Οι… προσκλήσεις του G20 και η Ελλάδα

Οι… προσκλήσεις του G20 και η Ελλάδα

Κύριε διευθυντά

Με την ευκαιρία της πρόσφατης συγκεντρώσεως των εκπροσώπων των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου στο Αμβούργο, δηλ. των αποκαλουμένων G20, ας μου επιτραπεί να θέσω υπ’ όψιν των αναγνωστών σας τα σχετικά στοιχεία τα οποία δυστυχώς σπανίως αναφέρονται στα μέσα ενημερώσεως. Στην ομάδα G20 μετέχουν οι εξής 19 χώρες κατ’ αλφαβητική σειρά: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο Μεγ. Βρετανίας και Ιρλανδίας, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία –  εικοστή οικονομία του κόσμου θεωρείται η Ελβετία, όμως αντ’ αυτής μετέχει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως εικοστό μέλος.

Μόνιμοι προσκεκλημένοι στις συναντήσεις του G20 είναι οι εξής διεθνείς οργανισμοί: Η Αφρικανική Ενωση (A.U.), η Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού (APEC), η Ενωση των Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (FSB), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας – ΔΟΕ, η Νέα Εταιρική Σχέση για την Ανάπτυξη της Αφρικής (NEPAD), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), τα Ηνωμένα Εθνη (ΟΗΕ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η World Bank Group – WBG και φυσικά το ΔΝΤ.

Προσκαλείται μονίμως και η Ισπανία, η οποία αν και είναι η 16η οικονομία του κόσμου δεν μετέχει στο G20!

Εξάλλου η Πολωνία με τον ισχυρισμό ότι είναι η δεκάτη όγδοη οικονομία παγκοσμίως ζητεί να περιληφθεί στο G20, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτό.

Αμφισβητείται εξάλλου η παραπάνω σύνθεση διότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι κάποιες από τις παραπάνω χώρες (π.χ. η Αργεντινή και η Τουρκία) δεν είναι μεταξύ των είκοσι ισχυροτέρων οικονομιών του πλανήτη.

Η διοργανώτρια χώρα συνηθίζεται να προσκαλεί τους εκπροσώπους και τρίτων χωρών. Μέχρι σήμερα έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι περίπου τριάντα τρίτων χωρών, όπως του Μπενίν, του Αζερμπαϊτζάν του Βιετνάμ, της Ζιμπάμπουε, του Μαλάουι, της Μιανμάρ κ.ά.

Η Ελλάς, ουδέποτε εις δόξαν της διπλωματίας μας!

Γιαννης Χριστοφ. Παντουβακης, Επίτιμος δικηγόρος – Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή