Ενα μάθημα από τη Γαλλία

Κύριε διευθυντά

Η υποδειγματική τελετή ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει πολλά να διδάξει σε πολλούς.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι 39 ετών και ακολούθησε με απόλυτη προσήλωση τον δρόμο που οδηγεί, μέσω της αριστείας, στα υψηλά κρατικά και άλλα αξιώματα, μια διαδρομή που στη Γαλλία από παλιά είναι απόλυτα σεβαστή, επιθυμητή και αναγνωρισμένη. Ξεκινώντας από το παρισινό Λύκειο Ερρίκος ο Δ΄, ουσιαστικό λίκνο εκκίνησης της γαλλικής ιθύνουσας πνευματικής, πολιτικής και διοικητικής τάξης, στη συνέχεια πανεπιστημιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και στις Πολιτικές Επιστήμες, ακολούθως μαθητής και απόφοιτος της ΕΝΑ (Ecole Nationale d’ Administration), οδηγήθηκε κατά την επαγγελματική του προετοιμασία κατ’ αρχάς στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε στον πολιτικό χώρο.

Αυτή είναι η επιλεκτική διαδρομή του νέου Γάλλου προέδρου, που τον οδήγησε, μέσα από μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή προετοιμασία, στην ποιοτική αναγνώριση, μέσω των αξιών, της παιδείας, της μόρφωσης και του σεβασμού των θεσμών και δομών που ακολούθησε. Ηταν εμφανές, σε οποιονδήποτε παρακολούθησε την τελετή, ότι ο νέος Γάλλος πρόεδρος, μακριά από οποιονδήποτε λαϊκισμό και «εύκολη» ρητορική επιλογή, τίμησε το αξίωμά του, την ιστορία της Γαλλίας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της, αλλά και με απόλυτα σαφή τρόπο και μακριά από πολιτικά συνθήματα, τίμησε τους προκατόχους του προέδρους της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, έναν προς έναν.

Από τον στρατηγό Ντε Γκωλ μέχρι τον πρόεδρο Ολάντ, αναφέρθηκε στον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, υπογραμμίζοντας την προσφορά του καθενός στη Γαλλία και στην κοινωνία της.

Ασχετα με το πού ανήκαν πολιτικά και κομματικά οι προκάτοχοί του, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε αποκλειστικά και μόνο τη θετική συνεισφορά τους, χωρίς κανένα όριο. Στην ομιλία του, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, αναφέρθηκε προσεκτικά σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη γαλλική κοινωνία, αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, αναλαμβάνοντας να επανεκκινήσει και να προωθήσει περαιτέρω το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατία ως σοβαρή απειλή της εποχής μας.  Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Μακρόν, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τη διαχρονική σημασία τους, κάλεσε τις γαλλικές ελίτ να στηρίξουν την προεδρία του και να βοηθήσουν το έργο του για την αναμόρφωση της Γαλλίας.

Βέβαια, δεν εννοούσε τις λεγόμενες «οικονομικές ελίτ», αλλά εκείνες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε ευνομούμενης χώρας και που είναι οι πνευματικές ηγεσίες της, οι πολιτιστικοί της πυλώνες, η πολιτική τάξη και η διοίκηση, που αποτελούν, συνολικά, τη συνέχεια του κράτους και της ιστορίας του.

Κύριος άξονας της ομιλίας του προέδρου Μακρόν ήταν οι θεσμοί και οι δομές της Γαλλικής Δημοκρατίας και η υπόσχεσή του να τις σεβαστεί, ενώ ανέλαβε να εργασθεί, από την πρώτη κιόλας στιγμή, για το καλό του συνόλου της γαλλικής κοινωνίας και για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που την απασχολούν, ώστε να ανακτήσουν οι Γάλλοι την εμπιστοσύνη τους στον εαυτό τους.  Σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν διέκρινε κανείς ίχνη λαϊκισμού ή φτηνής πολιτικής ρητορικής, και τούτο θα ήταν χρήσιμο να συγκρατηθεί σαν παράδειγμα προς μίμηση, μιας και ο νέος πρόεδρος δεν έχει άμεσες κομματικές εξαρτήσεις που τον περιορίζουν.

Εχουμε, λοιπόν, πολλά να διδαχθούμε από την τελετή και την εναρκτήριο ομιλία του προέδρου Μακρόν, κυρίως όσον αφορά τη σημασία της συνέχειας του κράτους, την ομαλή λειτουργία των θεσμών και των δομών, αλλά και την έννοια της αριστείας, που στις άλλες σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί κάτι το επιθυμητό και που εμείς εδώ, στη χώρα μας, κατηγορούμε και καταδικάζουμε τη σημασία της, αποβλέποντας στη θεσμική ενίσχυση της μετριότητας, που δεν είναι αυτή που έφερε στην εξουσία τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

KINΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για μια Ανοικτη Κοινωνια

Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ και του παραλόγου

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή άρθρο την Κυριακή 23/4/2017, σας αποστέλλω τις κάτωθι προτάσεις.

1. Μεγάλα τα προβλήματα στη χώρα εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ.

α. Είναι άδικος και πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Κάθε ιδιοκτήτης είχε φορολογηθεί, για ό,τι ακίνητο έχει στην κατοχή του, όταν το απέκτησε. Επίσης είχε φορολογηθεί και για τα έσοδα που χρησιμοποίησε για την απόκτηση ενώ φορολογείται για τα έσοδα που έχει από αυτό. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί εντελώς. Εξουθενώνει την οικονομία της χώρας. Ούτε χτίζονται κατοικίες, δεν μένουν χρήματα στην αγορά. β. Το εισόδημα από τα ακίνητα εξανεμίζεται με τις επισκευές και τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπάρχει ζημία όταν δεν πληρώνονται τα ενοίκια, πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ; γ. Οταν δεν υπάρχουν εισοδήματα, δεν μπορεί να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Βγαίνουν ακίνητα στον πλειστηριασμό, νέκρωσε η αγορά. Υποφέρει ο κόσμος από την ανεργία. δ. Εφυγαν και φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν πού να επενδυθούν και να διασφαλιστούν στη χώρα.  ε. Κρύβονται χρήματα σε ιδιωτικούς χώρους με κίνδυνο να χαθούν, ενώ είναι νεκρά για την οικονομία της χώρας. στ. Δεν έρχονται χρήματα από Ελληνες του εξωτερικού στη χώρα, πού να τα διασφαλίσουν;

2. Θα πρέπει για να σωθεί η χώρα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

α. Προς αντιστάθμιση, να γίνεται ανάλογη κλιμακωτή αυξανόμενη φορολόγηση στο εισόδημα από την ακίνητη περιουσία. β. Να δοθούν κίνητρα για αφορολόγητη απόκτηση ακίνητης περιουσίας, κατασκευής ή αγοράς κατοικίας και για οιανδήποτε επένδυση στη χώρα, με εισαγωγή χρημάτων των Ελλήνων του εξωτερικού. Ετσι θα έρθουν 100άδες δισ. στη χώρα που θα βοηθήσουν στην οικονομία και επίσης θα υπάρξουν πάνω από 1 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης στην οικοδομή και σε άλλα επαγγέλματα, στην κίνηση της αγοράς, θα αυξηθούν κατακόρυφα τα έσοδα του κράτους από φόρους, και του ΕΦΚΑ, που μόνο έτσι θα σωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα. Θα σωθούν οι συνταξιούχοι, θα σωθεί η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, οι επιχειρήσεις. γ. Χωρίς ΕΝΦΙΑ δεκάδες δισ. ευρώ θα έλθουν στη χώρα από Ελληνες ομογενείς, από Ελληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, ενώ θα βγουν και χρήματα από τα σεντούκια, που εκεί είναι άχρηστα. Ετσι θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση στη χώρα με οργασμό της οικονομικής δραστηριότητας. δ. Θα υπάρξουν θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας που σπουδάζουν και γίνεται παιδομάζωμα και φεύγουν στο εξωτερικό. ε. Είναι εθνική ανάγκη να γίνει η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Κωστας Παναγιωτοπουλος, Επιχειρηματίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή