Ιδιοκατοίκηση και ΕΝΦΙΑ: Τρέλα

Ιδιοκατοίκηση και ΕΝΦΙΑ: Τρέλα

Κύριε διευθυντά

Εχουν μέχρι σήμερα πολλά γραφεί για τον άδικο, δημευτικό και αναμφίβολα επαχθή φόρο με τον τίτλο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι εφευρέτες του νόμου, που δυστυχώς γι’ αυτούς επρόκειτο για αστικό κόμμα, προσέφεραν στους σημερινούς κυβερνήτες τη βαθιά ικανοποίηση, λόγω εμπάθειας που τρέφουν για τις νοικοκυρεμένες μεσοαστικές οικογένειες, να τον εφαρμόζουν με βαρύτατους συντελεστές. Ουσιαστικά δηλαδή με βάρβαρο τρόπο.

Βλέπετε, για την ώρα τουλάχιστον, δεν μπορούν να απαλλοτριώσουν τα ακίνητα. Μπορούν όμως με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση να οδηγούν στην καταστροφή συνειδητά τούς ιδιοκτήτες τους. Εφαρμόζοντας δηλαδή τον νόμο, όπως ανέφερα, βάρβαρα. Φορολογούν βαρύτατα ακίνητα που λόγω κρίσης έχουν χάσει κάθε πρόσοδο, μένουν δηλαδή ξενοίκιαστα. Φορολογούν επίσης βαρύτατα τους πολίτες που έχουν την ατυχία να στεγάζονται σε ιδιόκτητες κατοικίες.

Αποδέχομαι βέβαια την άποψη ότι ένας φόρος κατοχής ακίνητης περιουσίας είναι θεμιτός. Είναι εξάλλου κάτι που πολλά κράτη στον πολιτισμένο κόσμο το εφαρμόζουν.

Το πρόβλημα όμως είναι τι φορολογείς και με τι συντελεστές το φορολογείς. Φερ’ ειπείν στοχεύεις στη δήμευσή του; Στοχεύεις δηλαδή να οδηγήσεις τον πολίτη στη φυλακή λόγω αδυναμίας πληρωμής του φόρου ή έστω παράλληλης αδυναμίας πώλησής του λόγω υπάρχουσας βαθιάς κρίσης; Σε ένα κράτος δικαίου δεν αναγκάζεις τον πολίτη που διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία να πληρώνει φόρο εν είδει βαρύτατου ενοικίου στο κράτος. Αρκούν οι δημοτικοί φόροι, πληρώνει εξάλλου, πολλούς άλλους φόρους και ληστρικές εισφορές. Η αντοχή του ξεπεράστηκε. Μην απομυζάς, σπάταλο, λαίμαργο και βουλιμικό κράτος, τις τελευταίες ικμάδες μιας μεσοαστικής τάξης, που στο κάτω κάτω αυτή είναι ό,τι έχει απομείνει μέσα στα ερείπια της Ελλάδος…

Ανεστης Διακοδημητρης, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή