Ο όρος «κίνημα» και η συμμαχία

Ο όρος «κίνημα» και η συμμαχία

Κύριε διευθυντά

Παρ’ ότι θεωρώ σαφέστερη και πληρέστερη την ονομασία «Μεταρρυθμιστική Συμμαχία» για τίτλο του νέου κόμματος του Κέντρου, επειδή δίνει το ορθό και πρέπον  στίγμα του νέου πολιτικού φορέα, εντούτοις θα πάρω ως βάση την γενομένη πρόταση «Κίνημα Αλλαγής» και θα προτείνω μία άλλη, αφού την τροποποιήσω, ώστε να βελτιωθή και να καταστή αποδεκτή από ευρύτερες πολιτικές ομάδες πολιτών. Ναι μεν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κορμό του νέου εγχειρήματος, όμως πρέπει να εκφράζη το νέο, το άφθαρτο, το ελπιδοφόρο, για να γίνη πιστευτό και να υποστηριχθή από ευρύτερα στρώματα του λαού, και όχι να προκαλή συνειρμούς παλαιοπασοκικούς.

Ο όρος «κίνημα» είναι ακατάλληλος, διότι παραπέμπει σε πολεμικού τύπου πρόθεση, όπως ανατροπή, ανταρσία, ενώ αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ειρηνικού τύπου πρόταγμα, όπως συμμαχία, σύμπραξη, συνένωση. Προτιμούμε τον όρο «συμμαχία», διότι είναι πολυσυλλεκτικό όχι χαοτικό·  πολύσημο όχι αμφίσημο·  ελκυστικό όχι βαρετό και πολυκαιρισμένο·  σύγχρονο και εύηχο, όχι παρωχημένο και απωθητικό. 

Πώς όμως πρέπει να εννοιολογηθή ο όρος «αλλαγή», ώστε να λειτουργήση προτρεπτικά και να διεισδύση σε αμφότερες τις πλευρές του πολιτικού κέντρου;

Ο όρος «αλλαγή» πρέπει να εκλαμβάνεται ως σήμα πολυεπίπεδων μεταμορφώσεων και μετατροπών, δηλαδή αλλαγών στην μορφή-υπόσταση και στον τρόπο δράσεως του νέου φορέα:  Αλλαγή ως ρήξη με το φαύλο, το διαπλεκόμενο, το άφρονα συνδικαλιστικό, το αναποτελεσματικό, το αντιπαραγωγικό, το παρακμιακό.  Αλλαγή ως προοπτική μεταρρυθμίσεων, ανατροπών, ανασυγκροτήσεων, νέων στοχεύσεων. Αλλαγή ως ελπίδα εδραιωμένη στην γνώση, στο μελετημένο και αρτίως επεξεργασμένο σχέδιο δράσεως, στην εξειδικευμένη, συγκροτημένη και συγκεκριμενοποιημένη πρόταση·  στην ανορθωτική, προαγωγική, βελτιωτική πορεία.  Αλλαγή ως πρόθεση εμπλοκής για την επίλυση των επειγόντων και σοβαρών προβλημάτων της χώρας και ευθύνη λογοδοσίας για τα λάθη και τις παραλείψεις.

Η αλλαγή που ευαγγελίζεται ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να είναι αμφίπλευρος:  αλλαγή και προς τα έξω, την κοινωνία, αλλαγή και προς τα μέσα, την οργάνωση, την στελέχωση και την λειτουργία του.

Ο νέος φορέας πρέπει να ταχθή κατά του πολιτικού καιροσκοπισμού, του τυχοδιωκτισμού και του τραμπουκισμού·  κατά του αμοραλιστικού, αντιαισθητικού και εξαχρειωτικού υβριδίου που βλάστησε σαν τσουκνίδα στο πολιτικό στερέωμα της χώρας· κατά του σταλινικο-ζαχαριαδικού εξαμβλώματος με το αγγελικό προσωπείο που αυταπατάται, εξαπατά και παραπλανά·  κατά του συνδικάτου της πολιτισμικής παρακμής και του κοινωνικού χάους που εκφράζει το πληβειακό, οχλοκρατικό αριστερο-λαϊκιστικό μόρφωμα που μας κυβερνά·  κατά της πολιτικο-πολιτισμικής πλέμπας των «συριζανέλλων». 

Πάνος Πολυχρονόπουλος, Συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ν. Σμύρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή