Περιοδολόγηση για το Σκοπιανό

Περιοδολόγηση για το Σκοπιανό

Κύριε διευθυντά

Πολλές είναι οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ επείγονται να δεχθούν στο ΝΑΤΟ το κράτος των Σκοπίων (FYROM) ενώ και η Ε.Ε. επιθυμεί αντίστοιχη διεύρυνση. Είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να άρει τις αντιρρήσεις της σε αυτές τις εντάξεις. Το όνομα του κράτους αυτού, καθώς και το όνομα των κατοίκων του και της επικρατούσας γλώσσας του, αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού παράλληλα με τα σχολικά βιβλία του και μια προπαγάνδα παγκόσμιας εμβέλειας. Η περιοχή του κράτους αυτού ονομαζόταν Βαρντάσκα  μέχρις ότου ο Τίτο το 1946 ονόμασε ένα ομόσπονδο κράτος, συστατικό της Γιουγκοσλαβίας, «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σφετεριζόμενος ένα αρχαίο ελληνικό όνομα με λαμπρή ιστορία. Ο Τίτο επιδίωξε να δημιουργηθεί μια σλαβομακεδονική συνείδηση σε έναν λαό που μέχρι τότε θεωρούνταν λόγω της γλώσσας του συγγενής με τους Βουλγάρους.

Το 1944 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στατίνιους έγραψε προς τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ:  «Οποιαδήποτε συζήτηση περί μακεδονικού έθνους, μακεδονικής μητέρας πατρίδας ή μακεδονικής εθνικής συνείδησης αποτελεί αθεμελίωτη δημαγωγία που δεν αντιστοιχεί σε εθνική ή πολιτική πραγματικότητα. Παράλληλα, αντιμετωπίζει (η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το 1944) τη σημερινή αναβίωσή της ως ιδεολογικό μανδύα για την εκδήλωση επιθετικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας». 

Μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, υπάρχουν οι αποφάσεις της Ε.Ε. των Βρυξελλών στις 16-12-1991, του Γκιμαράες στις  3-5-1992, της Λισσαβώνας στις 27-6-1992, του Εδιμβούργου στις 12-12-1992, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (817/1993, 845/1993) και του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Η απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή στις 13 Απριλίου 1992 δεν έχει αντικατασταθεί με άλλη.

Αν το κράτος των Σκοπίων ονομαστεί με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία είναι βέβαιον ότι θα χρησιμοποιείται από τους Σκοπιανούς αμιγώς το όνομα «Μακεδονία», «Μακεδόνες», «μακεδονική γλώσσα» και θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σε οικονομικά ζητήματα, σε ονομασία αεροδρομίων, σε ονομασίες δρόμων, στον τουρισμό, στην ονομασία επιχειρήσεων και προϊόντων, στην αλληλογραφία και στις μηχανές αναζήτησης (browsers) στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η αλυτρωτική προπαγάνδα στα σχολεία τους και οι κάτοικοι του κράτους αυτού θα θεωρούν τους Ελληνες εχθρούς τους. Οι χάρτες τους που περιλαμβάνουν όλη τη Μακεδονία και τη Χαλκιδική είναι γνωστοί. Το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό.

Πρόταση: Ουδεμία υποχώρηση σε ανιστόρητες και παράλογες απαιτήσεις. Να προταθεί από την κυβέρνηση όνομα όπως «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» ή «Σκοπιανή Δημοκρατία».  Οι κάτοικοι της Μακεδονίας μας δεν είναι δυνατόν να εξηγούν σε κάθε ξένον ότι είναι Ελληνες και όχι Σκοπιανοί. Η υποχωρητικότητα δεν ωφελεί στην εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι γνωστό από την ιστορία που έγραψε ο  Θουκυδίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έχει δώσει καλά δείγματα συγκρότησης και ευστροφίας. Ελπίζω να είναι ανθεκτικός και σε πιέσεις. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν έχουμε λόγο να κάνουμε βιαστικές ενέργειες. Τέλος, πρέπει στο θέμα αυτό να είμαστε οι Ελληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Δημ. Καραμητσος, Ομ. καθηγητής ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή