Τα ανοιχτά χαρτιά της γείτονος

Τα ανοιχτά χαρτιά της γείτονος

Κύριε διευθυντά

Ο βασικός λόγος και ρόλος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.) στη συνδιάσκεψη της Γενεύης, σε ανώτατο επίπεδο με τον κ. Γιούνκερ και την κ. Μογκερίνι, ήταν το να διασφαλιστεί ότι οι όροι της ενδεχόμενης συμφωνίας για διευθέτηση του Κυπριακού θα εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει η επίσημη τουρκική αξίωση ότι οι όροι της συμφωνίας στο Κυπριακό πρέπει να ενσωματωθούν στο πρωτογενές ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ακριβώς το αντίθετο· την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη συμφωνία για διευθέτηση του Κυπριακού.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι για αλλαγές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση των εθνικών κοινοβουλίων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Και είναι επίσης προφανές ότι τέτοια συζήτηση δεν θα γίνει σε τρεις τουλάχιστον χώρες (την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) οι οποίες, το 2017, διανύουν προεκλογική περίοδο.

Κατά συνέπεια, η πρόσφατη δήλωση – προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών προς τους Ευρωπαίους και άλλους ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί εντός εβδομάδων, είναι ενδεικτική του βαθμού στον οποίο η ίδια η τουρκική ηγεσία πιστεύει στις διακηρύξεις της. Και υπογραμμίζει επίσης το ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της, σε σχέση με τις επιδιώξεις της, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο, γιατί τα χαρτιά της είναι ανοιχτά. Το πρόβλημα αφορά σε αυτούς οι οποίοι, προσκολλημένοι στις ψευδαισθήσεις των, αρνούνται να τα διαβάσουν.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι, ανεξαρτήτως από τις εξελίξεις στις τεχνοκρατικές επιτροπές που συμφωνήθηκαν, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι οι δικοινοτικές συνομιλίες δεν θα προχωρήσουν και θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Και αυτό είναι το ενδεχόμενο για το οποίο η εθνική μας ηγεσία στην Αθήνα και στη Λευκωσία σε συντονισμό μεταξύ τους αλλά και με τα απόντα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα), πρέπει να προετοιμαστεί ώστε η επόμενη διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό να έχει τη σωστή σύνθεση.

Ραφαηλ Παπαδοπουλος, Ομότιμος καθηγητής Θερμοδυναμικής, Λονδίνο

Κουτοπονηριές ενός πρωθυπουργού

Κύριε διευθυντά

Τα περασμένα Χριστούγεννα πολλοί ήταν αυτοί –εντός αλλά και εκτός Ελλάδος– που έμειναν έκπληκτοι όταν ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί βοήθημα, ως εφάπαξ, 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους, για να κάνουν καλύτερες εορτές. Με την πρώτη ματιά, όλοι καταλάβαμε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει τις ζωές μερικών Ελλήνων καλύτερες για την περίοδο των εορτών. Η πράξη του αυτή ήταν μια πράξη αγάπης και συμπάθειας για τον λαό που κυβερνάει, αλλά, με μια δεύτερη ματιά, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι υπήρχε ένα κρυφό κίνητρο πίσω από την πράξη αυτή. Μην ξεχνάμε ότι μας κυβερνάει ένας άνθρωπος που σκέφτεται κουτοπόνηρα και οι πράξεις του πάντα κρύβουν κάτι άλλο από αυτό που προσπαθεί να δείξει προς τα έξω. Μέσα στον Δεκέμβριο, όλοι αναμέναμε την πολυπόθητη αξιολόγηση από τους λεγόμενους θεσμούς, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη για αυτή την αξιολόγηση; Εάν δεν ήταν έτοιμη, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να καθυστερήσει η αξιολόγηση αυτή, αλλά να φανεί ότι την αναβολή τής αξιολόγησης την κάνουν οι θεσμοί κι όχι η ελληνική πλευρά. Και πράγματι, ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που, ως γνήσιος κομμουνιστής, ξέρει να κάνει πολύ καλά: να έρθει και πάλι σε ρήξη με την Ευρώπη και να φανεί αυτός ότι είναι ο καλός και οι θεσμοί οι κακοί.

Τελικά, έπειτα από λίγες ημέρες αποδείχθηκε ότι το πανούργο σχέδιο του κυρίου Τσίπρα πέτυχε. Οι θεσμοί απογοητεύτηκαν που η ελληνική κυβέρνηση μοίρασε χρήματα χωρίς να ρωτήσει πρώτα τους δανειστές για την πράξη αυτή. Κακοί Ευρωπαίοι, καλός Τσίπρας. Η αντίδραση από το εξωτερικό ήταν να αναβάλουν την αξιολόγηση για μερικές εβδομάδες. Αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση το πέτυχε και χωρίς κανένας να υποψιαστεί κάτι από το πονηρό σχέδιο του δήθεν βοηθήματος. Ο κ. Τσίπρας δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ως αληθινός κομμουνιστής και να βρίσκει πάντα εχθρούς που να θέλουν να κάνουν κακό στην ελληνική κυβέρνηση, και αυτός, ως ήρωας επαναστάτης, να έρχεται σε ρήξη μαζί τους και να υπερασπίζεται το δίκιο των αδυνάτων.

Ιωακειμ Α. Χατζητιμοθεαδης

«Εγώ κατανοώ το μαρτύριό σας»

Κύριε διευθυντά

Είμαι τακτικός αναγνώστης της «Καθημερινής» από πολλά χρόνια. Κάθε φορά διαβάζοντάς την άλλοτε απολαμβάνω τα γραφόμενα και άλλοτε αδιαφορώ με σχολιαζόμενες κοινοτοπίες ή με μια σχοινοτενή «λεξιπλοκία». Ηδη γνωρίζω πλέον μετά τόσα χρόνια αναγνώστης, το ύφος και είδος του γραψίματος από πολλούς αρθρογράφους και συχνά μετά τις πρώτες αράδες ανάγνωσης αντιλαμβάνομαι και τη συνέχεια και έτσι μεταπηδώ σε άλλη αρθρογραφία για την οικονομία του χρόνου μου! Σήμερα, όμως, με ανοιχτή την εφημερίδα και όπως αναλισκόμουν στην ανάγνωση ενός σχολιασμού, έκανα μια άλλη σκέψη διαβάζοντας τα γραφόμενα από γνωστό δημοσιογράφο.

Αλήθεια, πόσο βασανιστικό αλλά και εξαντλητικό πρέπει να είναι άραγε κάθε μέρα να κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου ή παλιότερα στη γραφομηχανή σου και να ψάχνεις να βρεις ένα θέμα που να έχει ενδιαφέρον, επικαιρότητα για το κοινό ή και συχνά να ‘ναι τέτοιο που όπως λέγεται «να πουλάει»: Και καλά αν αυτό χρειάζεται να γίνεται ας πούμε κάθε μήνα, αλλά για κάθε μέρα μοιάζει με «ταντάλειο μαρτύριο»!

Κάνω λοιπόν μια απλοϊκή σκέψη και πρόταση στους «συνδιαβάζοντες την εφημερίδα» προκειμένου ως συνεργάτες πλέον να απαλύνουμε το δημοσιογραφικό μαρτύριο της καθημερινής δημοσιογραφικής γραφίδας. Τι δηλαδή; Να προτείνουμε π.χ. εμείς οι αναγνώστες –και ανάλογα με την ειδίκευσή μας και εμπειρία– μια σειρά με θέματα και ερεθίσματα στην αρχή του κάθε μήνα έτσι ώστε οι ταλαίπωροι δημοσιογράφοι να έχουν διαθέσιμο ένα «pool» θεμάτων για επιλογή και έτσι να τους διευκολύνουμε στην καθημερινή τους διαπάλη θεματικής επιλογής. Και «βάζω πρώτος τον… λίθον» των θεμάτων π.χ. περιβαλλοντικών.

– Βιοποικιλότητα και ανάπτυξη – φίλοι ή εχθροί. 2. Μελέτες Επιπτώσεων στο Περιβάλλον – αλήθειες ή υποκρισία. 3. Η τουριστική ανάπτυξη των Εθνικών Δρυμών ως βοήθεια στο δημόσιο χρέος κ.λπ. κ.λπ. Καλό λοιπόν κουράγιο στους φίλους… μάρτυρες της καθημερινής γραφίδας δημοσιογράφους.

Κωστας Κασσιος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Τα δείγματα γραφής Τραμπ

Κύριε διευθυντά

Δεν έζησα και δεν ζω στην Αμερική και δεν ξέρω από πρώτο χέρι τη ζωή εκεί· γι’ αυτό, νομίζω, δεν μπορώ να είμαι ακριβοδίκαιος κριτής του Τραμπ, σχετικά με την απόφασή του να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Προσωπικά είμαι κατά των τειχών και κυρίως κατά των κυβερνήσεων εκείνων, οι οποίες πυροβολούν πισώπλατα τους πολίτες τους, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν τείχη, συρματοπλέγματα ή οργωμένα σύνορα (Χότζας). Αποσβολωμένος και με μυστική χαρά πανηγύρισα το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου. Δεν κρίνω λοιπόν τον Τραμπ για τις πράξεις του, παρότι διαισθάνομαι ότι θα επηρεάσουν, ίσως δραματικά, και τη δική μου ζωή. Κρίνω όμως τον Τραμπ για τη συνέπεια λόγων και πράξεων και τον βρίσκω έξοχο!

Πριν καλά καλά αναλάβει τα καθήκοντά του, με μοναδική αποφασιστικότητα δείχνει δημόσια τις υπογραφές του, για την πραγμάτωση προεκλογικών του υποσχέσεων. Αυτό θα πει υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων!

Φαντάζεται κανείς τους δικούς μας πολιτικούς να υλοποιούσαν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι την πρώτη εβδομάδα της εξουσίας τους, μετά την εκλογική τους νίκη, αλλά έστω τις 100 πρώτες μέρες της εξουσίας τους; Ή ας ήταν και στο… τέλος της θητείας τους. Θα ήμασταν μια άλλη χώρα ! Αλλά δεν είμαστε…

Μέχρι τώρα πίστευα ότι πολίτες και πολιτικοί έχουμε την ίδια ευθύνη για το κατάντημα της χώρας.

Με τον Τραμπ άλλαξα, κατά το «γηράσκω αεί αναθεωρών» του ποιητή μας με τα μεγάλα μουστάκια: οι πολιτικοί μας θα πρέπει να έχουν διπλάσια τουλάχιστον ευθύνη από εμάς, αφού άμα θέλει κανείς να αλλάξει κάτι το αλλάζει από την πρώτη μέρα της θητείας του.

Φ. Κουκουφικας, Kτηνίατρος – Καστοριά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή