Το μέρισμα, οι μάζες και ο Ζντάνοφ

Το μέρισμα, οι μάζες και ο Ζντάνοφ

Κύριε διευθυντά

Για όσους εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυθεντική Αριστερά, δύο πρόσφατα γεγονότα θα τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τις αμφιβολίες τους. Το ένα είναι το διαφημιστικό σποτ για το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για προπαγανδιστικό κατασκεύασμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού της εποχής του Ζντάνοφ. Τα κέρματα στα χέρια του προλετάριου και το πούρο στο κρυστάλλινο τασάκι του κεφαλαιοκράτη έρχονται από το «ένδοξο παρελθόν» της αγκιτπρόπ (αγκιτάτσια και προπαγάνδα). Λείπουν η τραγιάσκα του φτωχού και το ημίψηλο του αστού για να ταυτιστεί απόλυτα η κεντρική ιδέα του σποτ με τα δημιουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου που προορίζονταν για προπαγάνδα εσωτερικού (σε αντίθεση με τα αριστουργήματα του Αϊζενστάιν που προορίζονταν για προπαγάνδα εξωτερικού). Οι τότε αρμόδιοι δικαιολογούσαν τους χονδροειδείς συμβολισμούς επικαλούμενοι την «ανωριμότητα των μαζών». ( Πρόκειται για τις ίδιες μάζες που προβιβάζονταν στην κοινωνική πρωτοπορία όταν επαναστατούσαν.)

Το δεύτερο είναι μια δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό, που αποτελεί την επιτομή της μαρξιστικής ψευδοδιαλεκτικής. «Ο προϋπολογισμός είναι άδικος, αλλά αν δεν τον ψηφίζαμε εμείς, θα τον ψήφιζε κάποιος άλλος συνασπισμός», είναι το νόημα της δήλωσης. Με τη μέθοδο αυτή ξεπλένεται επίσης η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους «ψεκασμένους» («αν δεν συνεργαζόμασταν εμείς, θα συνεργάζονταν κάποιοι άλλοι»), δικαιώνεται η κωλοτούμπα που έφερε το τρίτο μνημόνιο («αν δεν το υπέγραφε ο Τσίπρας, θα το υπέγραφε κάποιος άλλος») κι εξηγείται γιατί μια πρόταση που δεν στέκει στην κοινή λογική «μπορεί να είναι μηχανικά σωστή, αλλά διαλεκτικά εσφαλμένη». Είναι πλέον σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως γνήσιο αριστερό κόμμα τρέφει μια αλαζονική περιφρόνηση για τις ελληνικές «μάζες» ( όταν δεν διεκδικεί την ψήφο τους) και τις ενημερώνει όπως ταιριάζει στην ανωριμότητά τους.

Κωστας Γιαννοπουλος, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή