ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα συγγράμματα πανεπιστημιακών

ta-syggrammata-panepistimiakon-2179358

Κύριε διευθυντά
H συγγραφική δραστηριότητα των πανεπιστημιακών είναι ένα από τα καθήκοντά τους και συνεισφέρει τα μέγιστα στην υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πολλοί από τους καθηγητές-συγγραφείς επιλέγουν την έκδοση των συγγραμμάτων τους από κάποιον εκδότη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός (845) επιλέγει την αυτοέκδοση για διαφόρους λόγους, μερικοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με την ασυνέπεια πολλών εκδοτών προς αυτούς.

Ομως η κατηγορία των αυτοεκδοτών καταργήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προς όφελος των εκδοτών, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων. Αμεσα προβλήματα είναι: 1) Οι αυτοεκδότες δεν προλαβαίνουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους. 2) Η συμπεριφορά των εκδοτών προς τους συμβεβλημένους με αυτούς συγγραφείς αλλά και τους αυτοεκδότες έχει επιδεινωθεί μετά την κατάργηση των αυτοεκδοτών. Τυπικό δείγμα ακραίας μορφής της συμπεριφοράς αυτής αποτελούν οι πανομοιότυπες («κόπι  πάστε»!) επιστολές του προέδρου του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) Αλέξανδρου Παπαζήση στο Cyber54, στην «Αυγή» (11-12-2016) και στην «Καθημερινή» (19-2-17), στις οποίες εφαρμόζονται, ως φαίνεται, οι πανάρχαιες αρχές της ολοκληρωτικής προπαγάνδας! Σε αυτές οι καθηγητές-συγγραφείς περιγράφονται ως αγράμματοι, φιλάργυροι, αγνοούντες τον ρόλο τους και ότι με συγγράμματα επιπέδου προχείρων σημειώσεων απευθύνονται σε ένα αιχμάλωτο κοινό, αφού έχουν συγχρόνως ξεγελάσει και το υπουργείο ως προς την τιμολόγησή τους. Κοινώς είναι απατεώνες! Πώς ένας σύλλογος, και μάλιστα εκδοτών επιστημονικών συγγραμμάτων, υβρίζει ανερυθρίαστα πανεπιστημιακούς επειδή δεν ήταν, αλλά θα μπορούσαν να είναι, πελάτες τους; Πώς συμβιβάζεται η συμπεριφορά του προέδρου με το ότι μέλη του συλλόγου στέλνουν σωρεία ευγενικών επιστολών προτείνοντας συνεργασία με αυτοεκδότες; Μετά την κατάργηση των αυτοεκδοτών αυτές οι επιστολές αποτελούν «ευγενή» πρόσκληση προς τους συγγραφείς να εκδώσουν τα συγγράμματά τους σε εκδότες-μέλη του ΣΕΕΒΙ τέτοιου ήθους; Αν ναι, μπορεί κάποιος να φαντασθεί το είδος της συνεργασίας, αλλά και να αντιληφθεί τους βαθύτερους λόγους ύπαρξης των αυτοεκδοτών. Η επιδίωξη των εκδοτών να αναγκάσουν τους καθηγητές-συγγραφείς να παραδώσουν σε αυτούς τη διαχείριση των συγγραμμάτων τους θα αποτύχει. Αν το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση των αυτοεκδοτών, τότε οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν με νόμιμο τρόπο και δεν θα υποκύψουν στον θρασύτατο εκβιασμό τέτοιων εκδοτών.  Τέλος, για να διασφαλισθούν όλοι οι συγγραφείς ακαδημαϊκών συγγραμμάτων προτείνουμε στο υπουργείο Παιδείας:

– Τη διαμόρφωση των κανόνων της ουσιαστικής αξιολόγησης και πιστοποίησης όλων ανεξαιρέτως των συγγραμμάτων που διατίθενται από το σύστημα «Εύδοξος».

– Ο συγγραφέας να πληρώνεται κατευθείαν από το υπουργείο Παιδείας με βάση το συμβόλαιο που θα έχει υπογράψει με τον εκδότη και να έχει ισότιμο με τον εκδότη δικαίωμα πρόσβασης στον «Εύδοξο» σχετικά με τη διακίνηση του συγγράμματός του.

Με ποιες από τις προτάσεις διαφωνούν οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων και η ένωσή τους;

Νικολαος Μ. Σταυρακακης, Καθηγητής ΕΜΠ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ΠΟΣΔΕΠ (Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Συγγραφέων – Αυτοεκδοτών)

«Ψυχραιμία, γιατί θα μας τρελάνουν»

Κύριε διευθυντά
Υπουργός δηλώνει και επιμένει  ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup να μας πάρουν όσαν ζήτησαν και στο μέλλον να συζητήσουμε τι θα μας δώσουν αποτελεί κατόρθωμα ισόβαρο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Αλλος υπουργός ισχυρίζεται και επιμένει ότι τον σταματούν πολίτες στον δρόμο και του ζητούν να αυξηθούν οι εργατικές εισφορές. Ετερος υπουργός αναίσχυντα υπόσχεται στους συνταξιούχους ότι θα τους δώσουν δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη, τη στιγμή που οι συντάξεις μειώθηκαν στο μισό και ακόμα δεν τελειώσαμε.

Οι Συριζαίοι εν σώματι κατηγορούν όλα τα κόμματα της Βουλής (πλην ΑΝΕΛ) για περίπου εθνική προδοσία και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα καταστρέψει τη χώρα, είναι ανίκανος, θα απολύσει τους δημοσίους υπαλλήλους, τα έχει βρει με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες και εκδότες, σαμποτάρει την αξιολόγηση, είναι τσιράκι των Γερμανών· αν ξέχασα κάτι, ας με συγχωρήσουν οι Συριζαίοι. Αιδώς Αργείοι συκοφάντες. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η δημοσκοπική κατρακύλα δεν σταματά. Προς το παρόν, η κατάσταση για τους Τσίπρα/ Ερντογάν βολεύεται με τα Ιμια όπου ο κοσμάκης στην Ελλάδα αποπροσανατολίζεται από τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που έχει, ο δε Ερντογάν παρουσιάζεται σαν τον Μωάμεθ τον κατακτητή στην Τουρκία. Και ο λαός, οι περισσότεροι, πιστεύει ότι θα μας σώσει η Παναγία… Αμήν.

Μαριος Χριστοφοριδης, Εμποροπλοίαρχος – Χίος

Το αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ

Κύριε διευθυντά
Αυτή η ιστορία με τον ΕΦΚΑ και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει η βεβιασμένη, πρόχειρη και χωρίς σοβαρή μελέτη, όπως φαίνεται, εφαρμογή του, έχει δύο όψεις από τις οποίες όμως παρουσιάζεται από εσάς μόνο η μία. Συγκεκριμένα αναφέρεται από όλους ότι κατά τη μεταφορά των ασφαλισμένων από τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ, έχουν παραλειφθεί πολλοί ασφαλισμένοι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, ή έχουν μεταφερθεί με λιγότερα ασφαλιστικά στοιχεία.

Αυτό είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι το σοβαρότερο, αφού αυτοί που θίγονται θα το αντιληφθούν και θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάστασή τους. Το σοβαρότερο είναι ότι με τη μεταφορά εκτός από παραλείψεις μπορούν να γίνουν και προσθήκες ανύπαρκτων ασφαλισμένων ή προσθήκη ετών ασφάλισης σε υπάρχοντες, είτε από λάθος είτε από σκόπιμες ενέργειες κάποιων υπαλλήλων. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν φαίνεται πώς θα γίνει η εξακρίβωση και η αντιμετώπισή τους.

Και για μεν τις περιπτώσεις της λανθασμένης προσθήκης ενδεχομένως οι καλόπιστοι ασφαλισμένοι θα κινηθούν αρμοδίως για την αποκατάσταση της πραγματικής κατάστασης.

Για τις περιπτώσεις όμως των κακόπιστων ασφαλισμένων ή εκείνων που σκόπιμα φρόντισαν να περιληφθούν, μέσω διεφθαρμένων υπαλλήλων προφανώς, δεν είναι καθόλου προφανές, ή τουλάχιστον δεν έχει προβληθεί ο τρόπος που θα γίνει η εξακρίβωση αυτή, και δεν θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι με παροχή συντάξεων σε μη δικαιούχους, όπως έγινε με τις περιπτώσεις των συγγενών που λάμβαναν συντάξεις ανθρώπων που είχαν αποβιώσει.  Και επειδή, είτε το θέλουμε είτε όχι, στην Ελλάδα ανθεί η κομπίνα και η διαφθορά, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, παρακαλώ όπως το προβάλετε επαρκώς ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ

Ο Εδουάρδος Λω και ο δρόμος του

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο άρθρο του «Κατ’ οικονομίαν» γράφει διά τον Εδουάρδο Λω ότι ήτο ευεργέτης τοποτηρητής και διαχειριστής του λογιστηρίου και προς τιμήν του δεν έχουμε βρει το θάρρος να αφιερώσουμε μια ολόκληρη οδό στην Αθήνα. Ομως απέναντι από το Οφθαλμιατρείον (Πανεπιστημίου) υπάρχει η οδός Εδουάρδου Λω από Πανεπιστημίου (πρώην Αγροτική Τράπεζα) έως Σταδίου ξενοδοχείο Esperia (πρώην). Επίσης ο Εδουάρδος Λω είχε νυμφευθεί την ωραιοτάτη Ελληνίδα καλλονή της εποχής και αδελφή του στρατηγού Χατζανέστη (Μικρά Ασία – Γουδί).

Εμμ. Τζωρτζης, Πεύκη Αττικής

Απάντηση

Μα προφανώς γνωρίζω την ύπαρξή της. Πώς αλλιώς μετά τόσα χρόνια εργασίας στη Χρήστου Λαδά και στην Τράπεζα της Ελλάδος; Μα να μην του έχουμε αφιερώσει μια «ολόκληρη» οδό, αλλά ένα «στενό» μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου, δεν είναι απαράδεκτο;

Μπάμπης Παπαδημητρίου