Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Κύριε διευθυντά

Τα περισσότερα σχόλια στα ΜΜΕ σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα τον παρουσιάζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως Αγιο Βασίλη που έρχεται να μας δώσει όλων των ειδών τα δώρα. Επειδή όμως κανείς ξένος ηγέτης δεν έρχεται να δώσει χωρίς να πάρει (και μάλιστα ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1998, πράγμα που λέει πολλά!) και επειδή το θέμα δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια, σχολιάζοντας και το σχετικό άρθρο του κ. Αθ. Ελλις στην «Κ» της 29-30.10.

Η ουσία είναι στα δύο τελευταία τα οποία αναφέρει ο κ. Ελλις στο άρθρο του, δηλαδή το χρέος και το Κυπριακό. Το χρέος είναι το τυρί. Και το Κυπριακό είναι η φάκα. Θα προσφέρει, δηλαδή, ο κ. Ομπάμα υποστήριξη στην Ελλάδα για τη μείωση του χρέους. Και θα ζητήσει την άμεση υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού σε μια «ετεροβαρή», κατά τον κ. Ελλις, συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού, πάλι κατά τον κ. Ελλις, «σε μια προσπάθεια “κατευνασμού” του Ερντογάν». Ετεροβαρής, ή μάλλον λεόντεια, θα είναι οπωσδήποτε μια τέτοια συμφωνία γιατί θα καλούμαστε να παραδώσουμε άμεσα την Κύπρο στους Τούρκους (και να επικαλεσθούμε την προστασία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και εμείς και η Κύπρος), παίρνοντας μόνο άλλη μία υπόσχεση ότι το χρέος μας, που εκτοξεύτηκε στο υπερπέραν με τα «λάθη» του ΔΝΤ, κάποτε θα μειωθεί! Γιατί θα ισοδυναμεί μία τέτοια συμφωνία με την παράδοση της Κύπρου στους Τούρκους; Απλώς γιατί με αυτή άμεσα θα καταλύεται το κυπριακό κράτος και θα δημιουργείται ένα νέο κράτος στο οποίο η μειοψηφία θα εξισώνεται πολιτικά με την πλειοψηφία. Αλλά και γιατί, με την παραμονή του τουρκικού στρατού και των εποίκων, η παράνομη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου θα νομιμοποιείται και γιατί με την αύξηση του τουρκικού στοιχείου σε λίγα χρόνια η πλειοψηφία θα γίνει μειοψηφία.

Αν υπογράψει, λοιπόν, αυτήν τη συμφωνία ο πρωθυπουργός, παραδίδει ουσιαστικά την Κύπρο στους Τούρκους (και τους ανοίγει την όρεξη για νέες παραχωρήσεις εις βάρος της Ελλάδος). Και αν δεν την υπογράψει και φύγει ο κ. Ομπάμα άπρακτος, ο κ. Ερντογάν θα το εκλάβει ως «πράσινο φως» για να συνεχίσει και να οξύνει τις εδαφικές διεκδικήσεις και προκλήσεις του κατά της Ελλάδος.

Αντίθετα, δηλαδή, προς τα γραφόμενα στον Τύπο, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα δεν αποτελεί καλό νέο για τη χώρα, αλλά τη θέτει μεταξύ της Σκύλλας της παράδοσης της Κύπρου και της Χάρυβδης ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, για το οποίο οι ΗΠΑ θα έχουν νίψει τας χείρας τους ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Κατά τον κ. Ελλις, σε όλη αυτή την προσπάθεια τις ΗΠΑ τις απασχολεί η γεωπολιτική σταθερότητα και «τον κ. Ομπάμα προσωπικά» τον απασχολεί το προσφυγικό. Μα τότε γιατί υπονόμευσαν τη γεωπολιτική σταθερότητα και δημιούργησαν στρατιές προσφύγων με την πολιτική των πολέμων; Είναι προφανές ότι άλλο απασχολεί τις ΗΠΑ και αυτό είναι αυτό που ήδη γίνεται με πολιτικό, οικονομικό ή και στρατιωτικό πόλεμο, δηλαδή η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η αποζημίωση του Ερντογάν για την πολιτική των ΗΠΑ στο Κουρδικό, εις βάρος του κορόιδου, δηλ. ημών, ο ανασχεδιασμός των συνόρων, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η δημογραφική αλλοίωση της Μ. Ανατολής (αλλά και της Ευρώπης). Ολα αυτά δεν αναμένεται να τα αλλάξει ο οιοσδήποτε απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό για μας; Mαύρα μας μοιρολόγια, αν δεν προσέξουμε πολύ, πάρα πολύ!

Σπυρος Μπαζινας – Καθηγητής Νομικής Σχολής, Βιέννη

Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Κύριε διευθυντά

Σε απάντηση του άρθρου της δημοσιογράφου Πέννυς Μπουλούτζα (11/10/2016) θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω στους αναγνώστες σας σχετικά με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων:

Ο ισχυρισμός ότι επιβάλλουμε οκτάωρη αντί επτάωρη παρουσία είναι ανακριβής. Μεγάλο μέρος των δημοτικών ιατρών καταγράφουν ημερήσια παρουσία στα ιατρεία μόνον 3 ή 4 ώρες. Π.χ. πρόσφατα υποβλήθηκαν υπηρεσιακές αναφορές για 25 δημοτικούς ιατρούς (από τους 30 συνολικά) σχετικά με αδικαιολόγητες απουσίες από την υπηρεσία τους με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών.

Το θέμα του ωραρίου των δημοτικών ιατρών έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα διά της δικαστικής οδού (απόφαση του ΙΑ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) έπειτα από προσφυγή υπηρετούντων ιατρών στα Δημοτικά Ιατρεία, σύμφωνα με την οποία: «Οι ιατροί του κλάδου Π.Ε. 15 ιατρών που υπηρετούν στον δήμο είναι δημοτικοί υπάλληλοι και συνεπώς το ωράριό τους διέπεται από τις σχετικές διατάξεις περί των υπαλλήλων αυτών». Η διάρκεια δε του ωραρίου αυτού σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν. 3979/2011 έχει καθοριστεί σε σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως.

Το «παράπονο» του δημοτικού ιατρού κ. Λιάτσου (πρόεδρου του Σωματείου) για την έλλειψη υλικών αποκρύπτει το γεγονός ότι την ευθύνη της καταλληλότητας του υλικού έχει ο ίδιος ο ιατρός κατά την άσκηση του επαγγέλματός του. Προσπαθώντας δε, να δημιουργήσει την εντύπωση αφοσίωσης στο έργο του στα Δημοτικά Ιατρεία αποκαλύπτει άθελά του το γεγονός ότι διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο χωρίς να έχει πάρει την απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο Αθηναίων. Εν πάση περιπτώσει, η έλλειψη υγειονομικού υλικού την οποία προσπαθούμε παρ’ όλες τις δυσκολίες να καλύψουμε ως δήμος, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μη τήρηση του προβλεπόμενου ωραρίου απασχόλησης και τη μη εξυπηρέτηση των ασθενών. Αυτό άλλωστε συμβαίνει στα νοσοκομεία της χώρας, όπου οι ιατροί δίνουν καθημερινά τη μάχη της υγείας με ή χωρίς υλικά!

Μαρια Στρατηγακη – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, Δήμος Αθηναίων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή