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου τιμή. Αλλά τι λες στους πιστούς σου; Παρακαλείτε τον Θεό να κρατήσει πολυχρόνιον έναν άθεο κομμουνιστή;».

Μου λέει ο κερατάς: «Τους λέω πως κανένας δεν υπηρετεί την Εκκλησία όσο εσύ. Μονάχα εσύ ανάγκασες όλον τον λαό να νηστεύει νύχτα-μέρα».

Ακούστηκαν τότε γεροί οι καγχασμοί των δύο. Τώρα ακούγονται οι καγχασμοί όλων των Ελλήνων.

Ν. Ι. Μερτζος

«Κοκορομαχίες» και διαφθορά

Κύριε διευθυντά

Τη Δευτέρα 10-10-2016 κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. πρωθυπουργού διεξήχθη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην αίθουσα της ολομελείας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την κατάσταση της επικρατούσης διαφθοράς κυρίως στον δημόσιον τομέα.

Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία του κ. πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνον δευτερολόγησε αλλά και για τρίτη φορά κλήθηκε από τον πρόεδρον της Βουλής στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ έλαβαν κατά σειράν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών παρατάξεων προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις των. Η συνεδρίαση διήρκεσε ολόκληρη σχεδόν την ημέρα και ουδείς των τηλεθεατών κατόρθωσε να καταλάβει τι νόημα είχεν η διεξαχθείσα συζήτηση.

Αρχής γενομένης υπό του κ. πρωθυπουργού αντί για ενημέρωση της εθν. αντιπροσωπείας, οι τηλεθεατές παρέστησαν μάρτυρες μιας προσωπικής αήθους επιθέσεως τούτου προς τον αρχηγόν της αντιπολίτευσης ως να ήτο ούτος ο κύριος υπεύθυνος της διαφθοράς για όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, για να εισπράξει και αυτός ομοίαν αντεπίθεση τόσο από τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. όσο και εκ των υπολοίπων ομιλητών. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαφθορά και ο κ. Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό ως διεφθαρμένο αλλά και ως συγκαλυπτή της διαφθοράς διά του γνωστού κουκουλώματος των αμαρτημάτων των συνεργατών του.

Από όλες τις παρατάξεις τίποτε νέο δεν ελέχθη, αφ’ ενός μεν περί της ανάγκης πατάξεως της διαφθοράς και αφ’ ετέρου περί του περιορισμού αυτής στο μέλλον.

Η όλη συζήτηση δεν ήτο τίποτε άλλο από μια κοκορομαχία αλληλοκατηγοριών μεταξύ των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, που ουδαμώς έθιγεν την αιχμήν του δόρατος.

Επιτέλους, ο κ. πρωθυπουργός ας σταματήσει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και ας εκθέσει με σαφήνεια προς τον λαό το πρόγραμμά του για την πάταξη της διαφθοράς και ας καλέσει όλα τα κόμματα της Βουλής να τον συνδράμουν στο έργο του, αλλά και η αντιπολίτευση ας προβάλει και αυτή τις απόψεις της και το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει εάν κληθεί στην εξουσία, στο μέλλον. Ας γίνει αντιληπτό υπό πάντων ότι οι  αλληλοκατηγορίες,  οι  αντεγκλήσεις και οι κοκορομαχίες δεν ωφελούν τον τόπο.

Τασος Νασοπουλος – Δικηγόρος παρ’ Α.Π. & ΣτΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή