Τα ψεύδη έχουν ονοματεπώνυμο

Τα ψεύδη έχουν ονοματεπώνυμο

Κύριε διευθυντά

Είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ με 36 χρόνια εργασίας, τα περισσότερα εκ των οποίων στην ανώτατη κλάση με συμμετοχή στο Επικουρικό Ταμείο από τότε που καθιερώθηκε.

Είμαι επίσης ένας από τους 250.000 συνταξιούχους που έλαβαν την περίφημη επιστολή Κατρούγκαλου, υποτίθεται για να τους (με) καθησυχάσει για την πτωτική πορεία των συντάξεων.

Μετρήστε τα ψέματα σε συντομία όπως περιλαμβάνονται στις λίγες παραγράφους της επιστολής:

• Μετά την εφαρμογή του 4387/2016 η σύνταξή σας είναι 1.496,74 (μεικτά), με την επικουρική να είναι 123,40 €. Σε αυτό το ύψος διαμορφώθηκε οριστικά η επικουρική σας σύνταξη και το άθροισμα των συντάξεών σας.

• Στο πλαίσιο αυτό προστατεύσαμε απολύτως τις κύριες συντάξεις και όσον αφορά τις επικουρικές δεν επέρχεται καμία μείωση εφόσον το καταβαλλόμενο άθροισμα κυρίων και επικουρικών συντάξεων δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (μεικτά).

• Ρητώς προβλέπει ο νόμος ότι αυτές θα αυξάνονται αυτομάτως κάθε χρόνο, ανάλογα με την άνοδο της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

• Οταν οι νέες και οι παλαιές συντάξεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, και η δική σας σύνταξη θα αυξηθεί.

Υποθέτω ότι πολλοί από τους συνταξιούχους που έλαβαν αυτή την επιστολή αντιλήφθηκαν τα ψεύδη του, αλλά θα ήθελα να τα αναλύσω ως παλαιός οικονομικός αναλυτής:

• Πώς είναι δυνατόν να με βεβαιώνει ότι το ύψος της σύνταξής μου διαμορφώθηκε οριστικά στο ανωτέρω ύψος, όταν επίσης με βεβαιώνει παρακάτω ότι όποιες συνολικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 € θα περικοπούν; Αν δεν μου εξαφανίσει την επικουρική σύνταξη, σίγουρα θα μου μειώσει έτσι κι αλλιώς την κύρια σύνταξη μέχρι αυτό το ποσό.

• Το ποσοστό αύξησης της οικονομίας είναι ένας θετικός αριθμός και ο πληθωρισμός είναι ένας αρνητικός. Αρα το ποσοστό αύξησης της οικονομίας δεν προστίθεται στον πληθωρισμό, αλλά αφαιρείται. Συνήθως, δε, ο πληθωρισμός είναι αποκύημα της ανόδου της οικονομίας λόγω αύξησης της ζήτησης. Αρα η αύξηση των συντάξεων θα περιοριστεί στο 1 – 1,5 % κατ’ έτος, δηλαδή 15 ευρώ τον μήνα μεικτά.

• Οι ανωτέρω αυξήσεις, όμως, δεν θα δοθούν μέχρι οι νέες συντάξεις (όπως ακούμε) των 655 € φτάσουν τις παλαιές των 1.300 €. Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν 40 – 70 χρόνια μέχρι να δοθούν οι υποσχόμενες αυξήσεις.

Θέλω να μάθω πώς προσπαθεί να ξεγελάσει τους άμοιρους αλλά καθόλου ευκολόπιστους συνταξιούχους με τόσα ψέματα που υποκρύπτονται μέσα στις εύηχες λέξεις και φράσεις της επιστολής του κυρίου αυτού.

Γιαννης Κεφαλακης

Χαλάνδρι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή