«Της Μοσχομάγγας το σύστημα»

«Της Μοσχομάγγας το σύστημα»

Κύριε διευθυντά

Το «θεσμικό εμπόδιο» που αποτελεί για την κυβέρνηση η Δικαιοσύνη ευκόλως μπορεί να υπερπηδηθεί.

Προτείνω λοιπόν με την ενόψει συνταγματική μεταρρύθμιση να θεσμοθετηθεί η κατάργηση της ισοβιότητας των δικαστών, με τη διευκρινιστική δήλωση ότι τούτο θα ισχύει μόνον για τις κυβερνήσεις αυθεντικής αριστερής προελεύσεως, ως έχουσας το αμάχητο τεκμήριο αλλά και αποκλειστικό προνόμιο του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Ετσι θα δύνανται να ενεργούν ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της χώρας, περιβόητος για τη φαυλότητα που τον διέκρινε και θεμελιωτής του πελατειακού κράτους, Ιωάννης Κωλέττης, εξ Ηπείρου και αυτός ορμώμενος. Ετσι κατά την αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηνά» της 21.3.1846, όταν και τότε η Δικαιοσύνη αποτελούσε «θεσμικό εμπόδιο» διά τον πρωθυπουργόν Ι. Κωλέττη, ούτος ενήργησε, κατά την ως άνω εφημερίδα, ως εξής:

«Αθηνά», 21.3.1846 – «Διά να γνωρίσουν οι αναγνώσται μας εις ποίον βαθμόν απονοίας και αναιδείας έφθασε το οχλαγωγικόν υπουργείον, αρκεί να μάθουν και τούτο, ότι την παραμονήν, καθ’ ην έμελλε να δικασθή εις τον Αρειον Πάγον η ζητηθείσα από μέρους των καταδικασθέντων φονέων του μακαρίτη Πετσάλη αναίρεσις· εις την παραμονήν, καθ’ ην ωσαύτως έμελλε να δικασθή εις το ίδιον δικαστήριον και υπόθεσίς τις μεταξύ του κυρίου Ιωάννου Προβελεγγίου και του ανεψιού του κυρ Κωλέτου Σωμάκη· εις την παραμονήν, τέλος πάντων, καθ’ ην έμελλε να δικασθή η ζητηθείσα αναίρεσις από μέρους του συντάκτου της «Αθηνάς» εις τον Αρειον Πάγον, τι κάμνει ο ευσυνείδητος πρωθυπουργός, ο διέπων σήμερον το υπουργείον της Δικαιοσύνης; Παύει δύο δικαστάς, τους κυρίους Ν. Δρόσον και τον Μαυρομμάτην, και διορίζει άλλους πιστώς αφοσιωμένους εις τον έντιμον της Μοσχομάγγας σύστημα και ίδια δημιουργήματά του. Νομίζομεν, ότι οποίους δήποτε λόγους και αν είπωμεν ημείς, δεν δύνανται ούτοι να είναι εκφραστικώτεροι παρ’ αυτήν την ιδίαν πράξιν του Κωλέτου». Διευκρινίζεται ότι οι μοσχόμαγκες ή μοσχομαγκίτες ήσαν οι φανατικοί οπαδοί του Κωλέττη.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή