«Ας του προτείνουν πρώτα υπουργιλίκι…»

«Ας του προτείνουν πρώτα υπουργιλίκι…»

Κύριε διευθυντά

Ως υποστηρικτής του μεσαίου χώρου ή της Κεντροαριστεράς είδα με κάποια δυσάρεστη έκπληξη τη δήλωση του κ. Γιάννη Ραγκούση ότι δεν πρόκειται να γίνει υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εγείρει ένα ανεπίκαιρο μελλοντικό ζήτημα αντί του κυρίου ζητήματος που είναι το πρόγραμμα και οι προγραμματικές πολιτικές. Αποτελεί η μελλοντική υπουργοποίηση του κ. Ραγκούση το κύριο θέμα μιας προεκλογικής πλατφόρμας; Διερωτώμαι αν ο κ. Ραγκούσης επιθυμεί να γίνει υπουργός του Αλέξη Τσίπρα και ν’ ακολουθήσει τον δρόμο των κ. Κουρουμπλή και Σπίρτζη.

Μετεκλογικά, ίσως υπάρξει ανάγκη δημιουργίας συμμαχικής κυβέρνησης και ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει τις διαπραγματευτικές του επιλογές ανοιχτές. Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι αν ο κ. Ραγκούσης θα γίνει υπουργός και με ποιον, ή η ταμπέλα «Κεντροαριστερά» ή «Κεντροδεξιά», αλλά οι πολιτικές για να συνέλθει η χώρα από την καταστροφική πορεία μετά τον Ιανουάριο του 2015 ή και των προηγούμενων ετών. Ο κ. Ραγκούσης και οι άλλοι αντί να γυαλίζουν την κεντροαριστερή ή αριστερή τους ταμπέλα θα είναι καλύτερα να επεξεργάζονται ρεαλιστικές και πειστικές πολιτικές για το τι θα πρέπει και μπορεί να γίνει για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ανεργία, την οργάνωση ενός αποτελεσματικού και δίκαιου φορολογικού συστήματος και την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την οργάνωση της υγείας, την ασφάλεια των πολιτών, την καταπολέμηση της εσωτερικής και άλλης τρομοκρατίας, τον μπαχαλακισμό, το προσφυγικό ή μεταναστευτικό, την αποτελεσματικότητα και απόδοση δικαιοσύνης εντός λογικών ορίων, την πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, και σειρά άλλων αναγκαίων για τη διακυβέρνηση της χώρας πολιτικών.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλαπλά καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν ο νέος φορέας έχει πειστικές προτάσεις, πάνω σε αυτές θα πρέπει να διαπραγματευτεί, και όχι στο αν ή όχι θα πάρει το τάδε ή κάποιο άλλο υπουργείο ή κανένα. Η επεξεργασία ρεαλιστικών πολιτικών θα πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα του κ. Ραγκούση και των άλλων – αντί να κοιτάζεται αυτάρεσκα στον καθρέφτη να δει πόσο κεντροαριστερός, αριστερός ή οτιδήποτε άλλο είναι.

Δρ Χρηστος Ν. Φιφης, Μελβούρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή