«Ο διχασμός, αυτό το σκουλήκι»

«Ο διχασμός, αυτό το σκουλήκι»

Κύριε διευθυντά

Αναφορικά με τον ολέθριο εθνικό διχασμό Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών – Βασιλικών και τις ευθύνες του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Γεωργίου Β΄, δημοσιεύθηκαν στην «Κ» αντίθετες απόψεις των εκλεκτών συνεργατών σας, καθηγητών, κ. Χρήστου Γιανναρά και κ. Θάνου Βερέμη. Εν συνεχεία, μεταξύ σειράς επιστολών, ο κ. Πασχάλης Χριστοδούλου γράφει ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και παραθέτει σχετική δήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή, στις 17.12.1929: «Εγώ, καλώς ή κακώς, είμαι εκείνος ο οποίος επροκάλεσε τον διχασμόν αυτόν». Την ίδια δήλωση, πληρέστερη, επικαλείται και ο κ. Γεώργιος Γεωργανάς.

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε στη Βουλή, την 1.4.1932, την απόφασή του «να αποκαταστήσω την ενότητα του Ελληνικού λαού, εις του οποίου τον διχασμόν συνετέλεσα και εγώ… επί των ημερών μου έγινεν η διαίρεσις, αλλά δεν την προκάλεσα εγώ, ή τουλάχιστον όχι μόνος». Ο ίδιος, όταν ο Γεώργιος ανέθεσε το υπουργείο Στρατιωτικών στον Ι. Μεταξά, με επιστολή του στο «Ελεύθερον Βήμα», στις 18.3.1936, δήλωσε «από μέσα από την καρδιά μου αναφωνώ, “Ζήτω ο βασιλεύς”».

Επίσης, σε έρευνα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», από 7.4.-9.4. 1949, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας ανέφερε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην τελευταία συνέντευξή του στο Παρίσι στις 13.10.1936 (βλ. «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» 19.3.1936), πέντε μέρες πριν από τον θάνατό του τού είπε: «Θέλω να τερματιστεί ο Εθνικός Διχασμός… Εχω σκουλήκι μέσα μου τον Εθνικό Διχασμό! Τον δημιούργησε μία ιστορική περίσταση εξαιρετική. Αλλά τράβηξε πάρα πολύ και πρέπει επιτέλους να τερματιστεί! Θέλω προτού πεθάνω να ιδώ την Ελλάδα ενωμένη ψυχικώς όπως ήτο στα 1912-13. Πρέπει να μου αναγνωριστεί ότι έκαμα τα τελευταία χρόνια παν ό,τι ήτο δυνατόν διά να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα. Οι αντίπαλοι δεν με εβοήθησαν. Απεναντίας έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να εξωθήσουν τα πράγματα εις τα άκρα… Εάν όμως ό,τι δεν κατορθώσαμε εμείς με την αβασίλευτη δημοκρατία, ήτο πεπρωμένο να το κατορθώσει η Βασιλεία με τον Γεώργιον, εγώ δεν θα δίσταζα πλέον να συστήσω τη διευκόλυνση αυτής της μεγάλης δοκιμής! Σας είπα: Εχω σκουλήκι μέσα μου τον Εθνικό Διχασμό!».

Η εν λόγω έρευνα του «ΕΘΝΟΥΣ» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ομιλούν οι στενότεροι συνεργάτες του – Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Ανέκδοτα στοιχεία από την καταπληκτική πολιτική και διπλωματική δράση του, όπως τη γνώρισαν τα κύρια στελέχη του επιτελείου του». Κλείνει δε η συνέντευξη του Γ. Αθανασιάδη-Νόβα ως εξής: «Θα σας περιμένουμε γρήγορα στην Αθήνα, κ. Πρόεδρε, είπα εγώ, ενώ έσφιγγα το χέρι που μου έτεινε από το κρεβάτι… Και ποτέ δεν εφανταζόμουν, ότι ύστερα από πέντε μόνο μήνες θα πήγαινα ως αντιπρόεδρος της Βουλής του 1936 στο Μπρίντιζι να υποδεχθώ το σκήνωμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και να το συνοδεύσω διά μέσου των ελληνικών θαλασσών επί ενός ενδόξου πολεμικού μας πλοίου μέχρι την αγαπημένη του Κρήτη, όπου καθώς είχε επιθυμήσει ο ίδιος, στο μοναδικό και αγέρωχο Ακρωτήρι, αναπαύεται τον αιώνιο ύπνο του ο αθάνατος Εθνάρχης».

Οσοι ζήσαμε τις αφόρητες στερήσεις πριν από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην κατοχή, ιδίως δε τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου, στην εξαιρετικά κρίσιμη σημερινή συγκυρία αγωνιούμε σκεπτόμενοι το μέλλον της χώρας. Κυρίως δε επειδή έχει επικρατήσει, σε επικίνδυνο βαθμό, ο λαϊκισμός ακραίων πολιτικών τάσεων της Αριστεράς και της Δεξιάς, αλλά και της Εκκλησίας, αντίθετα προς την απαιτούμενη εθνική ομοψυχία για τη σωτηρία της χώρας.

ΥΓ.: Θερμές ευχαριστίες στην «Κ» για τη γενναιόδωρη, πρωτοφανή στα χρονικά του Τύπου, δυνατότητα που παρέχει στους αναγνώστες της να εκφράζουν απόψεις και να διατυπώνουν προτάσεις για γόνιμο διάλογο.

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Θρακομακεδόνες Αττικής,

Σκοτώνοντας τις επιχειρήσεις

Κύριε διευθυντά

Στόχος κάθε αριστερής κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Φυσικά δεν ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την προώθηση των συμφερόντων τους, αλλά «απαγορευτικά» ελέγχει προϋποθέσεις έγκρισης νέων. Δήθεν ελέγχει σχολαστικά την απόλυτη τήρηση νόμων και κανονισμών λειτουργίας τους και ιδιαίτερα ό,τι σχετίζεται με τη φορολόγησή τους. Εκτός προθεσμιών και με λάθη πληροφορούνται οι φορολογούμενοι τις υποχρεώσεις τους. Είμαστε μάρτυρες υπερβολικής και παράλογης φορολόγησης επιχειρήσεων από τους Συριζανέλ. Για παράδειγμα: προπληρωμή του 100% της… αναμενομένης φορολογίας του επομένου έτους με εξασφάλιση μελετημένης φοροδιαφυγής! Ευνοεί χωρίς περιορισμούς επιχειρήσεις Δημοσίου ή ελεγχόμενων από το Δημόσιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σοβαρές και καταφανώς ευνοϊκές παρεκκλίσεις, ενώ παρεμποδίζει λειτουργία επιχειρήσεων με προσχηματικές δικαιολογίες ελέγχων. Αντιδρά τεχνηέντως σε αναδιάρθρωση ή περικοπή θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, αλλά… διορίζει! Ενοχλείται και παρακωλύει συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Στις εργασιακές σχέσεις, προστατεύει, και πολύ σωστα κατ’ αρχήν, τους εργαζομένους, αλλά πάντοτε εις βάρος των επιχειρησιακών αναπτύξεων, διευκολύνοντας και νέες απαιτήσεις, παραβλέποντας το γενικότερο δημόσιο συμφέρον. Προστατεύει το νόμιμο απεργιακό δικαίωμα, αλλά αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα, τελείως ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο.

Εύλογα ερωτήματα: Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία χωρίς επιχειρήσεις, όταν το νέο δυναμικό επιστημονικό κεφάλαιο έχει μεταναστεύσει αφού δεν μπορεί να δημιουργήσει και να απασχοληθεί στην πατρίδα μας; Πώς θα εισρεύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια για δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας; Πού θα απασχοληθεί το εργατικό δυναμικό, όταν επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταναστεύουν;

Δημ. Γ. Σμυρλης, Συντ/χος λυκειάρχης

«Η μονιμότητα να κατακτάται»

Κύριε διευθυντά

Δυστυχώς, η απουσία συνταγματικής ρύθμισης των δημοσίων υπηρεσιών που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη της πολιτικής αλητείας στους τομείς των προσλήψεων, του χρόνου συνταξιοδότησης και της μονιμότητας αυτών. Οσον αφορά τις προσλήψεις, αυτές πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με συνταγματική επιταγή. Ομοίως, η συνταξιοδότηση αυτών να πραγματοποιείται σε ηλικία 65 – 70 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των ενστόλων. Και τέλος, η μονιμότητα κατακτάται και δεν απονέμεται διά νόμου, υπό την έννοια ότι ο καλός υπάλληλος δεν απολύεται. Προς αποφυγήν κοινωνικής αναστάτωσης, η κατάργηση αυτής πρέπει να γίνει για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή ετησίως (εννοείται, κατόπιν της μελέτης εσώκλειστων επιστολών που στέλνονται στην Αρχή από τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους της υπηρεσίας αυτού). Είθε τα ανωτέρω να ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στεφανος Σ. Καμπουροπουλος, Νέα Σμύρνη, Αθήνα

«Ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό μας;»

Κύριε διευθυντά

Πολύ σωστό το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή» της 25ης Φεβρουαρίου σχετικά με το ότι ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό μας και στην Ελλάδα (που τον έχουμε τελείως ξεχάσει) αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό απεδείχθη περίτρανα με μια φράση… που «σβήστηκε» προ ετών. Οταν προσπαθούσαν να συντάξουν το Σύνταγμα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, έβαλαν στο προσχέδιο τον τίτλο «Η Ευρώπη είναι αποτέλεσμα του Ελληνορωμαϊκού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Θρησκείας». Η επιτροπή που το ξαναδιάβασε ντράπηκε προφανώς –διότι θα ήταν μικροί άνθρωποι– και δυστυχώς έσβησε την εισαγωγή αυτήν. Από τότε άρχισε ο κατήφορος. Δεν έχουμε πια κανέναν πολιτικό, δηλαδή ηγέτη, ούτε εδώ ούτε στην Ε.Ε., που να έχει νεύρο, να μη φοβάται να παρεξηγηθεί από τους απολίτιστους που μας περιτριγυρίζουν, να μην ντρέπεται. Φθάνει, βέβαια, με τη συμπεριφορά και τα λεγόμενά του να αποδείξει ότι εκείνος είναι ανώτερος από αυτούς.

Αλεξανδρος Μπεζης – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή