«Εάν» και πώς η φυγή από την κρίση

«Εάν» και πώς η φυγή από την κρίση

Κύριε διευθυντά

Διάβασα προσεκτικά το άρθρο σας με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο «Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν…» στο φύλλο της «Καθημερινής» της Κυριακής (9/7). Θα συμφωνήσω μαζί σας πως πράγματι «η Ελλάδα χρειάζεται έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, όχι κάποιους καινούργιους να διοικούν με τον ίδιο τρόπο για να πάρουν τη ρεβάνς». Ομως, θα μου επιτρέψετε να καταχραστώ την ιδιότητα του ερευνητή και να επιστρέψω το ερώτημα του τίτλου δίνοντάς σας τροφή για σκέψη:

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και το πλήθος των διαθέσιμων δεδομένων διαρρήγνυαν το καθιερωμένο δίπολο προσφοράς και ζήτησης δημόσιας πολιτικής (public policy); Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η τεχνολογία μετέτρεπε τους πολίτες από απλούς χρήστες σε πάροχους δημόσιας πολιτικής; Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η τεχνολογία και το design καινοτομούσαν επί της απαρχαιωμένης διαδικασίας διαμόρφωσης δημόσιας πολιτικής (innovation on the public policy making process); Tι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι πολιτικοί έχαναν την αποκλειστικότητα στη διαμόρφωση δήμοσιας πολιτικής;

Τολμώ να πω πως ο χώρος της δημόσιας πολιτικής πρόκειται να δεχθεί ένα αντίστοιχο (disruptive) σοκ με εκείνο των μεταφορών (Uber), του τουρισμού (Airbnb) κ.ο.κ. Αναρωτιέμαι αν οι Ελληνες πολίτες και πολιτικοί είναι έτοιμοι να καινοτομήσουν και να εκμεταλλευθούν μια μοναδική ευκαιρία να βγούν από την κρίση, να αποκαταστήσουν την εικόνα τους στο εξωτερικό και να αποκτήσουν επιτέλους το αφήγημα το οποίο όλοι αναζητούν τελευταία – την (επαν)εκδημοκρατικοποίηση της δημόσιας πολιτικής με αφετηρία τη γενέτειρα της δημοκρατίας (redemocratization of the public policy making process). Μόνο που σε αυτό το νέο αφήγημα της Ελλάδας συντάκτης δεν μπορεί να είναι κανένας πολιτικός και καμία παράταξη κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά ολόκληρος ο απανταχού ελληνισμός. Αραγε, ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο ένατος σε περίπου μία δεκαετία, θα επιδιώξει να γίνει απλώς μια λαμπρή προσθήκη σε μια μακροσκελή λίστα πολιτικών ή ένας πολιτικός innovator παγκοσμίου κλάσης; Θα ξεπεράσουν τα όνειρα και η προαίρεσή του τα στενά περιθώρια της σύγχρονης Ιστορίας;

Ως ερευνητής και designer, επιδιώκω να δημιουργήσω νέα πεδία για να τεθούν νέα ερωτήματα και να αναπτυχθούν νέες δυνατότητες. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και παραμένω στη διάθεσή σας για να προσφέρω το λίγο μου στο πολύ σας.

Σας αφήνω με τα λόγια της διεθνούς φήμης designer Anab Jaib: «We treat the future as a foreign land, but it’s not – it’s continually shaped by our actions today».

Παντελης Σπαγης, PhD Student Institute of Design Illinois Institute of Technology Chicago, USA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή