Τα δημόσια έργα Δημήτρη Πικιώνη

Τα δημόσια έργα Δημήτρη Πικιώνη

Κύριε διευθυντά

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα σας και τους συνεργάτες σας κ. Δημήτρη Αθηνάκη και κ. Νίκο Βατόπουλο για το αφιέρωμα (φύλλο 30-11-2017) που επιμελήθηκαν για το 14ο Δημοτικό Σχολείο στον Λυκαβηττό και τα έργα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, του Πικιώνη. Τα έργα αυτά, καθώς και ο Παιδικός Κήπος Φιλοθέης, έχουν ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέα μνημεία της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ομως στο άρθρο του κ. Αθηνάκη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα προς αποφυγήν παρανόησης:

– Το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ ουδέποτε αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για πρότασή μας που να αφορά την αποκατάσταση του συγκροτήματος Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, γιατί δεν τους έχει αιτηθεί. Η εταιρεία μας προσδοκά σε μια αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αφού αυτό είναι ο κύριος φορέας ευθύνης για την προστασία των έργων του Πικιώνη. Ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο μελέτη προς έγκριση από την «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ» είναι διότι το συγκρότημα Λουμπαρδιάρη έχει δύο φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Η εκκλησία ανήκει στο ΤΑΚΕ και το αναπαυτήριο στην ΕΤΑΔ. Για να κατατεθεί η μελέτη προς έγκριση, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Εχουμε την έγκριση της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά την εκκλησία, αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής την έγκριση της ΕΤΑΔ ούτε και καμιά άλλη επικοινωνία στα αιτήματά μας. Δεδομένου ότι το έργο το σχεδίασε και το εκτέλεσε ο Πικιώνης ως ενιαίο, επιθυμούμε να το αποκαταστήσουμε με τον ίδιο τρόπο.

– Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Δήμο Αθηναίων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με τα έργα που αφορούν τις αρμοδιότητες του δήμου, δηλαδή μελέτη και αποκατάσταση του σχολείου και μελέτη και πρωτόκολλο συντήρησης του πρασίνου στον λόφο του Φιλοπάππου. Μπορεί επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων, εφόσον το επιθυμεί, να αναλάβει πρωτοβουλία και να επεκταθεί και στα έργα αποκατάστασης του συγκροτήματος Λουμπαρδιάρη και των μονοπατιών. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία του δήμου και με τους αρμόδιους φορείς και με τους ιδιοκτήτες του χώρου όπου θα εκτελεστούν τα έργα.

Τέλος, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως η «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ» ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό τη μελέτη, προστασία, ανάδειξη, αποκατάσταση και συντήρηση του έργου του. Η ανάγκη αυτή προέκυψε κυρίως με αφορμή τα προβλήματα και την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν τα δημόσια έργα του.

Αγνη Πικιωνη, Πρόεδρος «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή