Το πολιτιστικό DNA και οι υπουργοί

Το πολιτιστικό DNA και οι υπουργοί

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο εξαίρετο, καυστικό, όπως πάντα, κείμενο του Φαληρέα στην «Κ» της 23/6/2017. Πράγματι οι κ. Mπαλτάς και Φίλης αντικαταστάθηκαν από τον κ. Γαβρόγλου, ακόμη φανατικότερο νεομαρξιστή, που εξελίσσεται σε ολετήρα της παιδείας μας. Κατ΄ αυτούς, είναι αδύνατο να διακρίνεις στα κράτη που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα κοινό εθνικό θεμέλιο. Κατά τις θεωρίες τους, οι τότε απολυταρχικές τους ηγεσίες δημιούργησαν τεχνικές εθνότητες με μύθους καταγωγής, πλαστά εθνικά σύμβολα, επιβάλλοντας και κοινή γλώσσα στα σχολεία για να δημιουργήσουν σταθερότητα και αποφυγή τοπικών ή άλλων διενέξεων μεταξύ των υπηκόων των. Πολλά μάλιστα απ’ αυτά εξελίχθηκαν τον 20ό αιώνα σε δικτατορίες για να τις «σφυρηλατήσουν». Κατά δε τη θεωρία ενός από τα ινδάλματά τους, του Γάλλου φιλοσόφου Althusser, το σχολείο είναι μαζί με την Εκκλησία οι θεσμοί που συνθέτουν τον «ιδεολογικό κρατικό μηχανισμό καταστολής» μαζί με τα άλλα όργανα της κρατικής εξουσίας.

Εν μέρει έχουν δίκιο αν αναλογισθεί κανείς ότι μετά περίπου δύο αιώνες σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως π.χ. στην Ισπανία ή το Βέλγιο, υπάρχουν ακόμη αποσχιστικές τάσεις. Το τραγικό τους όμως λάθος είναι ότι συμπεριέλαβαν και το δικό μας μεταξύ αυτών. Δύο είναι τα έθνη-κράτη σήμερα στη Δύση που γνωρίζουν την απαρχή τους, δύο λαοί: οι Ελληνες και οι Εβραίοι. Εχουν και ιστορικά πρόσωπα και κείμενα για να ανατρέξουν στην καταγωγή τους. Ειδικότερα εμείς έχουμε την αδιάσπαστη, πάνω από 3.000 χρόνια, συνέχεια της γλώσσας και σχεδόν 2.000 χρόνια κοινή θρησκεία. Αγνοούν επίσης ότι πρόσφατες έρευνες βιολόγων διαπίστωσαν ότι άτομα με διαφορετικό φυσικά DNA, γονότυπους στα ελληνικά, όταν εγκατασταθούν σε χώρες με ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, δημιουργούν με τον καιρό κοινό φαινότυπο, το λεγόμενο πολιτιστικό DNA, και σταδιακά ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό. Πράγμα που ήδη από την αρχαιότητα είχαν διαπιστώσει οι πρόγονοί μας με τη γνωστή ισοκράτεια ρήση «και μάλλον Ελληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας».

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή