Η Περιφέρεια, οι αρχές, το ΟΠΑ

Η Περιφέρεια, οι αρχές, το ΟΠΑ

Κύριε διευθυντά

Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας υπό τον τίτλο «Το ΟΠΑ έχει γίνει “στέκι” τοξικομανών», στο οποίο αναφέρεται ότι η περιφερειάρχης μεταξύ άλλων έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου από τον πρύτανη του ιδρύματος, καταλήγοντας ότι «ουδείς έχει πράξει κάτι», για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, σας γνωρίζουμε ότ: Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προβαίνει σε πλείστες συνεργασίες με εξειδικευμένους, εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας, φορείς, υπερβαίνοντας συχνά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ούτως ώστε με ουσιαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των τοξικοεξαρτημένων συμπολιτών μας.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής εκπονήθηκε και θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς –Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)– ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών. Ηδη έχει συναφθεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με σκοπό τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπως στις περιοχές του Πεδίου Αρεως, πέριξ της οδού Πανεπιστημίου κ.ά. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα συνολικής δαπάνης 776.433,44 ευρώ με ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής με στόχο τη μείωση της βλάβης του συγκεκριμένου πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.

Τα φαινόμενα τοξικοεξαρτήσεων που δοκιμάζουν τους συμπολίτες μας δεν εμπίπτουν, βάσει του «Καλλικράτη», στις αρμοδιότητες του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, σχετικά με την αστυνόμευση στο Πεδίον του Αρεως, σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τον Απρίλιο του 2015 μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στο οποίο υπάγεται το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, των εγκαταστάσεων και δράσεών της. Αναφορικά δε με τη φύλαξή του, η κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως έχει βελτιωθεί με την ανάθεση της φύλαξης του πάρκου σε ιδιωτική εταιρεία (εργάζονται συνολικά 7 άτομα ανά βάρδια σε 24ωρη βάση). Ωστόσο, όπως ήδη γνωρίζετε, το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες πρέπει να διαχειριστούν το εν λόγω πολυσύνθετο ζήτημα.

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ενημερώσει δύο φορές εγγράφως τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Εμμ. Α. Γιακουμάκη, για τα ανωτέρω.

Το Γραφειο Τυπου της Περιφερειας Αττικης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή