Οχι αναθεώρηση με δημοψήφισμα

Οχι αναθεώρηση με δημοψήφισμα

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 23/7/2017 διάβασα το άρθρο του δημοσιογράφου Κων. Ζούλα με τίτλο «Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα θα προκαλέσει εμπλοκή».

Ομοίως, στην ίδια εφημερίδα, στις 19/7/2017 διάβασα τις απόψεις του διακεκριμένου καθηγητού του Συνταγματικού Δικαίου και βουλευτή Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το ίδιο θέμα. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα σας δημοσιεύει τις απόψεις του διακεκριμένου καθηγητή του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου και Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που έγραψε στην έγκριτη εφημερίδα σας στις 26/6/2011. Μου έκανε ισχυρή εντύπωση ότι οι διακεκριμένοι αυτοί συνταγματολόγοι συμφωνούν μεταξύ τους απόλυτα!

Επικαλούνται τα άρθρα 110 και 44, παρ. 2 του Συντάγματος και αναφέρουν κατηγορηματικά ότι δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, εκτός από δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 44, παρ. 2, για σοβαρό κοινωνικό θέμα.

Εύλογα γεννιούνται οι εξής απορίες: Δεν θα έπρεπε να αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια το περιεχόμενο που επιθυμούν να προσθέσουν στο Σύνταγμα; Πώς θα προστεθούν αυτά και πώς θα συνδεθούν με τα άρθρα 110 και 44 παρ. 2 του Συντάγματος; Πώς θα γίνει η σύνδεση αυτών με τα υπάρχοντα γενικώς άρθρα του Συντάγματος;

Μήπως υπάρξει εμπλοκή αυτών και αλληλοαναίρεση με τα άρθρα 110 και 44 παρ. 2 του Συντάγματος;

Είναι πολύ λεπτά συνταγματικά θέματα, στα οποία μόνο οι συνταγματολόγοι δύνανται να δώσουν απάντηση.

Τέλος, οι αναφερθέντες ανωτέρω διακεκριμένοι συνταγματολόγοι ήταν κάθετοι:

Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει με δημοψήφισμα και η θεμελίωση των απόψεών τους είναι λίαν ισχυρή, συνταγματικώς και νομικώς.

Ι. Θ. Χαϊνης, Ομ. καθ. Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή