Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ

Κύριε διευθυντά

Η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνέντευξη Τύπου του πρέσβη του Κατάρ στην «Καθημερινή» στις 15/7/2017 και έχοντας παρατηρήσει την παράθεση λανθασμένων πληροφοριών κατά του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επιθυμεί να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου και να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

• Η ανακύπτουσα κρίση με το Κατάρ οφείλεται στην υποστήριξη, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη φιλοξενία υπόπτων προσωπικοτήτων αναμεμειγμένων με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, που αποσκοπούν στην εξάπλωση του μίσους, την υποκίνηση διενέξεων και την εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

• Η στάση των τεσσάρων αραβικών χωρών: της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων και του Μπαχρέιν, αποσκοπούσε στην αδήριτη ανάγκη να παύσει το Κατάρ αυτές τις ενέργειες και να δεσμευθεί ως προς την τήρηση των συμφωνιών του Ριάντ, τις οποίες υπέγραψε το 2013 και το 2014, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η κρίση. Εξάλλου, η στάση των τεσσάρων χωρών κατέστη ακραιφνής διά της δηλώσεως που ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των προαναφερθεισών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Επιπροσθέτως, όλες οι χώρες του κόσμου υποστηρίζουν άρρηκτα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των μέσων χρηματοδότησης αυτής, απορρίπτουν όλες τις εκφάνσεις υποκίνησης και εξάπλωσης του «εχθρεύεσθαι» και αρνούνται εκ βάθρων την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των υπολοίπων χωρών και τη φιλοξενία προσωπικοτήτων αναμεμειγμένων με την τρομοκρατία.

• Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μαζί με τις τρεις αδελφές χώρες κατέληξαν σ’ αυτό το σημείο και στη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, αφού αθέτησε από την πλευρά του «δις» τις υποσχέσεις του εδώ και δύο χρόνια.  Οι συναφθείσες συμφωνίες προβλέπουν ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τα δέοντα και τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους στην περιοχή σε περίπτωση που το Κατάρ δεν δεσμευθεί με τα συμφωνηθέντα. Βάσει των συμφωνιών του Ριάντ, το Κατάρ δηλώνει με πρόδηλο τρόπο ότι υποστηρίζει τα τρομοκρατικά κινήματα με επικεφαλής τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και δεσμεύεται να πάψει την υποστήριξή της, αλλά εις μάτην! Το Κατάρ δηλώνει επίσης ότι ελέγχει το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, πράγμα που αποδεικνύεται από την κατάργηση του παραρτήματος του καναλιού Al Jazeera Mubasher στην Αίγυπτο και εν συνεχεία την υπόσχεσή του να μην υποβιβάζει τις χώρες του Κόλπου, πράγματα που δεν τήρησε ποτέ.

• Οσον αφορά τον αποκλεισμό του Κατάρ, δέον να επισημανθεί ότι δεν υφίσταται αποκλεισμός, εφόσον τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας παραμένουν ανοιχτά. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προέβη στην άσκηση των δικαιωμάτων κυριαρχίας του διά της απαγόρευσης της χρήσεως του εναέριου χώρου του από τις Καταριανές αερογραμμές και τη χρήση των χωρικών υδάτων της Σαουδικής Αραβίας. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός, καθώς δύναται το Κατάρ να μεταφέρει οιαδήποτε προϊόντα επιθυμεί εντός και εκτός της χώρας του χωρίς περιορισμούς. Αρα, από τεχνικής πλευράς, δεν υφίσταται αποκλεισμός όπως ισχυρίζεται το Κατάρ.

Εν κατακλείδι, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαιώνει ότι θα παραμένει αενάως υποστηρικτής του αδελφού Καταριανού λαού και της ασφάλειας και της σταθερότητάς του, ανεξαρτήτως των εχθρικών ενεργειών, τις οποίες διαπράττουν οι αρχές στην Ντόχα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή