Για «ρεκόρ Γκίνες» η Ελλάδα μας

Για «ρεκόρ Γκίνες» η Ελλάδα μας

Κύριε διευθυντά

Απίστευτα και όμως αληθινά είναι αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Τυφλή η Δικαιοσύνη και αποφασίζει κατά το δοκούν. Η παιδεία έχει διαλυθεί τελείως. Η δημόσια υγεία ό,τι χειρότερο. Η δημόσια διοίκησις πολυπληθέστατη, υπάλληλοι ημιμαθείς (όχι όλοι). Η ασφάλεια των πολιτών ανύπαρκτη. Ενα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα, με την ανοχή των «υπευθύνων» ΥΠΕΧΩΔΕ – αστυνομίας – δημοτικής αρχής και άλλων υπηρεσιών. Δεν υπάρχει ακόμη Κτηματολόγιο. Ενα εκατομμύριο ανασφάλιστες μοτοσικλέτες και μηχανάκια, 800.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Το αυθαίρετο παρκάρισμα έφθασε στο ζενίθ, δεν υπάρχει Τροχαία. Το κάπνισμα «ελεύθερο» παντού, ακόμη και στα νοσοκομεία, είμαι μάρτυς στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου μία γιατρός μπροστά μου στο γραφείο των γιατρών άναψε τσιγάρο, όλοι οι πολιτικοί ψεύδονται (εκτός ελαχίστων), δεν τους ενδιαφέρει το καλό της πατρίδος αλλά μόνον η καρέκλα. Σκάνδαλα διαφθοράς πολιτών, πολιτικών και άλλων κατηγοριών. Με αυτή την εικόνα του κράτους, δικαιολογημένα φεύγουν όλα τα μυαλά από τη χώρα στο εξωτερικό όπου βρίσκουν αξιοκρατία, σοβαρότητα, οργάνωση και συνέπεια. Να αναφέρω ότι μόνον στη Γενεύη, στην πολυεθνική εταιρεία Procter & Gamble, εργάζονται 90 Ελληνες επιστήμονες. Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το νερό του Καματερού, το φαινόμενο Σώρρας τώρα με τα 600 δισ., τις λίστες Lagard και των Γερμανών όπου δεν υπάρχει συνέχεια, οι επιτροπές ερευνούν και δεν καταλήγουν πουθενά, διότι δεν είναι ανεξάρτητες. Οι βουλευτές ερευνούν για σκάνδαλα συναδέλφων των χωρίς αποτέλεσμα, άρα, όπως λέει και η παροιμία, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει… Ο υπουργός Παιδείας που καταργεί τη Διαγωγή στα σχολεία έχει ανάγκη ψυχιάτρου, όπως και οι προηγούμενοι με ανάλογες παράλογες αποφάσεις… Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν 3 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους, ενώ εγώ στη Γενεύη την πήρα 3 ημέρες μετά που βγήκα σε σύνταξη. Είναι θέμα οργανωμένου κράτους και όχι το μπάχαλο που επικρατεί εδώ. Γράφω τα κυριότερα διότι, αν συνεχίσω, θα χρειαστεί να γεμίσω έναν τόμο. Δυστυχώς, η ωραιοτάτη αυτή χώρα του ήλιου και της θάλασσας –την οποία όλοι αγαπάμε και στην οποία υπάρχει η αδιαφορία των «υπευθύνων» και συνδικαλιστών να αξιοποιήσουν– είναι έρμαιο των ανίκανων πολιτικών.

Δημητρης Σκεπαρνιας – Γενεύη

Η πανεπιστημιούπολη και η ιστορία της

Κύριε διευθυντά

Εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνάδελφο Γιώτα Μυρτσιώτη. Ομως, στην «Κ» 29/3/2017 αναφέρει ότι την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου με τον νόμο-πλαίσιο. Εδώ υποπίπτει κατ’ εξαίρεση σε ουσιώδη λάθη. Συγκεκριμένα:

1. Καμιά σχέση με την πανεπιστημιούπολη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πανεπιστήμιο, που αργότερα ονομάσθηκε Αριστοτέλειο, ίδρυσε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Ο ανδριάντας του υψώνεται μπροστά στο κτίριο της διοικήσεως. Θεσμοθέτησε πέντε σχολές. Η Φιλοσοφική λειτούργησε πρώτη στη Βίλλα Αλλατίνι. Δεν σκόπευε και ουδέποτε δήλωσε ότι σκοπεύει να ιδρύσει πανεπιστημιούπολη.

2. Καμιά σχέση και ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Βρήκε την πανεπιστημιούπολη και προσέθεσε κάποια νέα κτίρια. Ο νόμος-πλαίσιο είναι άσχετος με αυτά.

3. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρώτος ανέπτυξε την πανεπιστημιούπολη μεταξύ 1956-1963. Κατήργησε τους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Φανουρίου, από τις παράγκες εγκατέστησε τους πρόσφυγες σε ανθρώπινα σπίτια και διπλασίασε τον χώρο της ΔΕΘ, όπου έχτισε νέα περίπτερα και το Παλαί ντε Σπορ. Ετσι οργάνωσε τη ΔΕΘ και την πανεπιστημιούπολη σε ενιαίο χώρο πολιτισμού, ανάπτυξης και νέας αρχιτεκτονικής. Την πανεπιστημιούπολη επέβλεπε ο καθηγητής Μετεωρολογίας Κυριαζόπουλος που ήταν ρέκτης.

4. Μετά τον Καραμανλή, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις συνέχισαν να προσθέτουν νέα κτίρια. Αλλά αυτός έβαλε πρώτος –και μόνος– το νερό στο αυλάκι. Και το έτρεξε.

5. Μέχρι το 1956, όλο σχεδόν το πανεπιστήμιο συγκεντρωνόταν στο οθωμανικό κτίριο του Ινταντιέ –ανωτέρα σχολή όπου φοίτησε ο Κεμάλ Ατατούρκ– που σχεδίασε ο Βιταλιάνο Ποζέλι. Εκεί στεγάζονταν οι σχολές: Φιλοσοφική, Θεολογική, Φυσικομαθηματική, Νομικών και Οικονομικών-Πολιτικών Επιστημών, Ξένων Γλωσσών, Χημικών και ίσως άλλη. Επίσης, το Χημείο, η Αίθουσα Τελετών, η Σύγκλητος και η Πρυτανεία. Τμήματα της Ιατρικής και της Γεωπονοδασολογικής λειτουργούσαν αλλού. Δίπλα, σε ένα πρόχειρο κτίριο, η Κεντρική Βιβλιοθήκη. Σε άμεση επαφή δύο γήπεδα ποδοσφαίρου: βόρεια του Ηρακλή και ανατολικά του ΠΑΟΚ.

6 Τα πρώτα νέα κτίρια ξεκίνησε ο δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς, αλλά απέμειναν ατέλειωτοι σκελετοί. Είναι τα δίδυμα κτίρια της Γεωπονοδασολογικής Σχολής και ίσως της Φυσικομαθηματικής. Τα αποπεράτωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

7. Σε κάθε περίπτωση, έχουν εκδοθεί –και από το πανεπιστήμιο– αρκετά σημαντικά βιβλία με την αυθεντική ιστορία του και την ανάπτυξή του.

Ν. Ι. Μερτζος – Θεσσαλονίκη

Οι παθόντες και μαθόντες;

Κύριε διευθυντά

Στέκομαι σε μερικά θέματα που θίγει η «Καθημερινή» της 30ής Μαρτίου. Πρώτον, η συνέντευξη Σημίτη και η απάντηση Ρουσόπουλου. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να αμφιβάλλει για το έγκλημα (αν υπήρχε πιο βαρύς χαρακτηρισμός θα τον χρησιμοποιούσα) που έγινε στο Χρηματιστήριο επί κυβερνήσεως Σημίτη, με ευθύνη του ιδίου και των υπουργών του.  Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κανείς φιλόπατρις δεν θα αμφισβητήσει την αναγκαιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εφόσον βέβαια υλοποιούνται με διαφάνεια και σύνεση. Ομως γιατί είναι κακή μεθόδευση, κατά τον κ. Ρουσόπουλο, η μετάθεση της πληρωμής των 2/3 του τιμήματος; Αυτό κάνουν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ο κ. Ρουσόπουλος όμως το βλέπει κομματικά. Το επιχείρημά του όμως καταλήγει μπούμερανγκ γι’ αυτόν, διότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνησή του, θα έπρεπε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το χρέος που αναλάμβανε και να λάβει μέτρα περιορισμού των δαπανών, πριν επέμβουν οι ξένοι, για να μη φθάσουμε στην υποδούλωση. Αυτό θα έκαναν νοικοκύρηδες που πονούν την πατρίδα τους και όχι το κόμμα τους. «Σιγάν κρείττον». Ολοι αυτοί, άλλοι με περισσότερη ευθύνη και άλλοι με λιγότερη, θα έπρεπε να εξαφανισθούν μόνοι τους από την πολιτική σκηνή και όχι να έχουν το θράσος να κάνουν μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και να ερεθίζουν τον κόσμο. Ενας ψύχραιμος και αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε ότι πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο για εσχάτη προδοσία κατά της πατρίδος.  Μα υπήρχε κάτι χειρότερο που μπορούσε να πάθει η πατρίδα μας; Ποιος πλήρωσε γι’ αυτό;

Στο ίδιο φύλλο έκπληκτοι διαβάζουμε ότι η πλατεία Κουμουνδούρου, δηλαδή η «αυλή» του κυβερνώντος κόμματος, «βυθίζεται στα ναρκωτικά» και η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη, και ασχολείται, έπειτα από την αριστεία, με την κατάργηση της διαγωγής στα σχολεία! Δεν υπάρχει ελπίς.

Δημητρης Βανδωρος, Τέως διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών – Νέα Ερυθραία

Τα τζαμιά και οι σημαίες

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με την πυρκαγιά σε τζαμί στο Διδυμότειχο, θα ήθελα να διατυπώσω μια άποψη που αφορά όλα τα εν Ελλάδι τζαμιά.  Συγκεκριμένα, η ανάρτηση της τουρκικής σημαίας στους ορθόδοξους ναούς της Κωνσταντινουπόλεως δεν μας εκπλήσσει. Δείχνει τον οφειλόμενο σεβασμό στο κυρίαρχο τουρκικό κράτος, στο έδαφος του οποίου βρίσκονται οι ναοί αυτοί, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, στην πρόσοψη του κεντρικού μεγαλοπρεπούς Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου της νήσου Αντιγόνης (Πριγκηπόννησα), όπου κυματίζει η τουρκική σημαία.

Αντίστοιχα, θα έπρεπε, πιστεύω, να κυματίζει η ελληνική σημαία και στα εν Ελλάδι τζαμιά (όπως συμβαίνει τουλάχιστον σε όλους τους ορθόδοξους ναούς της χώρας μας), κάτι που, απ’ όσο γνωρίζω, δεν παρατηρείται στα τζαμιά της Κω, της Ρόδου και, όπως πληροφορούμαι, ούτε της Θράκης.

Κατερινα Παπαθωμα – Μαστοροπουλου, Φιλόλογος, αρχαιολόγος, λέκτωρ Κλ. Φιλ., Φιλ. Σχ., Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή