Οι λαμπαδηδρόμοι και οι μητροπολίτες

Οι λαμπαδηδρόμοι και οι μητροπολίτες

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τις τελετές αφής και υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά δε στο Αντίρριο την 25.10.2017, σας απευθύνω την παρούσα, μαζί με σχετική πρότασή μου. Με πρωτοβουλία, φροντίδα και δαπάνη μου έχουν φιλοτεχνηθεί στη Ναυπακτία, την τελευταία δεκαετία, 49 έργα υπαίθριας γλυπτικής, ύστερα από πέντε πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς (ΠΚΔ) και με απευθείας αναθέσεις. Πρόκειται για έργα ιστορικού, πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου, 23 της αρχαίας και 26 της νεότερης Ελλάδας. Σύνθετο έργο με θέμα «Οικογένεια το 1930 – Στον δρόμο για το χωριό» αποτελείται από 8 μέλη και τρία ζωντανά. Στο Αντίρριο έχει δημιουργηθεί ένα υπέροχο υπαίθριο μουσείο με 26 έργα γλυπτικής, 19 της αρχαίας και 7 της νεότερης Ελλάδας. Ο ορειχάλκινος Λαμπαδηδρόμος, ύψους 7,50 μ. πλέον δάδας, πάνω σε χωματόλοφο επί στρογγυλής πλατείας πέντε στρεμμάτων, κοντά στα διόδια, φιλοτεχνήθηκε ύστερα από δεύτερο ΠΚΔ. Δεύτερος Λαμπαδηδρόμος, 3,70 μ. πλέον δάδας, έχει φιλοτεχνηθεί με ΠΚΔ στη Ναύπακτο. Είναι δε ο μόνος ανδριάντας στην Ελλάδα που στηρίζεται σε ένα πόδι.

Σχετική πρότασή μου να δημιουργηθεί, ομοίως, σειρά λαμπαδηδρόμων από Αρχαία Ολυμπία μέχρι Δελφούς, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο) δεν υλοποιήθηκε. Και τούτο λόγω αντιδράσεων τριών μητροπολιτών, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δύο ιστορικών πόλεων! Επίσης, έπειτα από πρόσφατη προμελέτη μου, έχω προτείνει στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος να πρωτοστατήσει στη φιλοτέχνηση 90-110 ανδριάντων και προτομών –λαμπαδηδρόμων, επιφανών ανδρών και θεών του Ολύμπου– σε εθνικές οδούς, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ. Κάλυψη της δαπάνης από κονδύλια της Ε.Ε., ομογενείς και χορηγούς. Σκοπός πάντα η προβολή και η αξιοποίηση του μεγαλείου της αρχαίας Ελλάδας, που αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, καταλυτικής σημασίας στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.Αναμένω θετική ανταπόκριση γενικότερα δε για την προβολή τής εν λόγω ιδέας, η οποία πιστεύω ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Γρηγορης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, πρώην διευθυντής Διοίκησης ΕΤΕ, Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή