Το «Τάμα του Εθνους» και το Η΄ Ψήφισμα

Το «Τάμα του Εθνους» και το Η΄ Ψήφισμα

Κύριε διευθυντά

Το Η΄ Ψήφισμα ορίζει την αρμοδιότητα υλοποίησης του «Τάματος» αποκλειστικώς στην κυβέρνηση της Ελλάδος υπό σαφείς προϋποθέσεις:

α. Την ύπαρξη κυρίαρχης κυβέρνησης της Ελλάδος και όχι ενός διαχειριστικού διοικητικού σχήματος του οποίου οι αποφάσεις λαμβάνονται εκτός Ελλάδος. β. Την οριστική «καθέδρα» της κυβέρνησης που δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκην με την έννοια της πρωτεύουσας του κράτους.  γ. Την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό του κράτους. δ. Την οριστική κατάσταση της Ελλάδας ως ευρείας έννοιας και όχι ως κρατικής οντότητας με τα γεωγραφικά όρια της εποχής.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ενσωματώνονται στο Η΄ Ειδικό Ψήφισμα της Δ΄ Εθνικής Συνέλευσης με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ειδικότερα, «όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της κυβερνήσεώς της οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του κράτους επιτρέψωσιν, θέλει ανεγερθή κατά διαταγήν της κυβερνήσεως εις την καθέδραν αυτής Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος Τιμώμενος».

Η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος εμπεριέχει μία ευρύτερη έννοια από την οικοδόμηση ενός ακόμη ναού, διότι για κανέναν ναό δεν τίθενται οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν τον Ναό του Σωτήρος Χριστού, καθώς τα χαρακτηριστικά εμπεριέχουν συμβολική έννοια και προσδοκίες. Είναι σαφές ότι το «Τάμα του Εθνους» είναι η πολιτική εξασφάλιση των προϋποθέσεων που τίθενται από το Η΄ Ψήφισμα. Συνεπώς, το «Τάμα του Εθνους» θα εκπληρωθεί όταν η Ελλάδα ως κυρίαρχη έννοια δεν θα αμφισβητείται ως υπόσταση και θα περιέχει αποτελεσματική κάλυψη πάνω από κάθε κοιτίδα Ελληνισμού.

Οταν η κυβέρνηση θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη χώρα δίχως ξένες συστάσεις, τότε θα έχει ολοκληρωθεί το «Τάμα», όταν δηλαδή η Ελλάδα εξασφαλίσει μέσω της αναπτυξιακής διαδικασίας την οικονομική αυτάρκειά της.

Προς κακόπιστους ή αδαείς, η διασφάλιση των πολιτικών προϋποθέσεων είναι το ίδιο το «Τάμα του Εθνους», η ευθύνη εκπλήρωσής αυτών μάς βαραίνει όλους σήμερα. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι αυτές οι πολιτικές προϋποθέσεις σήμερα προφανώς δεν εκπληρώνονται, διότι η πολιτική διατύπωση του Η΄ Ψηφίσματος είναι στοχευμένη στην ειδική ερμηνεία των διατυπώσεων που εμπεριέχονται.

Κατερινα Παπακωστα, Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ.

«Remodeling» με τη γλώσσα

Κύριε διευθυντά

Στην Ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως ένας αγγλικός όρος που λέγεται «Remodeling». Στα ελληνικά αποδίδεται ως «αναδιαμόρφωση» και σημαίνει μία παραμόρφωση ανατομική ή/και λειτουργική του πάσχοντος οργάνου.

Λοιπόν, τον όρον αυτό τον θυμήθηκα σε πρόσφατο γραφτό μου: Ενώ η γραφή του λόγου κυλούσε ομαλά, έτυχε να φθάσω στη λέξη χρεοκοπ-. Εκεί σταμάτησα: Ποια κατάληξη έπρεπε να γράψω; -ία ή -εία; Ανοιξα το Λεξικό όπου ο συγγραφέας ακολουθεί τη Νεοελληνική Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη και ευρήκα «χρεοκοπεία». Επειδή έτυχε να έχω επίσης ορθογραφικό Λεξικό του 1938 ( εκδ. Σιδέρη) το άνοιξα επίσης και εκεί ευρήκα «χρεοκοπία» = δολία πτώχευση, όπως της Πατρίδας μας. Τελικά, συμπλήρωσα τη λέξη: «χρεοκοπεία». Στο σύγγραμμα του Α. Ιωαννίδη κατατίθεται: «Χρεοκοπία, λοιπόν, ή χρεωκοπία»; Και ο συγγραφέας απαντάει: «Ουσιαστικά, και οι δύο γραφές θα μπορούσαν να θεωρηθούν σωστές». Με δύο λόγια, η λέξη είναι καταβανδαλισμένη.

Βάλθηκα να ακολουθήσω τη Φυσική Ιστορία της λέξης: Ο φιλόλογος του 1938 γράφει «χρεοκοπία». Ο μεταρρυθμιστής Μ. Τριανταφυλλίδης καταθέτει «χρεοκοπεία». Και ο αρθρογράφος της εφημερίδας ξαναγράφει «χρεοκοπία». Τέλος πάντων, καλώς ή κακώς, έχομε υιοθετήσει τη Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη. Πραγματικά, με ποιο δικαίωμα κάποιοι «νεοφώτιστοι» τροποποιούν την ορθογραφία;

Δεν γράφω με διάθεση να σχολιάσω μια λέξη της γλώσσας μας, αυτό θα ήταν σχολαστική παιδεία, ασύμβατη με τον ρεαλισμό της εποχής μας. Δυστυχώς, όμως, στάθηκα πολύ συχνά με διεσταλμένο βλέμμα ενώπιον «μοντέρνας» και τελείως αυθαίρετης φαντασιοκοπικής γραφής πλείστων λέξεων που δεν είναι αυτού του χώρου. Σκέπτομαι όμως και ερωτώ σε επίκαιρο ύφος: «Θα βάψετε κόκκινα… αυγά ή αβγά; Αν έχεις πόνο στο αυτί ή στο αφτί, πήγαινε όχι στον γιατρό αλλά στον μοντέρνο γλωσσοπλάστη…»

Απειρες φορές στάθηκα διστακτικός ενώπιον λέξεων παρα- ή μεταμορφωμένων ακριβώς κατά το πρότυπο των φαντασμένων σκηνοθετών του σύγχρονου Θεάτρου… Φαίνεται πως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα το «Remodeling» της γλώσσας κατά το πρότυπο της θεατρικής ή/και ζωγραφικής τέχνης… Και, πραγματικά, θαυμάζω τους μαθητές των εξετάσεων, ιδίως Πανελληνίων: Ποιο ορθογραφικό πρότυπο ακολουθούν; Με ποιον τρόπο χειρίζονται μία γλώσσα που κάποιοι επίδοξοι των καιρών σοφιστές την έχουν μεταβάλει σε εφιάλτη, σε… Βαρραβά;

Ισόβια αγάπη μου, με σένα κύλησε ολόκληρη η γλωσσική μου ζωή, με την απαράμιλλη ομορφιά σου γεύτηκα τις όμορφες στιγμές του Ομήρου, του Ξενοφώντα, του Παπαδιαμάντη, του Καρκαβίτσα… Κι όσο κι αν κάποιοι των καιρών εκμεταλλευτές προσπαθούν να σφηνώσουν στη σκέψη μου το άρρωστο Remodeling, εγώ… ναι: Μαζί με την πλειονότητα των Ελλήνων της κλασικής Γραμματικής (έστω, του Τριανταφυλλίδη) πεισματικά θα γράφομε «κτίριο» και ποτέ «κτήριο», «αυτί» και ποτέ «αφτί», ακόμη και «τραίνο» και ποτέ «τρένο» κ.λπ. Αισθάνομαι παιδί της ορθής Γραμματικής Κουλτούρας και, αυτήν ακριβώς, θα καρφιτσώσω επάνω στη γαλανόλευκη που τη λατρεύω με πάθος…

Ιωαννης Κανδυλας, Διευθυντής Καρδιολόγος, MD, PhD, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Η επιστολή ΕΕΤΤ και οι άδειες

Κύριε διευθυντά

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7 Απριλίου 2017. Το άρθρο με τον παραπλανητικό τίτλο «Χωρίς θέση η ΕΕΤΤ για τον αριθμό αδειών» περιλαμβάνει ανακριβή και δυσφημιστικά σχόλια και προκαλεί εσφαλμένες εντυπώσεις που πλήττουν το έργο και τη λειτουργία της ΕΕΤΤ, καθώς και το κύρος της διοίκησής της.

Συγκεκριμένα και για την αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά την απαντητική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα η ΕΕΤΤ στο ΕΣΡ, μετά από σχετικό αίτημά του, σχετικά με τεχνικά ζητήματα φάσματος για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή:

α) Οσον αφορά τον τίτλο, καθώς και σχόλιο του δημοσιεύματος ότι πρόκειται για μία απάντηση «ήξεις αφήξεις», σας ενημερώνουμε ότι, βάσει των αρμοδιοτήτων της και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, η ΕΕΤΤ δεν καθορίζει τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ΕΕΤΤ παρέχει –εφόσον της ζητηθεί– την τεχνογνωσία της σε θέματα φάσματος για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

β) Σε καμία περίπτωση η επιστολή της ΕΕΤΤ προς το ΕΣΡ δεν αποτελεί «προσωπική απάντηση του προέδρου της ΕΕΤΤ προς το ΕΣΡ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και δυσφημιστικά στο δημοσίευμα. Αντιθέτως, για την προετοιμασία και σύνταξη της απαντητικής επιστολής εργάστηκε η αρμόδια υπηρεσιακή διεύθυνση της ΕΕΤΤ, όπως ορίζουν οι εσωτερικές διαδικασίες της Αρχής.

γ) Σε καμία περίπτωση «δεν επικρίθηκε η πρωτοβουλία του προέδρου της να αποστείλει την επιστολή στο ΕΣΡ» σε πρόσφατη Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος. Αντιθέτως, το θέμα ήταν εν γνώσει όλων των μελών της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και μάλιστα επικροτήθηκαν το περιεχόμενο της επιστολής και οι χειρισμοί του προέδρου συνολικά.

δ) Σχετικά με τον περιορισμό του φάσματος για επίγεια ευρυεκπομπή, λόγω του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η ΕΕΤΤ υπέβαλε σχετικό ερώτημα στον τεχνικό σύμβουλο σε θέματα διεθνούς συντονισμού ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, καθηγητή ΕΜΠ Χ. Καψάλη, και διαβίβασε την απάντηση αυτού στο ΕΣΡ, δεδομένου ότι είναι ο μόνος αρμόδιος για να δώσει απάντηση στο επίμαχο ερώτημα περί αριθμού διαύλων. Σε κάθε περίπτωση και προς αποφυγήν αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον, παρακαλούμε όπως διασταυρώνετε με την ΕΕΤΤ τυχόν πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας.

Με εντολή προέδρου

Ιωαννα Αλεξοπουλου, Προϊσταμένη τμ. Δημοσίων Σχέσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή