Η νομιμότητα των δημοσίων εξόδων

Η νομιμότητα των δημοσίων εξόδων

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, στο άρθρο του της 30ής Ιουλίου 2017 με τίτλο «Μια διδακτική υπόθεση», καταλήγει, αορίστως, ότι δεν δέχεται τη «σφαγή του Α. Γεωργίου, αλλά με στόχο τον Παπανδρέου και άλλους “συνωμότες” που υποτίθεται ότι έδρασαν, μεταξύ 2010 και 2011, σε συνεργασία με τις ξένες δυνάμεις, εναντίον των συμφερόντων του κράτους» και αύξησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους 2009 στο ποσοστό 15,4% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Γνωρίζει ο κ. Παπαδημητρίου ότι το έτος 2009 επληρώθησαν, από τον προϋπολογισμό του κράτους, για Swaps της Goldman Sachs, παρανόμως, κατά παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος, 774.459.423 ευρώ και κατά τα πέντε έτη 2009 έως 2013 4.653.742.538 ευρώ και συνεχίζεται επί έτη η πληρωμή δισεκατομμυρίων ευρώ στην Goldman Sachs, για απατηλή ενέργεια, η οποία εκκινεί από το έτος 2001, για φαινομενική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 2,3% (άρθρα μου στην «Εστία» από 8-5-2012, 26-11-2013, 16-10-2014, 12-9-2016);

Γνωρίζει ο κ. Παπαδημητρίου ότι το έτος 2009 επληρώθησαν, από τον προϋπολογισμό του κράτους, καταπεσούσες εγγυήσεις του υπουργού Οικονομικών προς τις κατάχρεες ΔΕΚΟ, κατά παραβίαση του Συντάγματος, 712.938.071 ευρώ και κατά τα έτη 2009-2013, 6.185.015.672 ευρώ, ενώ το 2008 58.615.317 ευρώ (άρθρο μου στην «Εστία» από 27-8-2014).

Γνωρίζει ο κ. Παπαδημητρίου ότι το έτος 2009 επληρώθησαν, από τον προϋπολογισμό του κράτους, για προμέτοχα 94.025.924 ευρώ, παρανόμως κατά παράβαση του Συντάγματος, για τα οποία είχαν συσταθεί οι εταιρείες στο εξωτερικό, το έτος 2001, «Ατλας», «Αίολος», «Αριάδνη»;

Γνωρίζει ότι τα ελλείμματα των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέως δεν εντάσσονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα, διότι κείνται εκτός του κρατικού προϋπολογισμού;

Γνωρίζει ότι το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ υπελογίσθη από την προηγούμενη κυβέρνηση την 2-10-2009, του Κ. Καραμανλή, στο 6%, από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, την 21-10-2009, στο 12,7%, από τον Απρίλιο του επομένου έτους 2010, που πάντοτε οριστικοποιείται, στο 10,4%, έναντι του φερομένου ως επισήμου, στο 15,4%;

Γνωρίζει ότι το έτος 2009 εμειώθη το ΑΕΠ της Ελλάδος, από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 1.647.000.000 ευρώ, για πρώτη φορά;

Γνωρίζει ότι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εδήλωνε στους Ευρωπαίους ότι «διοικεί μία διεφθαρμένη χώρα, διεφθαρμένων πολιτών» και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι «τα στατιστικά στοιχεία δημοσιονομικού ελλείμματος, που επήραμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ψευδή, είναι ψεύτες»;

Γνωρίζει ότι η τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ενθουσιωδώς, εδέχετο την αύξηση εξόδων του κράτους, για την απόδοση ευθύνης και μομφής κατά της προηγούμενης κυβερνήσεως, του Κ. Καραμανλή;

Ο κ. Α. Γεωργίου φέρεται ότι δέχτηκε τις οδηγίες του Γερμανού Ραντεμάχερ και ενέταξε στο δημοσιονομικό έλλειμμα τις παράνομες πληρωμές 17 ΔΕΚΟ, ενώ αυτές, πέραν της παρανομίας των, κείνται εκτός του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ποσοστό του δημοσιονομικού ελλείμματος 15,4% απετέλεσε τη βάση του πρώτου μνημονίου και περαιτέρω των επομένων μνημονίων, τα οποία εξαθλίωσαν τους Ελληνες.

Ο κ. Γεωργίου εδήλωσε ότι καταδικάστηκε «επειδή εφήρμοσε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας» («Καθημερινή», 3-8-2017). Φράση αόριστη. Ο κ. Γεωργίου όφειλε όταν, αναποδείκτως, εμείωνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κατά 1.647.000.000 ευρώ, το έτος 2009 να γνωστοποιήσει, τουλάχιστον, την αναπόδεικτη μείωσή του. Οσο για τα αντισυνταγματικά έξοδα, δεν ευθύνεται η ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά η κυβέρνηση, η οποία τα συνήψε και τα επλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο επιμερίζεται η ευθύνη και η δικαστική διάγνωση. Οχι σε άσχετες απεραντολογίες. Πάντως, την ευθύνη για τα μνημόνια, η οποία δεν εξαρκεί για οποιοδήποτε πρόσωπο, φέρει, ατομικώς, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η ανακίνηση του πελώριου θέματος της ευθύνης της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009, το οποίο συνδέεται με το αρχικό μνημόνιο του 2010 της Ελλάδος, το οποίο φαίνεται ως έμπνευση της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, πρέπει, τουλάχιστον, να καταλήξει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, στη σύσταση επιτροπής ελέγχου της συνταγματικότητας όλων των εξόδων, τα οποία εμφαίνονται «στην ανάλυση εξόδων κατά κωδικό αριθμό» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από ανωτάτους δικαστές, και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, εν ενεργεία και εν συντάξει, και τον γενικό διευθυντή του ΓΛΚ, το πόρισμα της οποίας θ’ αποτελέσει την κατευθυντήρια γραμμή, εκ του Συντάγματος, για κάθε ελληνική κυβέρνηση.

Κωνσταντινος Χρ. Τρακας, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.

Απάντηση

Ο κ. Τράκας είναι μεταξύ των ευτυχισμένων συμπατριωτών που εξακολουθούν να νομίζουν ότι για τα τρέχοντα δεινά της κρίσης ευθύνονται οι ξένοι, είτε κάποιοι επιλήσμονες μεταξύ μας. Προφανώς γνωρίζω και όσα αναφέρει ο τέως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατη δικαστική αρχή ελέγχου, και όσα άλλα κυκλοφορούν στους ίδιους κύκλους,  αφού επιμελώς παρακολουθώ τη σχετική μυθοπλασία. Αφού όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ελέγξει και έχει κάνει τις παρατηρήσεις του επί όλων των απολογισμών και ισολογισμών του κράτους, τι νεότερο θα καταδείξει ο προτεινόμενος, από τον αξιότιμο επιστολογράφο, επανέλεγχος από μια «τρόικα εσωτερικού»; Τέλος, να παρατηρήσω ότι οι «παρανόμως καταβληθείσες» δαπάνες, που πάντως αποτελούν νόμιμες δανειακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, που αναφέρει ο κ. Τράκας, ανέρχονται σε 1,58 δισ., ποσό μηδαμινό, δυστυχώς, μπροστά στα πολυετή ελλείμματα που δημιούργησε η κεντρική κυβέρνηση.

Το θέμα παραμένει απλό: το 2009-2010 οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, πανικόβλητες από την παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης, αρνήθηκαν να δανείσουν στη χώρα μας τα ποσά που απαιτούσε η σταθεροποίηση του γιγάντιου ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα το κράτος να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση ώστε να μην καταρρεύσει προκαλώντας ανήκεστο βλάβη στην κοινωνία και στο πολίτευμα. Οι ευθύνες όσων υπηρέτησαν σε ανώτατες κρατικές θέσεις, προφανώς όχι μόνον των πολιτικών, στα χρόνια που προηγήθηκαν της υπογραφής των μνημονίων, δεν αλλοιώνονται από την τεχνοκρατική επεξεργασία της ΕΛΣΤΑΤ και καμία, πολύ φοβούμαι, συνωμοτική καταδίωξη τριών στελεχών της δεν πρόκειται να τις αποσείσει.

Μπαμπης Παπαδημητριου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή