Να, που τα «βαριά» πτυχία δεν αρκούν

Να, που τα «βαριά» πτυχία δεν αρκούν

Κύριε διευθυντά

Ερώτηση: Τι κοινό έχουν ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Jawahartal Nehru, τον πρώτο πρωθυπουργό μιας ανεξάρτητης Ινδίας; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Julius Nyerere, τον πρόεδρο της Τανζανίας; Απάντηση: Το κοινό γνώρισμα των ανωτέρω είναι ότι άπαντες αποφοίτησαν από βρετανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν εκεί στις οικονομίες των χωρών τους με καταστροφικά για τις χώρες αυτές αποτελέσματα.

Πολλά αγγλικά πανεπιστήμια εμπίπτουν στην κατηγορία των «αριστερών», αλλά το LSE (London School of Economics) μπορεί να υπερηφανευθεί ότι κατέχει τα πρωτεία. Από εκεί βγήκε ο Jomo Kenyatta, πρώτος πρωθυπουργός της Κένυας μετά την ανεξαρτησία της και η οικονομία της χώρας αυτής εγνώρισε διεφθαρμένες κρατικές βιομηχανίες και αρνητική ανάπτυξη. Ο Kwame Nkrumah πήγε, επίσης, στο LSE και μετά στο University College του Λονδίνου απ’ το οποίο επέστρεψε στην Γκάνα με βαριές αποσκευές αριστερής κατήχησης, όπου έβαλε σε εφαρμογή την «αναγκαστική εκβιομηχάνιση» της χώρας, πλήρη με κρατικές επιχειρήσεις και δεκαετή προγράμματα. Ηταν η συνήθης συνταγή με τα γνωστά αποτελέσματα: δεκαετίες χαμηλής ανάπτυξης, διαφθοράς και υψηλού χρέους.

Ο δικός μας ο Βαρουφάκης είναι, επίσης, προϊόν αγγλικών πανεπιστημίων. Παρακολούθησε οικονομικά στο Essex και μαθηματικά στατιστικά στο Birmingham και πάλι στο Essex για διδακτορικό στα οικονομικά.

Με αγγλικές περγαμηνές ήρθε στην Ελλάδα και στη βραχύβια θητεία του, ως υπουργού Οικονομικών της χώρας, εξαφάνισε μια αναγεννημένη οικονομία (την προηγούμενη χρονιά η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 0,8%, με πρόβλεψη 3% κατά το Βαρουφάκειο 2015).

Τα κατάφερε, φεύγοντας, να φθάσει την ύφεση στο 4%, να φορτώσει το χρέος με δεκάδες δισεκατομμύρια και να βλέπουμε τον τόπο μας να ερημώνει με την έξοδο των νέων μας.

Και ο Τσίπρας μας, τι λέτε για τον Τσίπρα μας; Είναι φανερό ότι η επιτυχία του τον βρήκε απροετοίμαστο για το τιμόνι της χώρας. Ας είχε τουλάχιστον το ταλέντο της επιλογής των καταλλήλων συνεργατών του! Δεν απαιτεί κανείς από ένα άτομο να τα ξέρει όλα, έλα όμως που αυτός, σαν αριστερός, βασίσθηκε στα αγγλικά πανεπιστημιακά διπλώματα για το γκουβέρνο της οικονομίας μας και έτσι πατώσαμε ή μήπως δεν έχουμε ακόμη πατώσει;

Από την Ελλάδα μέχρι την Κένυα, οι χειρότεροι οικονομικοί πειραματισμοί έγιναν από αποφοίτους αγγλικών πανεπιστημίων και αν κάποιος χρειάζεται αποδεικτικά στοιχεία δεν έχει παρά να αναφερθεί στο άρθρο του James Bartholomew στο περιοδικό The Spectator της 25ης Ιουλίου 2015.

Ι. Ιωσηφ, Πόρτο Ράφτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή