Ο δεκάλογος του Αβραάμ Λίνκολν

Ο δεκάλογος του Αβραάμ Λίνκολν

Κύριε διευθυντά

Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πνευματική διαθήκη του Αβραάμ Λίνκολν, προέδρου των ΗΠΑ, που μας άφησε με το περίφημο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ:

«1. […] να κάνεις κοινωνικά χρήσιμους τους νέους με το να ανέχεσαι να παραμελούν τη σκληρή εργασία για τη μόρφωσή τους. 2. […] να μορφώσεις χαρακτήρα και θάρρος στον άνθρωπο με το να του αφαιρείς την πρωτοβουλία και την ανεξαρτησία. 3. […] να αποφύγεις τις επιζήμιες οικονομικές συνέπειες με το να ξοδεύεις περισσότερα απ’ ό,τι κερδίζεις. 4. […] να περιμένεις αύξηση του εθνικού εισοδήματος με το να δημιουργείς πολλές αργόσχολες ημέρες στους εργαζομένους. 5. […] να αποφύγεις την καταφρόνια όταν δεν εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις που ανέλαβες και τις υποσχέσεις που έδωσες. 6. […] να ισχυροποιείς τους αδύνατους με το να αδυνατίζεις τους ισχυρούς. 7. […] να βοηθάς τους φτωχούς με το να καταστρέφεις τους πλουσίους. 8. […] να προωθείς την αδελφοσύνη των ανθρώπων με το να ενθαρρύνεις το ταξικό μίσος. 9. […] να βοηθάς τους εργατοϋπαλλήλους με το να καταστρέφεις τους εργοδότες τους. 10. […] να φέρεις την ευημερία στον λαό με το να αποθαρρύνεις την οικονομία της χώρας».

Αυτές τις βαθυστόχαστες, διαχρονικές και πάντα επίκαιρες και σωτήριες αλήθειες του σοφού δεκαλόγου του Αβραάμ Λίνκολν πρέπει να τις ενστερνιστούμε όλοι οι Ελληνες και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη. Προπάντων σήμερα, που επικρατούν, σε επικίνδυνο βαθμό, ιδεοληψίες και πρακτικές ακραίων τάσεων –θρησκευτικών, αριστερών και δεξιών αποχρώσεων– με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται στον όλεθρο.

Επίσης, νομίζω ότι πρέπει να περιληφθούν σε κάποιο από τα σχολικά μας βιβλία και να διδάσκονται στις νέες γενιές. Για να αποφεύγουν οι νεότεροι και οι επερχόμενοι τα λάθη των παλαιότερων, που άδικα τους χρεώνουμε με τεράστια βάρη, χωρίς καμία δυνατότητα αυτοπροστασίας τους.

Συμπερασματικά, δεν μπορείς να σωθείς αν δεν το θέλεις! Αυτοκαταστρέφεσαι! Το ερώτημα είναι τι φταίνε οι άλλοι, οι επιγενόμενοι;

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Θρακομακεδόνες Αττικής

«Δείγματα γραφής και μέσω ΕΡΤ…»

Κύριε διευθυντά

Στις 18.00 ώρα Ελλάδος, 23-02-2017, η ΕΡΤ 2 μεταδίδει live την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και αφού έγινε η παράδοση του Κέντρου στην ελληνική πολιτεία δηλαδή –από όσα ειπώθηκαν– στον ελληνικό λαό, και αφού ο πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι επόμενες θα κάνουν τα πάντα ώστε το Κέντρο να λειτουργεί εύρυθμα και γόνιμα και εις το μέλλον όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα τόσο σπουδαίο πολιτισμικό πυλώνα, ξεκίνησε η μετάδοση του καλλιτεχνικού προγράμματος που οι δωρητές είχαν οργανώσει. Και ξαφνικά η ΕΡΤ μεγαλούργησε! Χωρίς καμία ειδοποίηση, χωρίς κανένα σχόλιο, διέκοψε στον αέρα τη μετάδοση του προγράμματος, πέρασε σε διαφημίσεις και τελικά στις 19.00 και κάτι στη μετάδοση αγώνα μπάσκετ! Τα σχόλια δικά σας.

Τα δικά μου είναι: λίγο πριν στην αίθουσα του Ιδρύματος δωρητές, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός μάς μίλησαν για το σπουδαίο αυτό έργο, που εν μέσω κρίσης έρχεται να δώσει ελπίδες για την πνευματική και δημιουργική πορεία της χώρας, για ένα έργο που οι δωρητές προσφέρουν ακόμη «συν» 50 εκατομύρια ευρώ ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα τα επόμενα 5 χρόνια και όλοι τους μας υπόσχονται το καλύτερο. Πού είναι, λοιπόν, η ευαισθησία αλλά και η επαγγελματική επάρκεια των ιθυνόντων της ΕΡΤ; Εχουν στη διάθεσή τους άλλα τρία κανάλια. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να καλύψει με επάρκεια μια τόσο σημαντική για τον πολιτισμό εκδήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος; Δεν είμαστε, κύριοι, όλοι άρρωστοι με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Και αν δεχτούμε ότι έχετε δεσμεύσεις οικονομικές και άλλες, οφείλατε (διότι γνωρίζατε προ καιρού την ημερομηνία παράδοσης) να έχετε κάνει την live μετάδοση μέσω κάποιου από τα δύο άλλα κανάλια σεβόμενοι κι εσείς όχι μόνο τους δωρητές και τους θεσμικούς παράγοντες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό που σας πληρώνει και που έχει, πιστέψτε με, περισσότερη ανάγκη από τέτοια πρωτοφανέρωτα πολιτιστικά γεγονότα. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχω περάσει 26 συναπτά χρόνια σε αυτό το ευαγές ΕΡΤικό ίδρυμα από την εποχή του Μ. Χατζιδάκι. Πάντα εκεί μέσα θα υπάρχουν κάποιοι επιεικώς… ανεπαρκείς.

Εχω θυμώσει πολύ, διότι τέτοιες στιγμές πολιτισμού σπανίζουν εδώ και πολύν καιρό στην Ελλάδα και δεν είναι επιτρεπτό κάποιοι άξεστοι να τις απαξιώνουν χωρίς την παραμικρή ντροπή.

Κυριακος Σφετσας, Συνθέτης (τέως δ/ντής Γ΄ Προγ/τος ΕΡΑ)

«Νέο Ανάθεμα κατά Βενιζέλου;»

Κύριε διευθυντά

Συμμερίζομαι την αντίδραση και την αγανάκτηση αναγνωστών σας σχετικά με την επιφυλλίδα του καθηγητή κ. Χρήστου Γιανναρά της 12.2.2017 με τίτλο «Το σήμερα έρχεται από το χθες». Ο συνεργάτης σας χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο (και πρόσχημα) το πρόσφατο βιβλίο της κ. Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» (εκδόσεις Καπόν, 2016) εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση κατά της μνήμης του Ελ. Βενιζέλου και της θέσης του στην ελληνική Ιστορία. Χωρίς καν να αναφέρει το όνομά του, τον χαρακτηρίζει άνθρωπο με αρρωστημένο εγωισμό(!), αδίστακτο δοξομανή, στυγνό δικτάτορα και παρόμοια.  Η κ. Κακούρη είναι μία πολύ γνωστή μυθιστοριογράφος – διηγηματογράφος και ερασιτέχνης ιστορικός, όπως δέχεται και ο κ. Γιανναράς. Εννοείται πως η ενασχόληση με την ιστορία του τόπου μας είναι δικαίωμα όλων μας και όχι μόνο των κατ’ επάγγελμα ιστορικών, αν και οι τελευταίοι έχουν ένα (μαχητό) τεκμήριο μεγαλύτερης αξιοπιστίας.  Η κ. Κακούρη θεωρώντας ότι οι κατηγορίες του Ελ. Βενιζέλου κατά του Κωνσταντίνου είναι ατεκμηρίωτες (σ. 10-11) επιχειρεί (όχι πειστικά, κατά τη γνώμη μου) να τις ανασκευάσει, ιδίως αυτές που συνίστανται στην επανειλημμένη παραβίαση του Συντάγματος λόγω της πεποίθησής του ότι ήταν βασιλεύς «ελέωῳ Θεού» και στο ότι θυσίασε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ως γερμανόφιλος (σ. 247 – 253).

Του βιβλίου της προηγήθηκε, με διαφορά μηνών, η μελέτη του κ. Γιώργου Μαυρογορδάτου, ομότιμου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών «1915 – ο Εθνικός Διχασμός» (Πατάκης 2016). Η εν λόγω μελέτη (την οποία δεν αναφέρει η κ. Κακούρη) έτυχε ευμενούς κριτικής (και από την εφημερίδα σας) και ήταν επί πολλές εβδομάδες στον κατάλογο των «best sellers». Οπως αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του (σ. 13 – 14), το βιβλίο του αποτελεί την τελική σύνθεση 40 ετών εργασιών και ερευνών. Αν, όπως γράφει, μπορεί να δημιουργηθεί στον αναγνώστη η εντύπωση ότι το βιβλίο μεροληπτεί υπέρ του Ελ. Βενιζέλου και εις βάρος των αντιπάλων του, αυτό προκύπτει από τα πράγματα και όχι από δική του προκατάληψη.  Εάν ο κ. Γιανναράς ήθελε να είναι στοιχειωδώς αντικειμενικός (αλλά ήθελε;) όφειλε να συμβουλευθεί και το εν λόγω επιστημονικό και τεκμηριωμένο βιβλίο, που εφαρμόζει και σύγχρονη κοινωνιολογική μέθοδο (βλ. π.χ. τα κεφ. 2 και 4) πριν εξαπολύσει τους μύδρους του κατά του Ελ. Βενιζέλου.  Θα μπορούσε έτσι να μας αναλύσει υπεύθυνα,  τα «Νοεμβριανά» του 1916, τα έργα των «επιστράτων», καθώς και το φρικώδες «Ανάθεμα» κατά του Βενιζέλου, δείγμα σκοταδιστικής και μεσαιωνικής νοοτροπίας, στο οποίο δυστυχώς μετείχαν η Ιερά Σύνοδος και ο τότε Αρχιεπίσκοπος(!).

Φωτης Μ. Σπαθοπουλος, Επ. δικηγόρος, δρ Οικονομικών Πανεπ. Paris I

Εξετάσεις αίματος; Να περάσει ο χρόνος…

Κύριε διευθυντά

Δεν θα μακρηγορήσω επαναλαμβάνοντας την απαράδεκτη κατάσταση του ΕΣΥ, δεδομένου ότι αυτή έχει καταγραφεί επανειλημμένως στις εφημερίδες, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Θα περιοριστώ να αναφέρω προσωπικό μου περιστατικό. Είμαι υπερήλικος με αρκετά προβλήματα υγείας. Η ιατρός που με παρακολουθεί, έκρινε σκόπιμο να υποβληθώ σε γενική εξέταση αίματος (αξίας τριών ευρώ) κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της εξετάσεως, το σύστημα την απέρριψε με την παρατήρηση ότι την ως άνω εξέταση είχα κάνει προ εκατόν ογδόντα (180) ημερών και επομένως δεν είχε παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα επαναλήψεώς της. Ερωτώ, μέσω των στηλών σας, τον κ. Παύλο Πολάκη να μου πει πόσα μέτρα κάτω από το χώμα θα ευρίσκομαι όταν συμπληρωθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για την επανάληψη της εξετάσεως…

Παναγιωτης Μουστακας – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή