Το Σκοπιανό και οι χάρτες

Κύριε διευθυντά

Επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ΠΓΔΜ, για το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκεται λύση. Η επιμονή των Σκοπίων να ονομάζεται το κράτος τους «Μακεδονία» είναι πέραν πάσης λογικής. Το 1974 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εξέδωσε ένα πόνημά μου με τίτλο «Η εθνική αφύπνισις των Βουλγάρων και η εμφάνισις βουλγαρικής εθνικής κινήσεως εν Μακεδονία», στο οποίο λεπτομερώς, και με βάση σλαβικές πηγές, εξιστορώ την εμφάνιση βουλγαρικής κίνησης στη Μακεδονία από δύο σλαβοφώνους αδελφούς Μιλαντίνοφ, οι οποίοι ήταν πράκτορες της Σόφιας. Το δημοσιεύμα αυτό είναι τώρα υπό επανέκδοση σε δημοτική γλώσσα. Προηγουμένως ο διαπρεπής καθηγητής της Γλωσσολογίας Ν. Π. Ανδριώτης είχε παρουσιάσει σε δύο εκδόσεις στην Αθήνα μία μελέτη με τίτλο The Federative Republic of Skopje and its Language, στην οποία καταδεικνύει τη φτώχεια της σκοπιανής γλώσσας. Εκείνο το θέμα που δεν έχει συζητηθεί ακόμη είναι η ονομασία της γεωγραφικής περιοχής που περικλείει την ΠΓΔΜ.

Το 1990 εκδόθηκε στο Βελιγράδι ένα σε μεγάλο σχήμα έργο με τίτλο «Οι γιουγκοσλαβικές χώρες σε παλιούς γεωγραφικούς χάρτες 16ου, 17ου, 18ου αιώνα» (Jugoslovenske zemlje na starim geografskim kartama 16, 17, 18, vek). Δημοσιεύονται εδώ 40 μεγάλοι χάρτες. Ούτε σε έναν από αυτούς τα Σκόπια δεν περιλαμβάνονται στη Μακεδονία. Μεταξύ Μακεδονίας και Σκοπίων παρεμβάλλονταν η Παιονία και η Δαρδανία, τα δε Σκόπια ανήκαν στη δεύτερη. Το θέμα της ονομασίας θα ελύετο αν το κράτος των Σκοπίων αποδεχόταν την ιστορικώς μαρτυρούμενη ονομασία του, Δαρδανία. Ετσι θα τελείωναν οι βλέψεις στην ελληνική Μακεδονία και η διαστρέβλωση της Ιστορίας. Ο σλαβόφωνος λαός του κράτους αυτού πρέπει να βρει την ηρεμία του και να προχωρήσει σε συμφωνία, έχοντας την Ελλάδα πάντοτε σύμμαχο και βοηθό.

Αντωνιος-Αιμιλιος Ταχιαος, Ομ. καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντ. μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αλλοδ. μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Διεθνές Βραβείο Ακαδημίας Σλοβακίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή