Ας δούμε κάποτε την αλήθεια κατάματα

Ας δούμε κάποτε την αλήθεια κατάματα

Κύριε διευθυντά

Διαβάζω ανελλιπώς και με ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, τις «Επιφυλλίδες» του κ. Χρήστου Γιανναρά και συμφωνώ με τις περισσότερες απόψεις του. Διαφωνώ, όμως, κατά περιόδους με ορισμένες εξ αυτών, όταν μάλιστα αυτές δεν τεκμηριώνονται με κάποια επιχειρήματά του, όπως πρόσφατα με όσα έγραψε εις βάρος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολούθησε όμοια αντεπίθεση από τον κ. Θάνο Βερέμη και μεγάλος, πρωτοφανής αριθμός επιστολών αναγνωστών, επίσης χωρίς επιχειρήματα, εκτός 3-4 εξ αυτών. Είναι νομίζω λυπηρό το γεγονός ότι ο ολέθριος διχασμός Βενιζελικών – Βασιλικών διχάζει ακόμα τους Ελληνες, εδώ και έναν αιώνα!

Παλαιότερα, ο κ. Γιανναράς είχε κατ’ επανάληψη καυτηριάσει τη δήθεν δήλωση του κ. Χένρι Κίσινγκερ, κατά του ελληνικού λαού, την οποία όμως ο κ. Κίσινγκερ διέψευσε δύο φορές, στα «Πολιτικά Θέματα» στις 13.6.1997 και στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στις 14.8.1997. Μετά την τρίτη επίθεσή του, του έστειλα, μέσω της «Κ», την αυτοέκδοσή μου «ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ! Η δήλωση – μύθος Κίσινγκερ» και ευτυχώς δεν επανήλθε επί του θέματος.

Σε νεότερο πάλι δημοσίευμά του («Κ» 11.6.2017), αναφερόμενος στο σύγχρονο ελληνικό «έθνος – κράτος», στρέφεται κατά «της θεωρίας του Κοραή» και του Διαφωτισμού και, χωρίς ούτε ένα επιχείρημα, καταλήγει: «Οταν μία κοινωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παρακμής, στην καθολικά παγιωμένη ανελπιστία, η μόνη ρεαλιστική πολιτική είναι επαναστατικά μέτρα παράπλευρα. Λ. χ.: αρχαία ελληνικά, πρωτεύον μάθημα από το Δημοτικό και γλώσσα της Δημόσιας Διοίκησης… Με αιρετή διοίκηση τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις. Μην ξεχνάμε: Ο κ. Σόιμπλε, η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν κάτω από την μπότα των εσκεμμένων δανείων τους έναν λαό εξουδετερωμένον από την αγλωσσία, την ασκεψία και ακρισία, τον αυτοεξευτελισμό. Θα άλλαζε το σκηνικό με επαναστατικά μέτρα παράπλευρα».

Ομως, είναι δυνατόν να νεκραναστηθούν τα αρχαία ελληνικά και να χρησιμοποιηθεί μία νεκρή γλώσσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί και να προοδεύσει μόνο σε ευρύτερα πλαίσια, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Οταν μάλιστα η ελληνική γλώσσα έχει τόσες εγγενείς, ανυπέρβλητες αδυναμίες; Εντελώς διαφορετική γραφή, σπατάλη χρόνου για την εκμάθησή της, δύσχρηστη κ.λπ. Αντίθετα, π.χ. η αγγλική γλώσσα είναι ασυγκρίτως πιο εύχρηστη και χρήσιμη, ως εργαλείο, στη συνεννόηση και τις συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Ακόμη, είναι εσκεμμένα τα δάνεια των φορολογουμένων πολιτών της Ευρώπης, οι οποίοι ανέλαβαν την αναχρηματοδότηση των παλαιών μας δανείων, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Συνοπτικά, με το PSI, το μεγαλύτερο στον κόσμο, μειώθηκε το δημόσιο χρέος μας κατά 180 δισ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις μας ανέρχονται σε 205 δισ. ευρώ (μείον εισφορές μας 43 δισ. ευρώ) και τα σημερινά «εσκεμμένα» δάνεια, 321 δισ. ευρώ, τα έχουν αναλάβει οι θεσμοί (φορολογούμενοι πολίτες) κατά 82%, έναντι 84% στα χέρια ιδιωτών πριν από την κρίση. Μέσο επιτόκιο των δανείων μας σήμερα 1,7%, έναντι 7%-10% παλιότερα. Με αυτά τα δεδομένα, για ποια «μπότα» και για ποια «επαναστατικά μέτρα παράπλευρα» κάνετε λόγο, κ. Γιανναρά;

Συναφώς, όσοι «αγωνιούν» για έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές δεν ξέρουν τι σημαίνει, ως επιβάρυνση τόκων, επιπλέον διαφορά επιτοκίων, τουλάχιστον τριών μονάδων (3%) με βάση τα σημερινά δεδομένα; Γενικότερα, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι εταίροι – δανειστές μας, που κυριολεκτικά μας φορτώθηκαν, δικαιολογημένα δυσανασχετούν όταν μάλιστα τους αποκαλούμε τοκογλύφους (ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος);

Τέλος, η αγλωσσία μας φταίει για τα χάλια της χώρας; Μήπως, κ. Γιανναρά, «η ασκεψία, η ακρισία και ο αυτοεξευτελισμός μας» οφείλονται στον άστατο και άκριτο χαρακτήρα μας, στις ιδεοληψίες μας, στην αναχρονιστική νοοτροπία μας και στις συνακόλουθες δομικές παθογένειες στο DNA των Νεοελλήνων; Αυτά, τα καταλυτικά για το μέλλον της χώρας ερωτήματα, πρέπει να απαντηθούν με ουσιαστικά επιχειρήματα και σωστό διάλογο, χωρίς πετροβολήματα. Μόνον έτσι, νομίζω, θα εξηγηθεί γιατί έχουν επικρατήσει οι ακραίες τάσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, της Αριστεράς και της Δεξιάς, που δυστυχώς οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδη εθνική κρίση, κρίση υπαρξιακή! Και θα αποδειχθεί ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας και πορείας, το ταχύτερο δυνατό, για τη σωτηρία της ταλαίπωρης πατρίδας.

Γρηγορης Γ. Βαρελας

Οικονομολόγος, aπόφοιτος

Ινστιτούτου Οικονομικής

Ανάπτυξης της Διεθνούς Τράπεζας, πρώην διευθυντής Διοίκησης ΕΤΕ

Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή