«Ο κ. Γιανναράς τόλμησε»

Κύριε διευθυντά

Ο καθηγητής, φιλόσοφος, συγγραφέας, αρθρογράφος Χρήστος Γιανναράς αποτελεί τιμητική προσωπικότητα για τη χωρα μας και ιδιαίτερα για την «Καθημερινή», όπου κάθε Κυριακή με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να διαβάσω το άρθρο του. Στην Ελλάδα όταν λες την αλήθεια κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς αναλόγως, δεξιός, αριστερός, εθνικιστής κ. λπ. Ο κ. Γιανναράς έχει την τόλμη να πει την αλήθεια και να αποκαθηλώσει δύο πολιτικούς που τους θεωρούμε εθνάρχες και που, δυστυχώς, προξένησαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί στην αρχή να διπλασίασε την Ελλάδα, εις βάρος μιας διαλυμένης τουρκικής αυτοκρατορίας, άλλωστε το ίδιο έκαναν και οι γειτονικοί λαοί Αλβανοί, Σέρβοι και Βούλγαροι. Βύθισε τη χώρα όμως σε μεγάλη καταστροφή με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλήνων – Τούρκων. Ξερίζωσε τον ελληνισμό από τα μέρη όπου ζούσε επί 3.000 χρόνια και τους έφερε πρόσφυγες στην Ελλάδα χωρίς το δικαίωμα να εκλέγονται βουλευτές. Οπως έλεγε ο πατέρας μου, μαθηματικός – φιλόσοφος που πολέμησε και αρρώστησε στη Μ. Ασία και έχασε κι έναν αδελφό επιλοχία που τον έσφαξαν οι Τούρκοι επειδή δεν εγκατέλειψε τον λόχο του, έλεγε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ τον ξεγέλασε τον Βενιζέλο κι έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο κ. Βερέμης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έγραψαν στην εφημερίδα για τον Βενιζέλο, δεν έγραψαν τίποτα για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο Βενιζέλος όταν έγινε πρωθυπουργός πήρε πρώτα σύμβουλό του τον μετέπειτα δικτάτορα Μεταξά, ο οποίος τον συμβούλεψε να μην πάει στη Μ. Ασία όπως τον προέτρεψε η Αντάντ, η οποία μετά μας πρόδωσε, ούτε δέχτηκε ο Μεταξάς να πάει αρχιστράτηγος στη Μ. Ασία. Ο Βενιζέλος έφερε και αυτός τον διχασμό, όπου το παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού έγινε πρωθυπουργός από τα Ανάκτορα, έδιωξε τον βασιλιά, πολύ σωστά, αλλά έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψήφους της ΕΠΕΝ, δηλαδή της χούντας. Επίσης, διέλυσε την Αθήνα με τις αντιπαροχές κι έκανε ένα στενό, οικογενειακό, φιλικό κράτος με ολέθρια αποτελέσματα κι έφυγε για το Παρίσι όταν έχασε τις εκλογές.  Ο Τολστόι γράφει ότι δεν υπάρχουν «μεγάλοι άνδρες». Αυτό που λέμε μεγάλοι άνδρες είναι οι ταμπέλες που γράφονται τα γεγονότα της Ιστορίας.  Γιατί επιτίθενται στον κ. Γιανναρά; Επειδή λέει την αλήθεια; Δεν κουραστήκατε τόσα χρόνια στην παραπληροφόρηση;

Κ. Μπουραντας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παθολογίας – Αιματολογίας

Οι Επιθεωρητές και το περιβάλλον

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα το άρθρο στο φύλλο της 5ης Μαρτίου 2017, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος, με τίτλο: «Ούτε πόροι, ούτε άνθρωποι, ούτε έλεγχοι» και στο οποίο δίνεται η εντύπωση ότι έχω μιλήσει με τον δημοσιογράφο, πράγμα που δεν έγινε, ποτέ. Θεωρώ ότι αν είχε γίνει μια συζήτηση μαζί μου, θα είχαν δοθεί οι απαιτούμενες διευκρινίσεις, η έλλειψη των οποίων οδήγησε στο σχετικό δημοσίευμα.  Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος αναφέρεται σε σχόλιο της «γενικής διευθύντριας του Σώματος Επιθεώρησης», ενώ πρόκειται για επιλεκτική χρήση αποσπασμάτων της ενυπόγραφης εισαγωγής στην Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης για το έτος 2015, τα οποία από μόνα τους δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, αφού έχει παραληφθεί η επόμενη φράση μου που είναι διατυπωμένη ως εξής: «Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο υλοποίησε πρόσφατα σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τη θεσμική θωράκιση και ενίσχυση του ΣΕΠΔΕΜ και προώθησε τη θέσπιση νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων για την ενίσχυση των οικονομικών πόρων».

Στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικό έργο που έχει εκτελεστεί από όλα τα Τμήματα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Το «ούτε έλεγχοι» του τίτλου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αδικεί τους Επιθεωρητές, οι οποίοι συνεχίζουν και συνεχώς βελτιώνουν το δύσκολο έργο τους με αφοσίωση και υπευθυνότητα.  Είναι ακριβές ότι υπάρχει αξιοσημείωτη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού σταδιακά από το 2009 και στην Επιθεώρηση, όπως σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Πρόσφατα συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με Απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου, προκειμένου να συνταχθεί, για πρώτη φορά έως τώρα, πενταετές Σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί ο ετήσιος Προγραμματισμός ελέγχων που θα κατανείμει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους μεταξύ όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, που είναι: α) η αδειοδοτούσα αρχή για τις προληπτικές επιθεωρήσεις, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, β) οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητάς τους, γ) τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος σε έργα και δραστηριότητες της χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Οσον αφορά στα αναφερόμενα περί μη ανάρτησης στη «Διαύγεια» των εκθέσεων αυτοψίας των επιθεωρητών, όπως και των Αποφάσεων επιβολής προστίμων, με αποτέλεσμα την προστασία των ελεγχόμενων από αρνητική δημοσιότητα, διευκρινίζεται ότι δεν ανήκουν οι Αποφάσεις Επιβολής Προστίμων στο Πεδίο εφαρμογής του Αρθρου 2 του νόμου 3861/2010. Οι σημαντικές υποθέσεις ελέγχων των Επιθεωρητών και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του Σώματος η οποία αναρτάται στη δικτυακή πύλη του υπουργείου.

Δρ Γεωργια Κοτινη, Γενική διευθύντρια ΣΕΠΔΕΜ, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Απάντηση

Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η επικεφαλής των Επιθεωρητών αντιδρά σε ένα κείμενο που επαινεί το έργο τους και αναδεικνύει τις δυσκολίες πραγματοποίησής του. Η έκθεση, από την οποία προέρχεται το ρεπορτάζ, είναι ανηρτημένη στο Ιντερνετ και οποιοσδήποτε μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Γιωργος Λιαλιος

Ανεμογεννήτριες και ανεμομαζώματα

Κύριε διευθυντά

Διαμαρτύρονται οι πατριώτες μου Μανιάτες για τις ανεμογεννήτριες που ακούγεται πως θα εγκατασταθούν στη Μάνη. Γιατί θέλουν να κρατήσει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία και να κηρυχθεί ολόκληρη, περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Μα καλά, γιατί κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε εδώ και τόσα χρόνια όταν η Μάνη γέμιζε με «μικρά τέρατα» οικοδομών τα οποία αλλοιώνουν την άγρια μοναδική αισθητική της και τώρα επαναστατούν με «μανιάτικο» τρόπο για τις ανεμογεννήτριες; ΄Η όταν πουλούσαν οικοπεδάκια 500 μέτρων για ανοικοδόμηση σε μέτοικους κοντά στη θάλασσα ή πάνω σε κατάφυτες πλάγιες και τους επέτρεπαν να χτίζουν κακόγουστες απομιμήσεις μανιάτικων «πύργων», με φωταγωγούς παρακαλώ! ΄Η κάλυπταν το χωραφάκι τους με σπίτια που «βγάζουν μάτι», περιφρονώντας ό,τι είχαν κληρονομήσει από τους πατεράδες τους οποίους πολλές φορές τα παιδιά τους προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιγράψουν.  Οι ανεμογεννήτριες είναι μέσο που βοηθάει τη δημιουργία ήπιας ενέργειας που τόσο την έχουμε ανάγκη για την αποφυγή των παλιών περισσότερο επιβλαβών πηγών. Διαμαρτύρονται οι περιβαλλοντολόγοι με κύριο επιχείρημα τη ζημιά στη μετακίνηση των αποδημητικών πουλιών. Αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι εγκαταστάσεις γίνουν με σύνεση και γνώση. Προσωπικά βρίσκω ότι αυτά τα «σιδερένια» πουλιά μοιάζουν με σύγχρονα γλυπτά, καθώς κινούνται στο φρύδι των βουνών.

Κατερινα Αγραφιωτη – Γύθειο – Ψυχικό

Η δασκάλα στους Αρκιούς

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 1ης Μαρτίου 2017 της έγκριτης εφημερίδας σας είδα στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία και διάβασα στην τελευταία το σχετικό σχόλιο για τους Αρκιούς, το νησί κοντά στην Πάτμο, που και εγώ δεν ήξερα μέχρι σήμερα ότι υπάρχει. Αν και είναι νωρίς ακόμη -μόλις Μάρτιος- ας μην ξεχάσει η Ακαδημία Αθηνών όταν θα απονέμει τα βραβεία της στο τέλος του χρόνου, ότι σε αυτό το νησί, τους Αρκιούς, υπάρχει μια δασκάλα που λέγεται Σύλια Δημητρακοπούλου. Στο πρόσωπό της θα βραβευθούν όλοι όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το υψηλό αυτό ήθος και φρόνημα.

Φανης Μιχαλοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή