Οσα δεν είδε-άκουσε ο φίλος Εμανουέλ

Οσα δεν είδε-άκουσε ο φίλος Εμανουέλ

Κύριε διευθυντά

Μετά το πέρας της επισκέψεως Μακρόν στην Αθήνα, ποιες σκέψεις κυριαρχούν; Η άρτια σκηνοθετημένη ομιλία στην Πνύκα, τα αυθόρμητα «mediatique selfies» στην Ερμού, η επίσκεψη στο Ιδρυμα Νιάρχου το οποίο αναγορεύτηκε magnifique πριν ακόμα ξεκινήσει το αυτοκινητάκι με την Μπέττυ Μπαζιάνα, το πολυπληθές επίσημο δείπνο στο Μαξίμου όπου βέβαια θα ήταν σωστότερο οι Ελληνες να μιλήσουν ελληνικά και οι Γάλλοι γαλλικά (και όχι κατ’ επιλογήν αντιστρόφως…). Ολα αυτά τα καλοσκηνοθετημένα γεγονότα μάλλον δεν μας έπεισαν ότι η γαλλοελληνική φιλία έγινε ισχυρότερη ή ότι ο κ. Μακρόν έμαθε περισσότερα για τη χώρα μας.  Οσον αφορά το γαλλικό κοινό, λίγος λόγος να γίνεται, μόνον η Πνύκα έζησε λίγα δευτερόλεπτα τηλεοπτικής δόξας.

Τι δεν πληροφορήθηκε ο κ. Μακρόν; Δεν πληροφορήθηκε για την εμπορική κρίση που μαστίζει τους καταστηματάρχες της Ερμού και της χώρας γενικότερα· για την υπερφορολόγηση των ακινήτων και των εισοδημάτων, η οποία έχει νεκρώσει την αγορά και τα πάμπολλα συναφή επαγγέλματα· για την ανυπαρξία ιδιωτικοποιήσεων και επιχειρηματικότητας από το Ελληνικό μέχρι το ληστρικό Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων· για τον εξαναγκασμό των νέων σε μετανάστευση λόγω ανεργίας· για το μέγιστο άλυτο, συνεχώς εντεινόμενο, πρόβλημα των μεταναστών/προσφύγων στα νησιά μας· για την αναξιοκρατική παιδεία και το «η αριστεία είναι ρετσινιά» των Μπαλτά/Γαβρόγλου – πώς θα ακουγόταν άραγε στον αριστούχο απόφοιτο της αξιοκρατικότατης Ecole Nationale d’ Administration; Για την αφόρητη και πανάκριβη γραφειοκρατία του Δημοσίου, τις ψεύτικες υποσχέσεις των υπουργών από τα νοσοκομεία και την Υγεία μέχρι την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και πυροπλήκτων…

Τι εξυπηρέτησε λοιπόν η επίσκεψη Μακρόν; Ποιους κάλυψε με το απαλό ύφασμα της γαλλικής couture η φινέτσα της; Ποιος θα τη θυμάται και για ποια καλά παρεπόμενα σε ένα χρόνο; Για να χρησιμοποιήσω πρόσφατες δόκιμες εκφράσεις, ίσως πρόκειται για «non-event» και «fake news».

Μιχάλης Μόσχος, Κτήμα «Καρυδιές» Αρτεμίσιον, Β. Εύβοια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή