Ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Αλέξης και ο Γιάνης

Ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Αλέξης και ο Γιάνης

Κύριε διευθυντά

Κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τον Γ. Βαρουφάκη asset, δηλ. κάτι σαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα, μια χρήσιμη εφεδρεία για δύσκολες καταστάσεις και ακόμα η αιχμή του δόρατος της σκληρής (;) διαπραγμάτευσης της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τελευταία όμως ο πρώην υπουργός καταγγέλλεται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για γραφικές και ανόητες απόψεις, που εκφράζει ο πάλαι ποτέ asset της χώρας.

Τώρα πώς συνδυάζετα η «σκληρή» διαπραγμάτευση με επικεφαλής κάποιον που τον διακρίνει η γραφικότητα  δεν φαίνεται να απασχολεί την ΠΦΑ. Βεβαίως, η τακτική αυτή της αποδόμησης και σπίλωσης ενός πολιτικού ή στελέχους της έχει μακρά παράδοση στην Αριστερά. Αλλά και ένας άλλος, εκ Τζουμέρκων και αυτός ορμώμενος, πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Κωλέττης, ακολουθούσε την ίδια απαξιωτική τακτική για τους τέως συνοδοιπόρους και συνεργάτες του. Ετσι, κατά την αθηναϊκή εφημερίδα «Αθηνά» της 8.6.1847: Το φιλόνομον και φίλον της κοινής τάξεως οχλαγωγικόν υπουργείον ήρχισεν να ανακατόνη τα παλαιά του κατάστιχα και να φέρη εν τω μέσω παλαιάς διαφοράς διά να καταδιώκη τους μη συμφώνους προς το καταστρεπτικόν του σύστημα. Μίαν τοιαύτην διαφοράν λέγουν ότι ανέσκαψε και ανέσυρεν εκ του τάφου, αφορώσα τον υποστράτηγον Κριεζώτην, και δι’ αυτήν ταύτην ενήργησε και εξεδόθη κατ’ αυτού ένταλμα συλλήψεως. Παρομοίως τεκταίνει και άλλην κατά του στρατηγού Γρίβα επιβουλήν, εις την οποίαν καταγίνεται να συμπεριλάβη και πολλά άλλα υποκείμενα, και, καθώς πληροφορούμεθα, εξεδόθη προ πολλού και κατ’ αυτών ένταλμα συλλήψεως. Αλλ’ ερωτώμεν το οχλαγωγικόν υπουργείον, δεν είναι αυτοί οι στύλοι επί των οποίων εστηρίζετο έως χθες; Ησαν λοιπόν καλοί πρότερον και τώρα αφού απεσπάσθησαν από αυτούς, έγιναν κακοί ή είναι αυτοί εκείνοι, οι οποίοι ήσαν και πρότερον, και μάλιστα πολύ βελτιωμένοι, αφού απεχωρίσθησαν από την ανομίαν και ενηγκαλίσθησαν τους νόμους και τα συμφέροντα της πατρίδος των; […]

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή